Архив за декември, 2007

В навечерието на Рождество Христово и на новата 2008 година бих искал да отправя едно пожелание към всички четящи моя блог и пишещи по темите в него. Преди всичко ви желая приятно, топло и спокойно посрещане на коледните празници. За новата година ви пожелавам здраве, щастие и постигане на успехите и целите, към които се стремите и които ви носят удовлетворение. Желая ви и през 2008 да продължите да отстоявате собствените си възгледи и принципи и по този начин да спомагате за формирането на ефективно гражданско общество в България.Искам също така да ви благодаря за участието в блога ми. Радвам се, че за по-малко от два месеца той успя да привлече вниманието на тази част от българската интернет аудитория (независимо дали се намира в родината или в чужбина), демонстрираща активна гражданска позиция и защитаваща възгледи, формиращи общественото мнение. Надявам се с вашата активност в бъдеще да превърнем тази страница във форум за обмен на идеи за развитие на българското общество и политика.

Весело посрещане на Рождество Христово и радостна и успешна нова 2008 година!

21 декември, 07

За забравените деца

Категория: Стари публикации

Днес мои колеги от парламентарната група на Българска нова демокрация (БНД), начело с г-жа Ваня Цветкова, бяхa на посещение в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Горна Козница, община Бобов дол. Посещението бе част от ангажимента, поет г-жа Цветкова, който цялата група на БНД подкрепи, за спомагане на решаването на проблема при отглеждането на деца с умствени увреждания и различни специфични нужди в България. Целта му бе запознаване с условията в Дома, както и връчване на дарение – спално бельо, дрехи, консумативи и коледни подаръци на стойност 2000 лв. за децата, отглеждани в него от парламентарната ни група. Моето лично решение е да даря допълнително 2000 лв. за нуждите на Дома.

(more…)

Преди всичко искам да кажа, че държавният бюджет отразява управленската воля за реформи. Моето и това на колегите ми виждане е, че тя липсва в преобладаващата част на предложения от тристранното правителство бюджет за 2008 г. Това обуславя нашето несъгласие по основните параметри, заложени в него. Разбира се, прагматичният политически поглед изискваше да премерим баланса между плюсовете и минусите в настоящият бюджет при изработването на общата ни позиция. Парламентарната група на БНД признава положителните насоки в него, които отразяват вижданията и възгледите ни, защитавани последователно през последните години. Несъгласието ни с част от заложените параметри и отказът ни да продължаваме компромисите с нашите дясноцентристки принципи определи и крайното ни становище срещу този бюджет.

(more…)

Вчера Народното събрание гласува съставът на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Както знаете, неговата функция ще бъде да наблюдава съдебната система и да информира Висшия съдебен съвет за случаи на корупция и злоупотреби с власт на висши магистрати. За да бъде избран член на инспектората бе нужно квалифицирано мнозинство от 2/3 или 160 народни представители. По време на дебата представителите на ДСБ, ОДС и АТАКА обвиниха управляващите, че назначават политически фигури в инспектората и напуснаха пленарната зала. Представителите на БНД демонстрирахме отговорност пред българските избиратели и останахме в пленарната зала. С гласуването си обаче показахме, че сме част от опозицията. Не подкрепихме кандидатурите за членове на новата институция, защото като политици, изповядващи либерални и дясноцентристки принципи, държим на воденето на прозрачна и отчетна политика в Българския парламент. При вчерашния избор тя липсваше и се основаваше на недопустими пазарлъци. Уговорките бяха водени от една страна в управляващата коалиция, а от друга между управляващите и отделни депутати от опозицията и част от независимите депутати. Очевидно бе, че местата в Инспектората бяха използвани за разменна монета за обещаване на постове в други органи, избирани от парламента. Това политическо поведение е в противоречие с Българската конституция и закони, то ограничава до голяма степен независимостта на Инспектората и обезсмисля очакванията за неговата добра работа. Прекалената политическа намеса при избора на членовете на този нов орган е демонстрация за нарушаване на баланса между трите вида власт. Излишно е да споменавам, че този нарушен баланс възпрепятства постигането на фактическо върховенство на правото и ефективна съдебна система в България.

Читателите на блога ми са запознати с моето мнение по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. Тук бих искал да ви запозная с общата позиция на Парламентарната група на Българска нова демокрация по отношение на бюджет 2008 на НЗОК и държавния бюджет в частта му за здравеопазване. Формулирахме позицията си като официална декларация, отразяваща вижданията ни за необходимостта от активна реформа в здравната система, която представихме пред българския парламент и представителите на медиите. Ето и нейния текст:

(more…)

Част от читателите на моя блог живо се интересуват от евентуалните промени в ЗЗО и изразяват активна позиция в оформилата се дискусия по тях. Поради тази причина реших да публикувам стенограмата от заседането на Парламентарната комисия по здравеопазване, което се проведе на 13 декември - отделил съм само тази част която касае обсъждането на общ проект на Закона за изменение и допълнение на ЗЗО. В хода на дебата изразих становище по отношение т.нар. законопроект Шарков-Димитров, предложих моите и тези на колегите ми виждания за промени в Закона за здравното осигуряване и неговата философия по принцип. Тези от вас, които имат интерес могат да се запознаят с тях от текста на стенограмата. Съзнавам, че той е малко дълъг, но самият дебат продължи близо 3 часа. Първоначално бях решил да публикувам в резюмирана форма моя поглед върху заседанието, но реших, че представянето на дискусията в нейния чист вид ще ви даде най-пълна представа за хода на обсъжданията.

(more…)

В началото на тази седмица бях на посещение в Стара Загора, където се срещнах с граждани и представители на медиите. Динамичните политически събития от последните две седмици съвсем разбираемо обусловиха големия журналистическия интерес. В 9:30 бях поканен в сутрешното телевизионно предаване на местната ТВ Стара Загора. От 11 ч. дадох изчерпателна пресконференция в Пресклуба на БТА в града, а след нея имах интервю за БНР. Основните въпроси, които ми бяха зададени бяха свързани с това дали ще се прави нова партия, подкрепят ли ни структури на НДСВ по места, дали като Българска нова демокрация ще подкрепя политиката на правителството и ще работим ли за предсрочни парламентарни избори.

За тези, които проявяват интерес към случващото се около Българска нова демокрация (БНД) и бъдещата ни позиция, ще резюмирам основните си тези, които изказах пред медиите в Стара Загора.

(more…)

В един от своите последни коментари г-н Атанас Чобанов ми написа “ако не искате да получавате критични, ядни и провокиращи коментари, най-лесното е да затворите блога.” Още с откриването на личния ми интернет дневник описах, че целта ми е да се възползвам от възможността за дискусия по важни обществени теми, да предлагам на дебат моите идеи и виждания по различни въпроси и да почерпя добри предложения от аудиторията на блога. Засега това се получава и се надявам в бъдеще този блог да се превърне в истински форум. Искам обаче още сега да заявя, че в него няма да се въздържам от представяне на истинското ми мнение, независимо дали то е популярно или не. Не очаквайте от мен да не изразявам несъгласие с онези мнения, които противоречат на моите разбирания и принципи.

(more…)

Предлагам на вашето внимание текста на интервю, което дадох днес пред информационния сайт Всекиден (заглавието е на редакцията на сайта):

(more…)

След дискутиране на някои от горещите политически въпроси и проблемите на системата на здравното осигуряване реших, че е време да публикувам на блога статия на научна тематика, от областта на репродуктивната медицина. В края на миналата седмица взех участие в първия по рода си в България международен научен симпозиум по проблемите на репродуктивното здраве. Темата бе „Преждевременна яйчникова недостатъчност и слаб яйчников отговор.” Организатор на тази научна конференция беше Институтът по репродуктивно здраве, а съ-организатор Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение (САГБАЛ)  “Д-р Щерев”. Симпозиумът се проведе на 7 и 8 декември 2007 г. (петък и събота) в зала „Опал” на хотел „Принцес”.

(more…)

Сигурно вече сте се информирали, че в сряда заедно с моите колеги създадохме нова парламентарна група в Народното събрание. Името й е Българска нова демокрация и засега тя се състои от 14 народни представители. Освен мен членове на групата са Бойко Боев, Борислав Великов, Ваня Цветкова, Владимир Дончев, Кръстанка Шаклиян, Илко Димитров, Николай Свинаров, Лидия Шулева, Пламен Панайотов и Светослав Спасов. За неин председател избрахме Борислав Ралчев, а негови заместници ще са Татяна Калканова и Валентин Милтенов.

Бих искал споделя няколко думи за характера на новата парламентарна група. (more…)

В публикацията си от 1 декември по въпроса за здравното осигуряване на българите в чужбина аз поех ангажимент заедно с моите експертни съветници да подготвя законопроект за изменение и допълнение на ЗЗО, който да е съобразен с исканията и аргументите на сънародниците ни зад граница. Сега, след края на работния ден, искам да информирам заинтересованите, че законопроектът за допълнение и изменение на ЗЗО вече е факт и днес беше внесен в деловодството на Народното събрание (можете да прочете текста на документа по-долу). В последните дни проведох разговори с моите колеги народни представители и искам да ви съобщя, че предложените промени бяха подкрепени от всички 14 членове на парламентарната група на Българска нова демокрация. В действителност това предложение се явява първият внесен законопроект на новосъздадената ни група.

(more…)

Благодаря за направените коментарии във връзка със здравното осигуряване, особено на г-н Атанас Чобанов, г-жа Василева и другите по-активни потребители. До 10 дни ще направя моите предложения по Закона за здравното осигуряване и ще Ви ги представя, като няма да изпусна и четенето на предложението на Шарков-Димитров в пленарна зала (забавянето ми се дължи на факта, че през идващата седмица участвам в организирането на симпозиум в София в областта на асистираните репродуктивни технологии (АРТ) под егидата на European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) с участието на едни от най-добрите специалисти по проблема в Европейския съюз и това ще ми отнеме доста време).

(more…)

Моето приветствие към Випуск 2007 на Медицински университет:

Бих желал всички да станете прочути лекари. Но преди всичко бъдете лекари!

Ще ви разкажа случка, споделена от ректора преди десет години, когато моят син завършваше медицина.

В една болнична стая лежали двама болни. Единият, възрастен лекар, бил до прозореца, а другият – до вратата и не виждал нищо навън. Ден след ден възрастният лекар разказвал на своя другар по заболяване как се разлистват дърветата, как птичките се гонят между клоните, как капят листата, как си отива есента и идва зимата, как клоните натежават от снега и как отново идва пролетта в пъпките и листата на дърветата. Един тъжен ден, обаче, възрастният лекар починал. Другият болен бил преместен до прозореца. И тогава той видял, че зад стъклото имало гола бетонна стена…

Пожелавам на всички, които произнесоха Хипократовата клетва, и пред името им ще стои „доктор”, да бъдат лекари до последния си дъх!

Ще имате и пари, и почести, и длъжности, и много други неща, защото ще ги заслужите. Но никога няма да имате по-голямо богатство от това, което ще видите в очите на хората, на които сте помогнали.

Реших да ви представя едно мое интервю по темата за мотивите ми да напусна НДСВ и мнението ми за бъдещ дясноцентристки проект, което дадох пред регионалния вестник “Старозагорски новини” в края на миналата седмица:

(more…)

Предлагам на вашето внимание стенограма на тазсутрешното ми участие в предаването Коритаров Live по Нова телевизия (стенограмата е взета от интернет сайта на телевизията). Самото предаване можете да гледате тук (рубриката Коритаров Live можете да открите на 1:17 ч. от записа):

(more…)

Прилагам текста на мое интервю пред в. Новинар от 29 ноември, в което изказвам позицията си бъдещето на правителството (оставил съм оригиналното заглавие на редакцията):

(more…)

Създадох собствен блог със стремежа да се възползвам от възможностите на този съвременен метод за комуникация, създавайки условия за постоянна дискусия с българската интернет аудиторията. Чрез своя онлайн дневник се надявам да мога да представям своите възгледи, анализи и коментари и чрез обратната връзка с посетителите на страницата да получавам нови идеи и да обогатявам познанията си по разглежданите теми. Радвам се, че до този момент това се получава и благодаря за интереса ви. Целта ми е да превърна блога си в място на открит дебат по въпросите на българската политика, здравеопазване и водещите теми от обществения дневен ред. Поради тази причина, ако съм се забавил с отговора на някои коментари, това е породено от липсата на време поради динамично случващите се събития в последните дни, а не поради желанието ми да неглижирам някой от повдигнатите въпроси.

(more…)