Първа стъпка

 

Започва ново политическо време за страната ни – времето на 41-то народно събрание. Всички българи чакат с надежда да се случат по-добри времена за България. Мнозинството от нацията даде мандат за управление на ГЕРБ и Синята коалиция. Аз също като гражданин подкрепям едно такова мнозинство. Отново обаче повтарям формулата за демокрация, а именно, че това е един непрекъснат равнопоставен диалог между управляващите и гражданите. И именно като гражданин съм длъжен добронамерено, но и критично да дам своето мнение за действията на новите управляващи – за добрите, според моите разбирания, управленски решения да дам своята подкрепа, а съмнителните или лошите действия да осъдя с аргументи. И така на моя блог възнамерявам да коментирам действията на бъдещото правителство в сравнение с управленската програма на Българска нова демокрация, в написването, на която съм взел дейно участие и напълно подкрепям. За по-голяма яснота ще публикувам тези материали в отделна секция “Държавно управление/41 НС” и ще оцветявам заглавията на критичните статии в червено, положителните за дейстията на правителството и парламента в синьо, а индиферентните с обичайния цвят на текста. Така след определен период от време - шест или 12 месеца може лесно да се определи отношението към действията на управляващите.
  
  Вчера бъдещият премиер, г-н Бойко Борисов, заедно с очаквания бъдещ министър на МВР, г-н Цветан Цветанов, направиха първата си важна държавническа среща с Главния прокурор. След разговорът им впечатление ми направи едно от изявленията на г-н Борисов. Според него мястото на прокуратурата в йерархията на държавното управление си е там, където тя се намира понастоящем. Това е първото разминаване между вижданията на ГЕРБ и досегашната дясна опозиция в това число и БНД. Според нас съдът трябва да остане единствената институция в съдебната система, тъй като единствено той правораздава. Нашето виждане е, че прокуратурата трябва да бъде част от изпълнителната власт и респективно да носи политическа отговорност за своите действия. Има една проста логика – “обвинителят” защитава интересите на държавата и той не трябва да се поставя на по-високо ниво от това на обикновения гражданин, който бива защитаван от адвокати. В момента прокуратурата е един вид полу-безнадзорна институция. Над нейната дейност формално не може да упражнява демократичен контрол нито изпълнителната власт, нито законодателната в лицето на българския парламент. Сами разбирате, че това не създава условия за нейната по-голяма независимост, а най-вече дава възможност за безконтролно използване на държавното обвинение за лични, финансово мотивирани и политически цели. Не звучи адекватно опасението, че поставянето на прокуратурата в изпълнителната власт ще позволи по-голям натиск върху нея от страна на властимащите. Подобен натиск съществува и в момента, с тази разлика, че той е нерегламентиран и често се осъществява “зад кулисите” в ущърб на обществените интереси. Ако бъде инициирано преструктурирането, за което говорим, най-малкото ще има пълна публична яснота кой поема политическата отговорност при евентуални неадекватни прокурорски действия. Липсата на подобна отговорност сега и постоянното преплитане на функции и правомощия води до неефективно правораздаване и създава условия за корупция. За жалост обаче с първото си изявление новите управляващи демонстрираха, че няма да се насочат към промяна, която да реформира успешно съдебната ни система. Дано да размислят.

2 Коментара за “”

  1. Jurisprudo Says:

    Mnogo v pravilna posoka razsyjdenia by the way. No edva li shte poemat v tazi posoka novite, kakto ne go napraviha i starite

  2. denis Says:

    napilno sim siglasen s vas

Напиши коментар