Днес отново отидох на гражданския протест  този път пред  „Попа”. Вече може би не трябва да се нарича протест, а сбирка на граждани. На триъгълника пред паметника на Патриарх Евтимий присъстваха не повече от 50 души. Няколко от тях бяха със запалени свещи, може би в траур за гражданското ни общество. Други пък бяха там, за да продават български знамена. Когато обаче няма протестиращи и търговията с трибагрениците не върви. Имаше и над 15 полицейски коли, някои, от които спрели неправилно на улицата. Този път не валеше и беше топло като в пролетен ден. Явно не съм бил прав, като смятах, че лошото време е спряло хората да протестират миналата седмица. Истината е, че по-скоро се надявах това да е така, съзнавайки, че времето никога не е било фактор за активните граждани. Наблюдавах днес младите хора как минават през  кръстовището, всеки улисан в ежедневието си и сякаш всеки апатичен към възможността да изрази гражданската си позиция. Явно малцина виждат личен мотив да се включат в протеста. А може младите хора и гражданите да имат мотив, но да не виждат решение, което да мобилизира гражданската им енергия. От друга страна пък е възможно, както пише един от коментиращите на блога, площадът вече да е на друго място. Бих се съгласил с това твърдение и с факта, че новото поколение има своите нови форми на изразяване на политическите си позиции, ако не беше вярно, че на българите “площадът” много често им е на друго място. Понякога е в кръчмата, понякога в къщи на маса с приятели, понякога под завивките на топло. Това сигурно се обяснява със здравия разум и инстинкт за самосъхранение на българина. Не съм сигурен обаче дали може да се нарече здраво общество, което е забравило, че понякога трябва да излезе на улицата. Явно е, че имаме не само финансова, икономическа и газова криза, а и криза към общото, общественото, обществото. Може пък от тази обществена криза да се роди нещо ново и добро. 

3 Коментара за “Къде е “площадът” на българския протест?”

  1. Neli Mihaylova Says:

    Radvam se, che ste obarnali vnimanie na komentara mi. Tova za ploshtada moje i da ste prav, moje pak i aktivnostta vav virtualnoto prostranstvo za smetka ot realnoto naistina da e prosto izvinenie da ne sme aktivni vaobshte. I vse pak aktivnostta na horata zavisi mnogo i ot tova koeto im se predlaga kato alternativa. Osobeno na mladite.

  2. Георги Савов Says:

    Ми той още Ботев го е казал, че българите са големи борци ама докато се наливат в кръчмата. После като изтрезнеят им минава.

  3. Demokrat Says:

    Taka e, nie nay-obichame da si sedim zaviti prez glava na toplo pod yurgana, da si popracvame, da popsuvame tihichko, no da ne si mardame prasta za nishto. Syakash obache ne se useshtame che glavata ni e zavita, no dupeto ni e otkrito i tam ni rabotyat li rabotyat. A moje i prosto da ni haresva. Nw sme narod, a…

Напиши коментар