Това е изказването, което възнамерявах да направя при вчерашния дебат по вота недоверие, но не можах, защото не достигна парламентарно време за БНД:

Сегашното управление на БСП може би е малко по-добро от това на Жан Виденов преди десетилетие. По време на предходното ляво правителство изчезнаха много милиарди левове от българската икономика и спестяванията на гражданите, а сега просто губим само няколко милиарда от европейските средства за България. Все пак има разлика. Когато говорим за некомпетентността на сегашната коалиция можем да дадем много примери за това как управляващите не могат да спрат злоупотребите и корупцията и колко далеч са те от реалните възможности за едно добро управление. Аз обаче бих желал да дам само два примера от сферата на здравеопазването.

Единият е свързан с въпроса защо в България, 20 години след началото на нейния демократичен път и две години след пълноправното й членство в ЕС, все още не е приет закон за правата на пациентите. Тук не може просто да се замазват очите на обществото, че защитата на пациентските права у нас са уредени в някакви частични текстове на други закони. Българска нова демокрация има вкаран цялостен законопроект за правата на пациентите. Освен това в деловодството на Народното събрание отлежават още два законодателни текста по същия въпрос – единият на проф. Гайдарски, другият на доц. Паница. И трите законопроекта нямат принципни противоречия. Защо те не се приемат? Аз имам отговор на този въпрос. Ако се приеме такъв закон, то веднага трябва да се преотстъпи контролът на НЗОК в полза на пациентите. Пациентските организации трябва да влезнат равноправно в управлението на Касата.  Трябва също така да се преотстъпят контролните функции над търговете за лекарства на пациентите. Трябва да се увеличи и участието им в Комисията по прозрачност, да не говорим, че те трябва да получат достъп до работата на Комисията по ценообразуване на лекарствени средства.С други думи, ако бъде приет законът, за който настоявам, то ще има един изключително завишен контрол от страна на пациентите над действията на управляващите в сферата на здравеопазването, без значение кой е на власт. Това явно обаче не удобно за сегашното правителство.

И преди да мина към втория пример искам да припомня приказката за Цар Траян. Сещате се за този цар, който си криел магарешките уши под короната и обезглавявал всички негови бръснари, за да не се разчуе истината, но в крайна сметка истината излязла наяве и всички в царството разбрали за тайната му. Като злополучният цар настоящото управление се стреми да скрие истината, че правата на българските пациенти не са защитени. Ето красноречив пример за това в Индекса на здравния потребител в ЕС, според който България е поставена на едно от последните места (28-мо) сред разглежданите страни. Искам да кажа, че причината страната ни да не заема последното място е една. Просто управляващите в лицето на МЗ са излъгали по голяма част от разглежданите индикатори. Нека хвърлим кратък поглед на данните за страната ни:

table111.jpg 

Легенда:

 ehci-copy.jpg

Да вземем например индикатора “използване на електронни пациентски досиета”. Тук нашите управляващи са подали данни, че това едва ли не е масова практика у нас, поради което страната ни получава зелена точка. В действителност колко хора в България имат електронни досиета? На второ място, да видим показателя “право на второ лекарско мнение.” Тук индексът на здравния потребител се интересува дали с публични средства гражданинът има право да отиде при двама лекари по едно и също заболяване, а не дали той може да направи това, ако плати от собствения си джоб. Управляващите обаче пак са изпратили неверни данни, поради което страната ни получава жълта, а не червена точка. На трето място показателят “достъп до семеен лекар на същия ден” при възникване на някакво оплакване – тук отново от МЗ са посочили, че всичко е наред. Нека обаче да попитат гражданите, особено тези в по-малките населени места, дали имат толкова безпроблемна възможност да получат консултация при нужда в същия ден на заболяването. Дори едно бързо проучване в интернет ще ни даде безброй примери и оплаквания за обратното. Една от най-фрапантните лъжи обаче е, по индикатора “смъртни случаи при инфаркт”. Тук нашите управляващи са пратили данни, че тези случаи са около средното ниво за ЕС, при положение, че в България те са три пъти повече. Явно с подобно нагло прикриване на реалните данни от правителството мислят, че подобно на цар Траян ще запазят своята тайна. Както обаче показва поуката от приказката за него, истината винаги излиза наяве.

 

5 Коментара за “Правителството има магарешки уши”

 1. Анонимен Says:

  То тва да им е само да са излъгали. Ако беше вярно това че на лъжата кръката са късi то всички от това правителство щяха да са като Никито Василев.

 2. Л.Х. Says:

  Вярно е това, което казвате!Процедурите са тежки и неясни.Дори нямат и форма молба за издаване на електронната здравна карта в страницата на НЗОК.Навсякъде в европа здравната институция е съвкупност от една мрежа където може6 да си направи6 елементарна справка.Тук за вси4ко има огромна бурокрация.

 3. Анонимен Says:

  Г-н Щерев, какво става с преговорите за общ десен фронт, има ли надежда да видим силна десница на тези избори!

 4. Атанас Щерев Says:

  Очаквайте някакви новини, ако има такива, от 1 до 10 март т.г.

 5. Martin Says:

  Днес е десети март вече. Дали ще стане ясно нещо или ще си гласуваме кой както намери за добре ако въобще се стигне до гласуване

Напиши коментар