В деня, в който дясната опозиция внесе вот на недоверие към правителството, се състоя деветият протест на площада пред Народното събрание. Не  отидох при протестиращите, но не се чувствах добре. Неудобството се породи в мен не поради факта, че трябва да напусна парламента във време, когато така или иначе той не работи ефективно, а поради факта, че протеста, който започна преди повече от месец със значителна гражданска енергия, понастоящем е сведен до участието на петдесетина души. На вчерашния митинг, чиито основни организатори са студентски сдружения, имаше по-малко млади хора, отколкото на срещата на Българска нова демокрация предишната вечер в Студентски град. При тази вяла и апатична форма на протест вече сякаш няма смисъл от участие в него. Протестът си остана гражданско отначало до края и ако към него се присъединяваха политици, те го правиха именно в качеството си на граждани, а не от името на партиите, които представляват. За жалост гражданската енергия и мотивация в нашето общество не се оказа достатъчна, за да бъдат принудени управляващите да се съобразят с исканията на протестиращите. Митингите пред Народното събрание сигурно ще продължат, но в сегашната си форма те вече могат да постигнат малко, ако не и нищо. Вероятно протестите вече са придобили други форма и затова на площада не се събират хора. Ако тази форма обаче се основава на апатия и отказ от активност, то едва ли може да се очаква каквато и да е промяна.  Всички ние от дясната опозиция, които инициираме сегашния вот на недоверие към управляващото мнозинство, силно се надяваме, че със своите действия гражданите ще подкрепят неговите основания. Време е заедно да покажем, че това правителство не заслужава нито политическо, нито гражданско доверие.

 

6 Коментара за “Протест №9”

 1. Jo. Says:

  Be kav protest, tva e umrela rabota. Vidya se che kato ne se davat pari ne mogat i 200 choveka da se saberat. A ako gi chuesh kak prikazvat vsichki tolkova sa yadosani che shte izbiyat pravitelstvoto. Na dumi sa golemi buntari. Na dela mishki.

 2. Neli Mihaylova Says:

  Mi to i az i moite priateli prestanahme oshte sled tretia pat da hodim na protesta. Prosto po drug nachin si izrazyavame nedovolstvoto. Ne sme pasivni.

 3. Георги Савов Says:

  Замислете се защо от всичките държави наоколо само България е била освободена от робство. Българите могат да протестират те могат да търпят.

 4. Георги Савов Says:

  Натиснах ентер по-рано и пропуснах едно не в горното. да се чете не могат да протистират

 5. П.П. Says:

  Герге, някой трябва да поведе хората. винаги и навсякъде е било така.

 6. BBB Says:

  Тия протести вече са толкова хилави, че е жалко, да не кажа смешно…

Напиши коментар