Днес се състояха едни от най-важните парламентарни избори в новата ни история.

Първото нещо, което искам да кажа е, честито на победителите във вота! За мен те са ГЕРБ и Синята коалиция. Свободната смяна на властта е най-ясният признак за демократичността на една държава и аз съм изключително радостен, че в момента наблюдаваме именно това в България. Всеки демократично мислещ човек у нас трябва да се гордее най-малкото от факта, че показахме на света своята гражданска зрялост. Въпреки всичките манипулации в последните месеци, България успя да демонстрира, че у нас се спазват демократичните правила и процедури. Към това трябва да се прибави и фактът, че самите български граждани показаха, че са готови да накажат чрез своя глас опитът демокрацията да бъде погазена.

Няколко извода могат да бъдат направени от резултатите от днешния вот:

На първо място се видя ясното желание за промяна от страна на българските граждани. Управляващите и най-вече БСП постигнаха унизителни резултати. Станахме свидетели на един мощен наказателен вот срещу политиката, водена от БСП и лявоцентристкото правителство на Тройната коалиция.

На второ място се забеляза категоричното доверие в ГЕРБ. Доверие, сходно на това към НДСВ през 2001 г. Като имам предвид, че ГЕРБ е дясноцентристка формация, която членува в ЕНП, силно се надявам, че днешната победа няма да бъде застигната от същото разочарование, което последва за НДСВ. Дано хората от ГЕРБ да се поучат от грешките, допуснати от жълтата партия. Г-н Борисов за определен период беше част от управленския екип, направил тези грешки, и дано този опит му бъде от полза при избягването на сходни погрешни решения в бъдеще.

На трето място е налице явна консолидация на етническия вот зад ДПС. Няма как целенасочената анти-дпс реторика, която в по-радикалната си форма се превърна дори в чисто анти-турско говорене, по време на цялата предизборна кампания да не доведе до този негативен феномен. Тепърва ще видим какви ще са по-дългосрочните ефекти от това.

На четвърто място се забеляза за пореден път разпиляване на вота между десните формации, извън ГЕРБ. Явяването на няколко десни партии на вота и постоянните вътрешни конфликти между СДС и ДСБ възпрепятстваха десницата от постигане на далеч по-убедителен резултат.

В крайна сметка изборите приключиха, но трудностите тепърва престоят. Първата, разбира се, е съставянето на правителство. Тази крачка макар и сложна обаче няма да е толкова тежка, колкото стъпките, които трябва да последват в посока на отстраняване на допуснатите слабости от Тройната коалиция в почти всички сфери на държавното управление.

Една от най-отговорните задачи ще бъде възстановяване на доверието на нашите европейски партньори във времето до следващия мониторингов доклад през септември. Голямата цел пред новото правителство е със своите спешни действия да предотврати реалната в момента заплаха от налагането на предпазна клауза на България. Българските граждани вече гласуваха против статуквото и наказаха досегашните управляващи, които компрометираха сериозно страната ни пред Брюксел. Новото управление без минута колебание трябва  да поеме тази отговорност и да задейства нужните мерки, които да убедят европейските експерти и институции, че в действителност страната ни поема нов курс на промяна и справяне с досегашните недостатъци.

Най-важното и трудното, което предстои пред бъдещото правителство обаче е преодоляване на негативните последици от кризата за българските граждани. Това може да стане само с търсене на оптимални политически решения в непрекъснат равнопоставен диалог между управляващи и представители на гражданското общество и експертните среди.

Ще успее ли? Ще видим! Но нека поне да сме оптимисти.


 

Един коментар за “След вота”

  1. Симеон Симеонов Says:

    Десен съм. Радвам се, че сценария на червенолилавата мафия не се случи. Обаче дали да съм оптимист за това че Бойко ни става премиер още не мога да преценя. Хубава победа на ГЕРБ но дали я заслужават времето и управлението им ще покаже.

Напиши коментар