Преди няколко дни  ми направиха впечатление маскираните политическите действия на две формации, търсещи единствено ПР ефект.

По време на честванията на 3-ти март на връх Шипка станахме свидетели на поредната публична акция на ВМРО. Всяка година около честването на националния празник т.нар. воеводи си търсят повод да изпъчат патриотарски гърди пред обществото и сега не изневериха на традицията. Този път причина за тяхната демонстрация по време на тържественото честване на връх Шипка беше информацията, че областният управител на Стара Загора иска да превърне Ески джамия в действащ мюсюлмански храм. В случая отново един непотвърден и дори бих казал несъстоятелен слух беше използван умело за лъскане на патриотичен имидж. Казвам несъстоятелен, защото поради няколко причини никак не ми звучи логична идеята джамията в центъра на Стара Загора да стане действаща. Основният факт е, че археологическите разкопки са разкрили, че на същото място в миналото е имало тракийско светилище, по-късно средновековна православна църква, а след XIV в. джамия. От тази гледна точка има еднакви основания това, което в момента е архитектурен паметник на културата, да се възстанови като езически, православен или мюсюлмански храм. Най-вероятното решение е след завършване на изследователската работа Ески джамия да се обяви като културен паметник от различните епохи и е едва ли някой има сериозни намерения тя да бъде превърната в действащ храм.За пореден път обаче ВМРО решиха изкуствено да раздухат слуховете, за да може да се нагнети някакво напрежение и те да излязат на преден план, представяйки се като родолюбци. С други думи те сами си създават вятърните мелници, срещу които да се борят. За сметка на това искрите, които могат да прехвърчат от този театър може да се окажат напълно реални.

Подобно маскирано поведение виждаме и в българския парламент. Използвайки рационалната кауза за избори 2 в 1, НДСВ се опитва да гради опозиционен имидж.  Тези, които можеха много лесно да изпълнят уж сериозното си намерение за провеждане на европейския и парламентарния вот в един ден просто като гласуват за вота на недоверие, днес се опитват да ни убедят, че това трябва да стане чрез почти невъзможната промяна на Конституцията. Невъзможно на първо място, защото на всички е ясно, че партньорите от БСП и ДПС, няма да я подкрепят. На второ, защото наред с разумното предложение за вот 2 в 1, НДСВ се опитват да прокарат и два дълбоко недемократични текста, които естествено не са представени на широката публика. След като от партията обърнаха гръб на искането на опозицията за вот на недоверие, сега се опитват уж да обединят опозиционните сили зад тяхното искане. Тактиката обаче е явно публично отново да се разпространи новината, че НДСВ е еманципирано. Ясно е обаче, че тази привидна демонстрация на еманципираност никога не води до някакви реални резултати.

И двата случая са доказателство на това как в България много често политическата неискреност взима връх. Докато при НДСВ това просто е продиктувано от желание за преследване на вътрешнопартийни интереси, то при ВМРО и другите сходни движения се наблюдава един по-опасен процес. Историята е показала, че когато патриотизмът, национализмът, православието и т.н. се използват не като възможности за индивидуална културна идентификация, а като опит за организирано насаждане на изкуствено напрежение с цел създаване на благоприятна среда за определени политически настроения, това рядко води до ползотворен резултат. Полза имат само онези непублични кръгове, чиято основна цел е чрез мобилизирането на полу-ксенофобско въодушевление у определени групи да препречват пътя към нормалния европейски цивилизационен път на България и да задържат страната ни в лоното на “братски” държави, известни със своята фасадна демокрация. В тази ситуация алтернативата са истинските проевропейски формации от обединената десница, чийто стремеж е да върнат България обратно в Европа. 

5 Коментара за “Маскарад”

 1. Българин Says:

  Аман от тези смешници от ВМРО и от Атака. 20-30 подлизурковци лаят всеки ден против турците тук,а 4 000 000 българи живеят като братя с тях.За простотията на мразещите всичко-турци,македонци и т.н са си виновни сами. Защо аз трябва да ги мразя,след като си живеем добре с тях,заради няколко болни мозъци, които си правят политиката

 2. Анонимен Says:

  ЗА КРАСИ ОТ 6-ТО НА ДС ЛИ СТАВА ВЪПРОС, ЧЕ НЕ РАЗБРАХ?

 3. :) Says:

  МВРО

 4. Ванче Says:

  ВМРО е едисствената партия в България която служи на интересите на нацията и защитава патриотичните български ценности.Затова и всички политици се страхуват от нея като мекерета и плюят постоянно.Добре че ги има такива като Каракачанов и ВМРО щото турците и циганите вече да са ни превзели и да командват цялата страна.Всички българи трябва да се обединят около каузите на ВМРО ако не искаме да станем Булгаристан!!!!!!!!!!!!

 5. Dimitre Kolev Says:

  Vance, Vance, kato te cheta kakvi si gi napisal i si mislya kolko maka ima po sveta i kolko muhi v glavite na nyakoi hora.

Напиши коментар