Този уикенд в Брюксел се състоя извънредна среща на лидерите на ЕС, посветена на икономическите проблеми на Източна Европа. Основното послание на западноевропейските представители беше, че те са разтревожени за общото затруднено положение в източноевропейските държави-членки, но ситуацията не е по-лека в техните икономики и имат нужда да насочат първо усилията си към тях. Мнозина западни анализатори определиха това като нова сериозна криза на единството на Обединена Европа. Общо взето се отчита фактът, че западните данъкоплатци и избиратели сякаш не са готови да платят за влошената ситуация в Източна Европа. Руските медии пък на свой ред масово излязоха със злоради коментари за непреодолимото разделение между богатите и бедните членки на Съюза. Човек дори би си помислил, че част от бившите държави от социалистическия блок, особено тези с леви управления, нарочно са отправили провокативни искания към старите страни-членки, за да излезе на преден план подобно разделение. Едва ли беше и случайно събирането, което организира Чехия за източноевропейските представители в нейното посолство в Брюксел, един час преди официалната среща на ЕС.

В крайна сметка, пред публиката беше представена основно тезата, че западните богати страни не се интересуват толкова от проблемите и състоянието на източноевропейските членки на Съюза. На срещата в Брюксел в действителност имаше послания, които навеждат в тази посока. Пропускат се обаче и други мнения, изказани от западни лидери, които не получиха толкова голямо отразяване и обсъждане.

Едното беше, че трябва да се плати цената за единството на ЕС. Напълно логичен призив, защото т.нар. Стара Европа добре знаеше, че при последната вълна от разширяване ще влезнат държави с по-слаборазвити икономики, които ще имат нужда от подкрепа. Очевидно, за да има единна Европа и да продължава напред процеса на европейска интеграция е нужна много добра преценка колко струва единството и могат ли страните двигатели на икономическата мощ на ЕС, да си го позволят.

 Второто важно положително послание, което даде срещата е, че всяка страна и нейните проблеми ще се разглежда поотделно. Няма съмнение, че Източна Европа не може да бъде разгледана ан-блок, защото предизвикателствата пред икономиките и финансовите системи на България, Полша, Унгария, Естония и т.н. не са идентични. Поставянето под общ знаменател по-скоро би способствало за окончателно разделение между богатия запад и бедния изток с дългосрочни вредни за ЕС последици. Защото както в държавите-членки от бившия съветски блок може лесно да се прокара тезата, че Стара Европа е безчувствена към техните проблеми и не желае да подаде ръка в ситуация на нужда, така и сред западните данъкоплатци може да бъде наложено мнението, че новите членки единствено са се увесили на врата на Запада и пречат за бързото изплуване от кризата. В крайна сметка Европа трябва да премине през бурята чрез взаимна подкрепа и общи усилия. Това може да стане чрез комбинацията между опита и силата на нейните развити икономики, разполагащи с нужния ресурс, и амбициозността и енергията на новоприсъединилите се държави, стремящи се да достигнат западните стандарти и просперитет. По този начин ЕС ще покаже на своите зложелатели, че икономически и политически съюз на демократични държави е далеч по-конкурентоспособен и устойчив от един бивш блок, основан на силата и диктатурата. Може би в този процес ще бъдат разобличени и някои от т.нар. троянски коне.

По-долу прилагам една сравнителна таблица с идеологическата насоченост на управленията в източноевропейските държави членки на Съюза. От посланията, които излъчат в следващите месеци ще се проличи, дали посткомунистическата левица в тези държави е направила своя цивилизационен проевропейски избор или все още има носталгичен рефлекс към бившия си господар.

microsoft-word-document1-copy.jpg

6 Коментара за “Изток-Запад”

 1. Анти-комунист Says:

  евала на Европа, на троянските коне трябва да се даде урок! Особено в България. Червените боклуци изгониха всички видове инвеститори от страната чрез рекети и беззаконие, изпуснаха милиарди от еврофондовете, защото неискат да реформират съдебната система и то не защото печелят кои знае колко от няколкото останали от бай тошово време полупресъхнали наркоканала, а защото са ТЪПИ. Сега по същата причина няма да получат нищо от антикризисните пари. А народа така или иначе е пътник- 2 милиона цигано-турци,2 милиона пенсионери(горди строители на Хаимбуаз 2 милиона в чужбина( без намерение да се връщат) 500 хиляди агенти на ДС, които ги е страх дори да мислят лошо за партията… жалко за останалите 500 хиляди българи.

 2. Василев Says:

  Тази криза май е нужна в Европа. Поне да се види кой кой е в ЕС. Пък и самия ЕС да разбере накъде иска да отиде.

 3. Реалист Says:

  Бившите соц.страни не бяха приети в ЕС от обич, съчувствие и защото им трябваха,а по нареждане на чичо Сам, само и само нещо да бъде отнето от Русия.

  Вярно е не е от обич… причините са други. Русия не е проблем… тя самата не желае да се занимава с Източния блок, има си достатъчно …собствени проблеми.

  Причината да ни приемат в ЕС, е да могат по- лесно Евромастодонтите да ни превърнат в капиталистически страни от Латиноамерикански тип…Жалко за хората които не го виждат това…

 4. Я. Немски Says:

  Тази таблица е полезна. Май главно тези страни в червено отправят странни искания. Унгарският премиер Ференц Дюрчани предупредил за опасността от нова икономическа „Желязна завеса” по време на тази среща. И след като Станишев е по-комунист от Дюрчани, и след като останалите премиери са бивши комунистически възпитаници и умеят да сравняват миналото и настоящето, що да не си го помислят това, че и да се солидаризират даже?!

 5. Alexander Donikyan Says:

  OK, Zapadat trybva da razbere che edinstvoto na ES iziskva vzaimopomosht No iztochna Evropa sashto tryabva da razbere che ne moje s parite na zapadnite danakoplatci da si urejda sobstvenite problemi. Kogato ikonomikite na iztok varvyaha dobre poluchavaha si podkrepata ot ES i si pozvolyavaha da smakvat danacite do mnogo niski ravnishta koito izteglyaha investitori ot zapada gi prashtaha na iztok, vsichko beshe dobre. No sega kato inerciata se promeni iztochnite darjavi vednaga pochnaha da plachat za oshte support ot Zapada. Parvo obache novite chlenki na ES tryabva da se nauchat da si upravlyavat dobre sobstvenite ikonomiki.

 6. Валери Стоянов Says:

  Доволен съ, че унгарските комунисти сега са на тоя хал, то не бяха подаръци, ръст на заплатите и пенсиите, на им сега социализъм, да видим кой ще им даде пари, нагла работа

Напиши коментар