Новите управляващи срещу един стар проблем

 

Днес експертът от икономическия екип на ГЕРБ, г-н Бисер Боев, представи по Дарик радио шест мерки на бъдещите управляващи за борба с корупцията. В резюме тези мерки включват:

1. Промяна в закона за обществените поръчки;
2. Намаляването и премахването на лицензионни и разрешителни режими;
3. Въвеждане, където е възможно „принципът на мълчаливото съгласие” в държавната администрация;
4. Въвеждане на реално електронно правителство и обслужване на едно гише.
5. Справяне с огромните конфликти на интереси в министерствата;
6. Най-висшата администрация, включително хората, които се занимават с еврофондове, да имат по-високи заплати и да получават процент за свършена работа.

И шестте мерки са за оценка шест. Част от тях като втората мярка са залегнали в програмата на БНД. Одобрявам особено шестата предложение - на изнесено заседание на Комисията по европейски въпроси при 40 НС в Благоевград преди месеци аз предложих наред с редица мерки за отстраняване на проблемите по еврофондовете и това администрацията, занимаваща се с тях, да има по-големи заплати и да получават процент за свършена работа. Така с намаляване на броя на чиновниците и на увеличаване на тяхната квалификация те ще бъдат мотивирани да пазят местата си, без корупционни практики.

Ако ГЕРБ въведе дори само една-две от шестте мерки – принципа на мълчаливото съгласие или/и електронно правителство, то ефекта ще бъде огромен, да не говорим, ако се въведе всичко, което е запланувано. Междувременно Института за пазарна икономика също даде свои 13 препоръки за най-важните мерки, които мнозинството в 41-то НС и новото правителство могат да предприемат. Те могат да се прочетат от он-лайн изданието на в. Дневник. В началото на мандата виждаме, че намеренията на следващото правителство и експертните препоръки са добри. Не ни остава нищо друго освен да пожелаем на бъдещите управляващи да ги реализират и постигнат успех в борбата с корупцията!

Един коментар за “”

  1. Juri Says:

    Merkite na dumi sa neshto po-razlichno ot merkite na dela. Shte pojiveem i shte vidim dali GERB shte sa porednoto razocharovanie ili vse pak shte napravyat nesto. Mnogo zavisi ot hotata koito shte doydat s tyah

Напиши коментар