Представям на вниманието на читателите на блога интервюто ми пред в. 24 часа, публикувано днес (бр. 73(6300) от 16 март 2009 г.):

- Доц. Щерев, ДСБ и СДС подписаха за дясна коалиция. Защо БНД изпадна от нея?

- От формирането си досега БНД заявява желанието си да бъде създадено широко дясно обединение, което не е зависимо от неясни сили и субекти и което ще даде възможност за реализиране на десноцентристка политика за поне два мандата управление. За това управление трябва да се преговаря на база идеи и ценности.

- Имате претенции към дясното обединение, но от какви позиции ги поставяте – нито имате толкова членове като СДС, нито подкрепа като ДСБ.

- Не говорим за членове, нито за влияние. Предлагаме обединение на базата на принципи.

- Коалицията на СДС и ДСБ безпринципна ли е?

- БНД преполага, че това е илюзорно съединение. Защото нещата, които двете партии изговориха една срещу друга за лични и за битови конфликти, преполагат разцепление отново. Прогнозирам, че СДС ще се разцепи задължително независимо дали преди или след изборите. Защото това съединение е на базата на пазарлъците и с липса на идейна яснота.

- Нали Костов ви харесва. Защо тогава изпадна БНД?

- Ние имаме уверения от ДСБ, че ще се водят разговори за участието на БНД в това обединение. Но публично заявяваме, че не желаем участие в такова обединение. Не желаем да участваме в такива пазарлъци, защото знаем много добре какво ще се случи. Отказваме да се явим в една формация, в която по-късно ще се окаже, че има хора, зависими от неясни структури и сили.

- Кой и от кого в зависим?

- Ако проследим действията на редица желаещи да се нарекат десни партии, ще видим много неща. Но поне 1,5 млн. българи имат десни убеждения и е редно десните партии да се явят на тези избори обединени. Дори и без БНД. Защото идентичността на дясното у нас е накърнена. Вижте Коалиция за България – може да се явява в различни форми, но е единствена. Докато дясното е разпокъсано. И това се дължи само на работата на определена, както в Турция я наричат, „дълбока държава” – това са структури и функционери, които действат неясно от чие име и откъде. И до днес имаме такива структури – като Съвета на тройната коалиция. Кое му е легитимното? А сега се явява коалиция от лидери на две партии с коренно противоположни позиции за бъдещето на дясното.

- Те показват, че могат да загърбят личните си амбиции, за да оцелее дясното.

- Ако това обединение е за оцеляване на дясното – добре. Но все още има не просто за оцеляване, а за формирането на голяма коалиция, която да вкара 40-50 десни депутати. Тази коалиция и ГЕРБ вече ще могат да сформират правителство, а десните ще участват активно в управлението на страната. Това няма да се случи със сегашния тип обединение.

- Зад приказките ви прозира стремеж за оцеляване на БНД.

- Редица от сегашните представители на БНД в парламента не желаят дори да се кандидатират в листите на обединената десница. За себе си го заявявам твърдо. Нашето мнение е – нека БНД изчезне от този списък, да бъде изкупителна жертва, но да има истинско дясно обединение. Нека на базата на принципи и идеи има обединение между тези поне 10 организации, които заявяват, че са десни.

- Вярвате ли на Костов, че ще ви вземе в този съюз?

- Не искаме да ни вземе в такова обединение. Отказваме се категорично. Защото такъв тип обединение означава мижитурство. Означава да се включим в някаква формация само и само да влезнем в парламента. Моите колеги от БНД разсъждават различно. Те имат управленски капацитет и възможност за влияние върху бъдещата политика на страната и точно това плаши някои хора от СДС. Защото там израстнаха лидери, включително и в Софийската организация, които нямат и ден трудов стаж. Хора без професионална биография. Те нямат нещо, с което да излязат пред обществото или ако не са в партийни листи, да се занимават с друго.

- Трябва ли Костов да влезе в бъдещите листи? Не е ли време да се оттегли, след като от него тръгна разцеплението на СДС?

- При преговорите, които водим, някои хора казват: „Нямаме нищо против БНД, но в листите не трябва да бъдат Свинаров и Шулева.” Ако тръгнем по тази писта на СДС и се махнат и Костов, и Чачев, и Манева, в листите ще останат само партийни послушковци. Хора без авторитет не пред партийните запалянковци, а пред избирателите. Не може да се отхвърлят Костов, Мартин Димитров, Шулева и Свинаров. Ако тръгнем по този път, то трябва да избираме само Бориславов, Сотиров и други хора, които нямат професионална биография, да не говорим, че нямат управленски качества. Не трябва да правим личностно сравняване. Не говоря против Мартин Димитров, защото работата му в този парламент е в идеологическо съзвучие с идеите на БНД. Тогава защо някой е против БНД? Защото експертният потенциал на БНД ще затъмни СДС.

- Ако СДС и ДСБ не ви вземат в коалицията, ще търсите ли контакти с ГЕРБ?

- Коалирането с ГЕРБ беше отхвърлено още преди половин година. Тогава установихме, че желанието на ГЕРБ беше да си напазарува членове от нашата партия. В момента това е една влиятелна сила, но ние най-добронамерено заявяваме, че ГЕРБ няма достатъчно хора с компетентност за управление. Смятаме, че на ГЕРБ трябва да бъде помогнато е експертния потенциал, който съществува в партии като ДСБ и БНД.

- Каква излезе тя – най-големите експерти в дясното са в БНД?

- Така излезе. Но не само в БНД, но и в ДСБ. Казваме, че това е експертният потенциал в момента в дясно. Не говоря, че нямат експертен потенциал за управление хора като настоящите министри Пламен Орешарски, Даниел Вълчев, Стефан Данаилов. Но тези хора с управленски потенциал принаддлежат на други партии и не могат да направят съответната десноцентристка политика. Обърнете внимание – сегашното ляво управление направи една дясна финансова и икономическа политика благодарение до голяма степен именно на Орешарски.  И ако го нямаше този човек Петър Димитров, който според мен няма и понятие от тази работа, за която е в правителството, политиката на това левоцентристко правителство можеше да изглежда дясна.

- Ще ви питам нещо лично – как отново станахте фен на Костов? Били сте в БКП, после в СДС, напуснахте го и отидохте при царя, сега пак се връщате при Костов…Голямо политическо номадство.

- Костов ме изключи от СДС през 1995 г., като каза „Бивши комунисти не ни трябват.” Най-голямата глупост на прехода беше, че бяха обявени членовете на БКП за врагове на демокрацията. А тези, които правеха тоталитаризма, бяха 200-300 семейства около диктатора, това бяха враговете на демокрацията. И когато бяха обявени членовете на БКП за главните виновници, честните хора от БКП излязоха пред тях, а престъпниците се скриха зад тях, оцеляха и днес притежават икономиката на България. И явно Костов е осъзнал тази си грешка. А когато говорим за позиция – от 2001 г. насам на всички избори съм работил за дясното. И ако и БНД пристъпи в политиката си една крачка вляво, не ме плаши обвинението за политическо номадство – напускам и тази партия.

10 Коментара за “Мое интервю във в. 24 часа за състоянието на десницата”

 1. Sedesar Says:

  Tova e dosta smelo intervyu kato se ima predvid, che partiata vi ne e v mnogo dobra situacia. Nalivate maslo v ogynya na SDS.

 2. Alexander Donikyan Says:

  Spored men tochno tova py tryabva da se kaje. Sega SDS i DSB ne pravyat desen alianz ami si napraviha nyakakvo sayuzche, koeto dori samite te ne mu vyarvat. Vijte izkazvaniata ot minalata sryada do dnes ima pone 10 na sedesari koito ne udobryavat. Bas darja che i ot DSB ima takiva. Tova neshto nyama da izdarji dalgo zashtoto prilicha na pojarna koalicia, a ne na obedinenie.

 3. Атанас Чобанов Says:

  Д-р Щерев, не съм виждал досега социологическо проучване, което да покаже дали десните избиратели ще са по-склонни да идат до урните, за да подкрепят обединение на всички десни отломки или ще предпочетат формата СДС/ДСБ.

  Според мен е много вредно желанието на ДСБ да привлече РЗС, както и на СДС да привлече Новото Време. Това би отблъснало много избиратели, които не понасят фанфаронството и брокерството символизирани от тези две формации.

  В СДС е ясно кой не одобрява съюза, това са хората от кръга гравитиращ към ДПС. Ако те се махнат от СДС обединението ще спечели още по-голяма подкрепа. Става въпрос за клиентелисти и за предатели на синята кауза като Радонов, който наскоро се обяви за коалиция с Атака. Аз поне считам това за чиста проба предателство.

  СДС трябва да се пречисти, но това няма да е под формата на цепене, защото тези господа нямат симпатиите на редовите членове и симпатизанти. Така че който от тях се отцепи, ще отцепи само себе си. Симпатията и подкрепата е за Мартин Димитров. Той вече спечели два рунда срещу апаратчиците, ще спечели и третия и ще ги принуди да се махнат, уверен съм в това.

 4. Иван Says:

  Е поне според последните проучвания на НЦИОМ уж десните избиратели предпочитали повече широка дясна коалиция, а не само “формата СДС/ДСБ”.

 5. Василев Says:

  Ако няма голямо дясно обединение тези в СДС ще се самоизбият до изборите. Те самите явно не схващат какъв автогол си вкарват като остават само с ДСБ. Иван Костов май е доста по умен политик от тях като настоява за включване на повече партии в коалиция.

 6. Радан Says:

  Г-н Щерев, някак си не виждам как точно Лидия Шулева може да я поставите до другите десни лидери които сте изброили. Сега и лесно да се прави на дясна, но като беше министър какво й беше дясното. Айде Свинаров могат десните да го преглътна някак, ама нея. Ми то СДС сигурно затова ви отказва да ви включи в коалицията. Заради такива лица които на думи само са десни.

 7. T.J. Says:

  Kostov pak puska vsichki po parzalkata, a SDS pishtyat kato oshtipana moma. Ako iskaha ot DSB i ot SDS da ima istinsko dyasno obedinenie shtyaha da napravyat obshti sreshti na koito da se izbistryat obshtite principi i razlichiata i s kogoto ima golemi razminavania toy nyama da vliza. Sega kakvo se poluchava vseki si bil vodil razgovori po dvoyki i po troyki na tamno i vseki se caka s drugia. Nishto nyama da izlezne ot tova. Tova obedinenie si go ubiha oshte dokato umuvaha kak da go napravyat. Desnite hora da ne sa slepi, che sled vsichkite napadki, obidi i cakania da priemat nyakakva obshta koalicia napravena v poslednia moment.

 8. Жоро Says:

  Г-н Щерев

  Напуснете това измислено БНД и се включете в коалицията СДС-ДСБ.Там е мястото на честен и кадърен човек като вас.Вие в кръвта си сте Седесар:)!Шулева,Свинаров и компания въобще не са им там местата!Немога да разбера каква е тази наглост в тях!

 9. Кирил Арсов Says:

  Господин Щерев

  Поздравявам Ви за разсъжденията относно 200-те семейства и членовете на БКП. Това е една истина, която не се признава по прозрачни причини. Много е лесно за някой “десен” да каже, че Щерев не става за министър на здравеопазването понеже е бил комунист. Елементарна позиция, но върши работа.
  За другото, относно коалицията СДС/ДСБ, също сте прав. В СОС виждам как работи тази коалиция. Ще се изядат!
  Не сте прав за Костов. Този човек е експерт, но е зъл и вреди на всичко. Сега ще доубие СДС, а на негово място няма да се появи нищо полезно. Запомнете ми думата!
  Мястото Ви, господин Щерев, не е при акулите Свинаров и Шулева. Вие сте идеалист и следва да сте или в СДС или в НДСВ. Но тава е мое лично мнение, формирано през годините, в които бяхме съпартийци.
  Желая Ви успех!

 10. Безръков Says:

  От преди време ми ви е интервюто но чак сега попадам на него. Малко нахални неща казвате. Състоянието на десницата сега е такова скапано заради всички десни политици включително и вас. И като гледам няма да има оправия. А се видя, че Герб макар “няма достатъчно хора с компетентност за управление”, хич няма нужда от големия уж “експертния потенциал, който съществува в партии като ДСБ и БНД”, за да си управлява.

Напиши коментар