Архив за ноември, 2007

Моето участие в предаването на телевизия 7 Дни “Днес” с водещ Петко Тодоров:

(more…)

След като публикувах предходните отговори се сетих, че имам коментар и на питането на Любомир Попов, коeто той зададе повод на статията ми “САГБАЛ “Д-р Щерев” на гости в Кърджали” в блога.   Неговият въпрос беше следният “Г-н Щерев, не е ли трябвало да сте на работното си място в Народното събрание в петък? Ще получите ли заплата за това време?”   

(more…)

Получих над 30 коментара и продължавам да получавам нови на вчерашната си публикация тук, в която описах мотивите ми да напусна НДСВ. Преди всичко, искам да ви благодаря за изразения интерес – ще се опитвам да го поддържам чрез постоянно публикуване на открити и честни позиции. Благодарен съм за написаните съвети – ще приема тези от тях, които считам за разумни. Благодаря и за отправените критики – някои от тях приемам, други ми се струват неоснователни. Радвам се и на зададените от вас въпроси – на тях, както и на част от критиките, ще се опитам да отговоря накратко в следващите редове.

(more…)

Вчера вечерта реших окончателно да напусна партия НДСВ и парламентарната група. Това е един логичен ход, имайки се предвид моята позиция и несъгласия, няколкократно изразявани публично, в месеците след конгреса през юни. Ще бъда честен и ще ви представя мотивите си да се откажа от понататъшно участие в партията.

(more…)

Стартирах този блог с желанието да го превърна в място на свободна дискусия по въпросите на дясната политика, българското здравеопазване и “горещите” теми от дневния ред на обществото ни. Радвам се, че до този момент посетителите взимат отношение по почти всеки от моите коментари и постепенно се оформя един аргументиран и интелигентен дебат. Последната сериозна тема, по която вече няколко участници изразиха мнение, е здравното осигуряване на българите в чужбина. Особено активен по тази тема е посетителят с псевдоним “Atanas.” В своите коментари той ми задава конкретни въпроси, последният от които е  каква ще бъде моята позиция по т.нар. законопроект Шарков-Димитров за изменение на Закона за здравното осигуряване и дали съм запознат с исканията на българите в чужбина по този въпрос.

(more…)

За тези от вас, които са следили моя блог в последните две седмици, не би трябвало да е изненада отказът ми да подкрепя предложения от Министерския съвет бюджет на НЗОК за 2008 г. В петък просто изразих своята позиция в пленарната зала под формата на изказване и вот против бюджета. Благодаря на онези от вас, които са сметнали поведението ми за правилно и подкрепят решението ми.

(more…)

Представям на вашето внимание още едно мое интервю по темата “българско здравеопазване”, която в последните две седмици се превърна в един  от горещите въпроси на обществения дневен ред. Този път е пред в. Класа. (заглавието е на вестника)

(more…)

Както писах в петък, през уикенда участвах като съорганизатор и спомоществовател в залесяването на поразен от летните пожари терен в местността “Дъбрава”, която се намира на няколко километра северозападно от Стара Загора. Теренът е част от националния горски фонд, а пожарът там е унищожил 200 декара иглолистна гора на възраст близо половин век, а освен това и няколко десетки декари от редкия вид “атласки кедър”, който бил засаден преди осем години. Мои партньори в начинанието бяха Държавното лесничейство и Търговската гимназия в Стара Загора. Бях много радостен, че 120 ученици от гимназията се включиха в инициативата и то в почивния си ден. (more…)

Отново по темата “българско здравеопазване” – прилагам стенограма на моето участие в предаването “Здравен лабиринт” на ББТ.

Водеща – Здравейте! Вие сте с предаването „Здравен лабиринт”

 Преговорите по национален рамков договор продължават, но все още не е ясно какъв ще бъде крайният резултат. След като съсловните организации на БЛС и БЗС внесоха свой алтернативен вариант на бюджет на този предложен от Националната здравно осигурителна каса сега се очаква разглеждането им в НС.

Кой е реалният бюджет и очакват ли се отново кризи при преговорите? За това ще говорим с доц. Атанас Щерев – заместник председател на Здравната комисия в Народното събрание (more…)

Тази събота (24 ноември) в Стара Загора ще участвам като в залесяване на терен, пострадал при пожарите през лятото, в областта Дъбрава край града. Включвам се в инициативата като съорганизатор и спомоществовател – горските пожари тази година изгориха много хектари горски площи в старозагорско и смятам, че е наша гражданска отговорност да се опитаме да възстановим щетите, които природата понесе. Мои партньори в таз съботното залесяване ще бъдат Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски” и Районното управление на горите, Стара Загора. Призовавам всички граждани, четящи моя блог, да се включат в инициативата по посаждане на нови дървета в пострадалите от пожарите райони. А на старозагорците, посещаващи страницата, които искат да участват в залесяването на Дъбрава отправям покана да дойдат там в събота от 9:30 ч.

Вчера празнувахме 90-годишниния рожден ден на професор Радонов, един прекрасен човек и превъзходен специалист, от когото съм научил изключително много. Юбилеят беше уважен от екипа на АГ Болница „Д-р Щерев”, заедно с негови колеги, ученици, приятели и съратници, както и от председателя на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов и д-р Матеев от Българското дружество по акушерство и гинекология. Тържеството се проведе в конферентната зала на болницата и бях изключително щастлив, че нямаше празно място от гости, дошли да поздравят професора. Лично аз отправих поздравително слово, което бях кръстил ясно и кратко – “Моят учител проф. Радонов.” За тези от вас, които не знаят кой е професор Радонов и биха се поинтересували, прилагам неговата кратка автобиография след снимките от юбилея. (more…)

За тези от вас, които следят дебата по проектобюджета на НЗОК за 2008 г., прилагам текста на мое интервю пред Светослава Кръстева от ЕКСПРЕС.БГ (www.expressbg.com).  Запазил съм тук заглавието така, както го е написала редакцията на изданието.

(more…)

Предлагам този коментар в отговор на въпросите на граждани (включително и от г-н Василев в този блог), свързани с идеята ми за въвеждане на т.нар. доплащане в българската здравна система.

Когато говорим за доплащането или co-payment трябва да знаем, че здравно-осигурителните системи в различните им видове в Европа имат общи принципи като фондови системи. Един от принципите е солидарността, т.е. подпомагането на хората в неравностойно положение, за да може да имат достъп до съответната качествена медицинска помощ. Друг принцип обаче е ограничението на ползването на системата, защото безконтролното ползване на една здравно осигурителна система изчерпва ресурсите й и тя не може да функционира адекватно. Преди около месец в Комисията по здравеопазване към Народното събрание министърът на здравеопазването обвини лекарите в България, (more…)

Честит празник на всички четящи моят блог! Днес е Денят на християнското семейство. В България по принцип националните празници не се празнуват подобаващо (единствената радост сякаш е, ако те са неработни дни), а какво остава за православните такива, освен може би Великден и Рождество.

Реших да ви поздравя с днешния хубав празник не само защото работа ми като лекар е свързана със създаване на радост и връщане на надеждата в стотици семейства. Не просто
защото споделям десните принципи и убеждения, за които семейството е важна ценност. Правя го, защото вярвам, че именно през него минава пътя към нашия просперитет и благоденствие като общество. Не бива да забравяме, че семейството е първият социализиращ фактор. Ние като родители трябва да създадем такава семейна среда, която да постави основите за възпитание на морални и обществени ценности и отговорности в нашите деца. Време е да разберем, че социалистическите времена, когато държавата изземваше тази роля, отдавна свършиха, и слава Богу. Отговорността за това трябва да бъде наша, на свободните индивиди, на гражданите на това общество. Ако не успеем да се справим с тази отговорност, то за своето бъдеще трябва да се сърдим главно на себе си.

Прилагам текста на мое интервю пред Станка Динева от в. Монитор (http://www.monitor.bg/opinions/article?aid=140016&eid=1221&cid=50) за тези от вас, които се интересуват от темата (запазил съм заглавието, избрано от редакцията на вестника.)

(more…)

С една реплика към г-жа Валерия Велева от в-к Труд искам да отговоря и на коментара на Мия от 14 ноември 2007                            

  Уважаема г-жо Велева,
      
 В статията си във в-к „Труд”от 04.11.2007 г. се вижда, че изпитвате  омраза към г-н Сакскобургготски и НДСВ. Тъй като Вие сте един от най-добрите журналисти във в-к „Труд” – един уважаван всекидневник, искам да Ви кажа, че омразата е лош съветник и пречи на всеки един да бъде обективен.

(more…)

Както вече писах  на 16 и 17 ноември с част от екипа на САГБАЛ “Д-р Щерев” бях на посещение в Кърджали. Там гостувахме на многопрофилната болница “Д-р Атанас Дафовски”. Заедно с д-р Андреева и д-р Юнакова САГБАЛ “Д-р Щерев” организирахме среща с лекари от града като направихме пред тях презентация по проблемите на стерилитета и оплождането. (можете да чуете част от презентацията от следния звуков файл на страницата на Дарик Радио - http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=199527) (more…)

Преди две седмици в Народното събрание бе внесен проектобюджетът на Министерски съвет (в същност чрез Министерски съвет) на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Той се различава от бюджета, изготвен от Българския лекарски съюз (БЛС) с над 700 милиона лева. В нашата държава като се започне от Министъра на здравеопазването и се стигне до НЗОК всички признават, че реалните средства, необходими за изпълнение на здравеопазните дейности, предвидени в рамковия договор са тези, които БЛС посочва в своя алтернативен проектобюджет. Аргументът обаче, с който се обяснява невъзможността за изпълнение на този бюджет е, че няма откъде да се намери такъв ресурс.

(more…)

Искам отново да се върна и доразвия една тема, която разгледах тук миналата седмица. Разсъждавайки върху данъци и осигуровки аз съм дълбоко убеден, че всеки, който желае да има поглед върху макроикономиката или върху политиката се замисля как биха могли да се повиши благосъстоянието на граждани с ниски доходи или на такива в неравностойно положение, инвалиди, хронично болни, разбира се и хората над 70-75 годишна възраст.

(more…)

На 16 ноември заедно с моя екип от първата ин-витро болница у нас САГБАЛ “Д-р Щерев” ще посетя многопрофилната болница в”Д-р Ат. Дафовски” Кърджали.
Там от 16:30 ч. ще изнеса лекция по проблемите на стерилитета и оплождането пред акушеро – гинеколози, общо практикуващи лекари и лекари от други специалности.
На следващия ден в събота (17 ноември) планирам заедно с колегите си от САГБАЛ ”Д-р Щерев” да извършим безплатни консултации и прегледи на жени, които имат проблем със забременяването. Поканата е към всички, които желаят да се възползват от инициативата и живеят в Кърджали или региона.  Прегледите ще стартират от 8.30 ч. в приемно–консултативния кабинет на АГО на 3 етаж в старата сграда.

Приветствам идеята за намаляване на размерът на държавната администрация през следващата година. Според проектобюджета с 12% трябва да бъде съкратен публичния сектор през 2008 г. Тази мярка би освободила близо 80 хиляди души, което според анализаторите от в. Капитал би имало два положителни ефекта. От една страна според тях, така ще могат да се повишат заплатите на останалите без увеличаване на разходите, а допълнително ще се подобри ефективността на институциите. От друга, освободените служители ще се насочат към производствения сектор, където в момента се наблюдява недостиг на работна ръка за различни позиции. (http://capital.bg/show.php?storyid=396513&sp=0#storystart) Разбира се, не вярвам чиновниците, които ще бъдат освободени да са на същото мнение в кратък план, но със сигурност смятам, че ще има дългосрочен положителен ефект не само за държавата като цяло, но и за тях конкретно.

 Дебатът около съкращаването на държавната администрация през 2008 г. ме провокира да изложа някои свои виждания за ролята на държавата в икономическата, обществената и социалната сфера.

(more…)

Навлизаме в тази част от годината, когато стартира активното публично обсъждане на Бюджет 2008. Изказванията и позициите на редица български политици, политически коментатори и икономически анализатори през последните седмици ме провокираха да споделя няколко виждания за ролята на държавата в икономическата и социалната сфери.

Плащането на данъци е може би едно от най-осезаемите съприкосновения между индивидите и принудителната сила на държавната власт. Много често отношението към данъците, фискалната политика и публичните разходи отбелязват демаркационната линия между дясно-либералното и лявото мислене.

(more…)

Благодаря за благопожеланията, изказани досега. Искрено се надявам, че тук ще може да се проведе разговор с хората с дясно мислене, хората, които не отиват да гласуват, които са разочаровани по един или друг начин от активния политически живот и остават политиката в ръцете на други субекти.

На участника в блога с псевдоним “Човек” мога да кажа, че Стереф се казваше в САЩ моят братовчед Константин Щерев, който избяга там от комунистите през 1965 г.  и за съжаление почина преди 5 години. Моето име е Атанас Щерев.
       
На г-н Кюркчиев – децентрализацията означава според мен отдръпване на (more…)

Блогът би трябвало да е място, където човек се представя “без вратовръзка.” Поради тази причина реших да ви покажа снимките (макар по ирония на тях отново да съм с вратовръзка) от една инициатива, която организирам вече десета поредна (more…)

07 ноември, 07

Представяне!

Категория: Стари публикации

Здравейте и добре дошли в моя интернет дневник!

Надявам се, че темите, анализите и идеите, които ще представя тук, ще привлекат вашия интерес. Ще се радвам, ако заедно превърнем този блог в място на открит дебат по въпросите на българската политика, здравеопазване и водещите теми от обществения дневен ред.

Ще очаквам вашите мнения и коментари!

Реших да ви посрещна в личния си блог като го открия с една тема, която ме вълнува през последните години – възможността за обединение в българското дясно пространство. Съзнавам, че това е процес, подлежащ на прагматични преговори и договорки между основните формации и “актьори” в тази част на родния политически спектър. И все пак, днес бих желал да ви представя вижданията си за идейната основа, на която да стъпи бъдещето обединение в дясно. В следващите статии ще изложа общо 12 пункта по темата.

(more…)

1. Гарантиране на плурализма на идеи и защита на индивидуалната свобода – Плурализмът гарантира на гражданите в съвременното общество възможността да избират, приемат и комбинират съществуващите многообразни разумни ценности и концепции и свободата, от тях да конструират свои разбирания (more…)

2. Подкрепа за продължаване на развитието на гражданското общество в България - Гражданското общество е необходимият коректив на държавната власт. Нещо повече, именно чрез равностойното партниране между управлението и активното гражданство може да бъде изградено добре функциониращото демократично общество. В бъдеще българското дясно пространство трябва да

(more…)

3. Защита на демократичните права на българските граждани – представителите на център-дясното политическо пространство трябва да заложат на:
(more…)

4. Защита на свободата на словото и създаване на среда за независимост на медиите – свободните и независими медии са един от стълбовете на развитото демократично общество. Те не само предават, но често и задават дневния ред на гражданите, а техните влиятелни представители играят ролята на основни обществени лидери на мнение.

(more…)

5. Постигане на законност (върховенство на правото) и ефективна съдебна система в България – Според дясноцентристките (либералните) разбирания, правилата и законите, които налага държавата, са една рамка, даваща на гражданите сигурност и възможност да предвиждат поведението на наказателните органи и останалите индивиди при определени техни действия.

(more…)

6. Стимулиране на процесите на реална и ефективна децентрализация в България - Разширяването на управленската децентрализация трябва да бъде един от основните дясноцентристки стремежи в България. Именно в прекаления централизъм на властта, наследен от предходната политическа система и чието негативно влияние все още се опитваме да преодолеем, се крие една от причините за постепенното отчуждаване между управляващи и граждани.

(more…)

7. Защита на евроатлантическите и ЕС ценности – След рухването на социалистическия режим, тогавашната десница у нас предложи визии за бъдещото развитие на България, които постепенно с леки изключения и залитания обединиха по-голямата част от българското общество около няколко макро-консенсуса на прехода – демократизация на политическите институции, развитие на пазарна икономика и приватизация на държавната собственост, интегриране на страната в НАТО и ЕС, и т.н.

(more…)

8. Ограничаване на държавната намеса в стопанството и социалния живот, реформиране на държавната администрация и оптимизиране на публичните разходи - Държавата има ограничен ресурс - финансов, човешки, иновационен. Тя може да върши добре типичните публични дейности само ако се “освободи” от тези, които биха могли да се поемат от частния сектор.

(more…)

9. По-ниски нива на данъчно облагане и осигурителни вноски – по-ниските данъци ще имат положителен ефект върху увеличаването на производителността При сегашните относително високи нива част от работодателите стоят в „сивата” икономика, която концентрира преди всичко нископроизводителни работни места.

(more…)

10. Прилагане на предвидима дясна социална политика – десните виждания за социална политика не могат да се конкурират с тези на левицата по отношение на краткосрочния популярен ефект. Силата на дясната социална политика е в ефективността и ползите, които носи за обществото в дългосрочен план. Отговорната солидарност и милосърдието е основна характеристика на дясноцентристкото социално мислене.

(more…)

11. Подобряването на качеството на здравеопазването, образованието и развитието на науката в България като водещи управленски приоритети –
Проспериращата нация е здравата нация. Неправилно е да се счита, че общественото здравеопазване е приоритет главно на левите – десницата просто залага на повече прагматичност и ефективност в тази сфера за сметка търсенето просто на популярни предложения. Целта на държавната политика в здравеопазването е да даде максимално добра възможност на всеки гражданин да се възползва от съществуващите достижения на медицината.
(more…)

12. Преодоляване на безрезултатното противопоставяне на идеологическа основа и замяната му с конкуренция на конкретни прагматични визии за развитие и управленски проекти - Време е окончателно да се обяви края на примитивното идеологическото противопоставяне като сериозен фактор, мобилизиращ избирателите към подкрепа. Очевидно е, че българските граждани вече трудно биха се мобилизирали от абстрактни политически модели (напр. на противопоставянето комунизъм / антикомунизъм).

(more…)

04 ноември, 07

За мен

Категория: Стари публикации