Днес в медиите бе лансирана информацията, че председателят на Българския лекарски съюз (БЛС), д-р Божидар Нанев, ще бъде номиниран за министър на здравеопазването. Една новина, която крие както своята добра, така и условно своята лоша страна.

Това, че д-р Нанев ще поеме здравното министерство е само по-себе си изключително положителен факт. За месеците, в които той е председател на БЛС, сме свидетели на една почтена, задълбочена и целенасочена дейност в интерес на медицинската професия и на съсловието. С други думи, номинацията му за поста на министър е несъмнено добра.

Каква е отрицателната страна на новината? След избора му за председател д-р Нанев формира свой екип в БЛС. Сега той като негов лидер, ще се прехвърли в държавното управление. Аз неведнъж съм имал възможност да кажа, че БЛС не трябва да участва в изпълнителната власт. Това само би накърнило независимостта на съсловната организация – близостта с властта би ограничило свободата й. Това вече веднъж се случи в историята на страната и резултатът не беше положителен. Според мен БЛС трябва да има свое присъствие в парламента например и то във всички парламентарни групи - и сред опозицията, и сред управляващите. Интересите обаче на БЛС и на Министерство на здравеопазването като част от изпълнителната власт, не могат да бъдат едни и същи. За да защитава в максимална степен интересите на лекарското съсловие Лекарският съюз по никакъв начин не бива да се превръща в казионна организация. От такава организация лекарите в България нямат полза. Опасност това да се случи има, ако неговият сегашен председател стане здравен министър. За да се преодолее тази заплаха, то би трябвало да има събор с пълна промяна на ръководството на БЛС. За жалост това ще се случи само няколко месеца след избора на настоящото ръководство и новият вот предвещава поредното “разбунване на кошера” на съсловието.


Напиши коментар