Министър Игнатов заяви, че българското висше образование и наука се нуждаят от „разтърсваща реформа.” Няма съмнение, че ако се запази сегашното състояние на академична летаргия и неефективност, на остарели методики на преподаване и контакт между преподаватели и студенти, на несъобразяване с нуждите на пазара, царящи в голяма част от българските университети и научни звена, то България никога няма да просперира. Необходима е радикална стратегическа промяна, в противен случай се самообричаме да се превърнем в  неконкурентоспособна нация от обслужващ персонал, предлагаща “мускули” на един глобален пазар, в който все повече ще се търсят “мозъци”.

5 Коментара за “Разтърсване”

 1. Мартин Says:

  За съжаление, както и в други сфери, в това правителство волята не се трансформира в действия. Мисля, че ще е уместно да се обобщи, че министрите имат много добри идеи как, но Борисов не ги осъзнава и трепери пред медиите. Затова всеки път, когато някой надигне глас, Борисов се отмята. Не мога да се сетя и един пример, в който поне да се е опитал за защити определена позиция чрез обществен дебат. Да не забравяме, че на него много му допадна и тактиката да не се явява на предизборни дебати. Изобщо, този човек явно има изненадващо добри умения да борави с хора, но по същинските въпроси си остава изразено неподготвен.
  А образованието и науката най-общо могат да се разделят на такова, за което има търсене в индустрията и такова, което държавата има интерес да поддържа чрез финансиране. Тази разлика в България не се прави. Иначе ето един добър пример от първата категория: http://mapto-on.blogspot.com/2009/02/blog-post.html
  Да се надяваме, че ЕПУ в Перник ще бъде друг такъв…

 2. Jack Says:

  Не, че няма нужда от такава промяна, но силно се опасявам, че разтърсването по Игнатов вероятно ще се състои в отваряне на оше няколко филиала на пернишката политехника, голяма тесла за природните науки (по пазарни съображения) и откриване на още 20-на юридически и икономически факултета (от съображения за равен достъп до образование). Като добавим към това задължителната забавачка от 5-годишна възраст и масовизацията на “висшето” ето ви и релизирана стратегия за учене през целия живот.

 3. Ангел Грънчаров Says:

  Вече има и оригинална наша концепция за това какво и как трябва да се промени; вижте книгата, в която е изложена тази концепция, нейното заглавие е ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ: http://humaig.blogspot.com/2010/07/blog-post_09.html Идеи има, ала “мъдреците” от министерството още не могат да се наканят да решат какво точно трябва да стане, пъкщ и изглежда на тях съмите промуните са неудобни и нежелани, затуй в резултат имаме само пародия на промени…

 4. Ангел Грънчаров Says:

  … пък и, изглежда, за тях самите промените са неудобни и нежелани…

  това исках да напиша, а то излязло друго :-)

 5. Апостол Апостолов Says:

  Това разтърсване 1000 на 100 ще бъде на принципа “проба- грешка” и в крайна сметка ще преоткрият топлата ода.

Напиши коментар