В днешния брой на в. 24 часа (13 юли 2009 г.) е публикуван един добър материал на г-жа Светла Костадинова, изпълнителния директор на Института за пазарна икономика (ИПИ). Материала е озаглавен “Със 70 мерки ГЕРБ трябва да оправи България.” Основната теза в него е, че новото правителство бързо трябва да се насочи към реформи в ключовите държавни сектори, за да се гарантира бъдещото развитие на страната ни и просперитета на нейните граждани. Предложените от ИПИ 70 реформаторски мерки са съобразени с добрите практики и политики, приложени в световен мащаб. В статията на г-жа Костадинова са изведени десет от най-важните стъпки, които трябва да бъдат предприети от новото управление. Позволил съм си да ги изброя тук с малък допълнителен мой коментар за всяка една от тях, приложен в курсив и болд:

1. Необходими са условия за реална конкуренция в редица сектори, в които държавата е създала толкова ненужни и изкривяващи правила, че на практика не позволява на предприемачите да предложат най-добрите условия на потребителите. + В  това число за здравеопазването.

2.  Високата прозрачност на бюджета чрез публикуването на редовна и изчерпателна информация, както и прозрачността на работата на администрацията и на процеса на вземане на решения ще позволи да се осъществява контрол, а, от друга страна, ще възпре администрацията от безумни решения. Демокрацията всъщност е един непрекъснат, равнопоставен диалог между управляващи и граждани.

3. Либерализацията на цените ще стимулира конкуренцията…+Включително за цените на лекарствата, като се премахне за част от тях държавната регулация. 

4. Ускоряването на приватизацията при ясни и прозрачни процедури… + Включително за лечебните заведения с различни инструменти като дългосрочни наеми и още по- добре  концесиониране.

5. Оптимизиране на администрацията чрез намаляване на чиновниците, въвеждане на работещо електронно правителство и намаление на режимите… + въвеждане на принципа на  мълчаливото съгласие и равнопоставена отговорност от чиновниците и гражданите при нарушение на нормативните правила.

6. Ограничаването на корупцията чрез ефективна съдебна система… + подготовка за ВНС и приемане на  нова конституция.
 
7. Намалението на осигуровките с поне 10 процентни пункта и увеличаване на частта, която отива в лична пенсионна сметка… + насочване към цялостна реформа в посока към въвеждане на капиталонатрупваща пенсионна система.

8. Строгият контрол на публичните системи, които се финансират от бюджета - здравеопазване, образование, армия… + премахване на различните форми на държавен монополизъм в области като здравеопазване, образование, наука и стратегическо програмно финансиране в тях.

9. Премахването на субсидиите от държавния бюджет… и използване изключително на програмно финансиране.

10. Изключително важно е да се започне веднага с провеждането на реформи…: Управляващите имат на разположение приблизително до 1 г. и 6 мес. да подготвят законовата база на реформата и да започнат прилагането й, за да може до края на мандата да се получи поне за част от реформите положителната оценка на обществото.

Светла Костадинова завършва своята статия с твърдението, че “Бавните реформи са по-лесни за блокиране и отхвърляне, ефектите от тях се виждат години по-късно, подкрепата на обществото спада и е все по-трудно да бъдат продължени. Най-доброто, което могат да направят следващите управляващи, е да следват посочените препоръки, да действат решително и да се наслаждават на способностите на българските граждани и предприемачи да вземат свободно решения за собствения си живот и бизнес. Доказано е, че при висока икономическа свобода предприемчивостта води до високи доходи и стандарт на живот.” Към това аз бих добавил, че българските граждани се убедиха, че провеждането на политика на социализъм не означава провеждане на социална политика, а още по-малко на успешна социална политика.

Между другото подобна беше посоката на статията за победата на ГЕРБ в The Economist. В нея беше изведена тезата, че Бойко Борисов и водената от него партия е спечелила тази висока подкрепа именно в резултат на негативната гражданска оценка срещу досегашното управленско статукво и надеждата на българите за промяна на политическия курс и реформа в почти всички сфери на държавното управление. Предстои да видим дали новите управляващи ще имат смелостта да се насочат към очакваните и необходими реформаторски стъпки, които да гарантират преодоляване на рецесията  и дългосрочна стабилност и благоденствие в България.

Един коментар за “Нужни са реформи”

  1. Martin Says:

    Тези точки като пожелание са много хубави, но малко като извадени от учебник за дясна политика. Да видим дали реалността ще позволи на новото правителство да се насочи към тези реформи. И въобще дали ще има капацитета, че бая новаци гледам се събират

Напиши коментар