Архив за януари, 2008

Вчера (28 януари) бях на посещение в Старозагорска област където проведох серия от работни срещи с представители на местната власт, с журналисти и граждани от Стара Загора и Казанлък. 

По време на разговора ми с кмета на Казанлък, инж.Стефан Дамянов, получих неговите благодарности за помощта, която оказвам на общината в последните години. Уверих го, че приемам това като дългосрочен ангажимент и ще продължа както със своята благотворителна дейност там, така и със съдействието при решаване на важни местни въпроси, като газификацията на града и подкрепата за проекти, в рамките на моите възможности и компетенции, които ще спомогнат за превръщането на Долината на тракийските царе в привлекателна туристическа дестинация, а казанлъшкия район в добро място за живеене на местните хора. Приех присърце молбата на кмета да участвам активно за решаване проблемите на общинската болница, която обслужва населението на Казанлък и съседните общини Мъглиж, Николаево, Гурково и Павел баня. (в моя предишна публикация на блога вече описах какви са проблемите на общинските болници и какво е моето виждане за справянето с тях). (more…)

На 21 и 22 януари бях поканен и взех участие в европейската среща на високо равнище в Европейския парламент в Брюксел по проблемите на рака на маточната шийка.

В българското публично пространство беше дадена твърде малко информация за срещата по този изключително сериозен здравословен проблем. Поради тази причина ще си позволява няколко думи в предисловие. Първоначално инициативата по създаване на специална политическа група за работа по проблемите на рака на маточната шийка стартира в Европейския парламент. В настоящия момент тази група се разраства в общоевропейска политическа мрежа, посветена на елиминирането на това заболяване. В подкрепа на този процес Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка (ЕАБРМШ) в партньорство с европейските парламентаристи от специалната група организира среща в Брюксел на 21 и 22 януари.

(more…)

В края на миналата седмица получих становището на Консултативния съвет по законодателство към Народното събрание по предложения от мен и моите колеги Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. Неговото цялостно звучене е негативно, но поне обемът на документа показва, че Съвета се е постарал да обясни правно своите аргументи. Становището е разделено на пет части, разглеждащи необходимостта от законопроекта, неговата конституционносъобразност, обща характеристика на съдържанието му, правно-техническо оформление, конкретни препоръки. Реших да не влизам в детайлите на цялостната юридическа обосновка в документа, а направо да предоставя на вашето внимание пълното му съдържание. Съзнавам, че само най-изкусените и заинтересуваните по темата ще имат търпението да изчетат тези страници с правна аргументация. Аз обаче държа на коментарите на всички, които биха желали тук да изкажат своето мнение, препоръки и съображения. Вярвам, че всяко законодателно и управленско решение трябва да бъде подлагано на гражданска дискусия. Нямам съмнения, че в дебатът тук ще бъдат изказани рационалните аргументите, които ще бъдат от изключителна полза при оборването на съображенията на Съвета при по-нататъшното обсъждане на законопроекта в Парламента. 

Вероятно изпитвате съмнение дали е възможно гражданското мнение да има тежест пред това на юридическите експерти. Нека преди да ви представя текста на становището, да изразя моето виждане по този въпрос. (more…)

В петък (18 януари) взех участие в срещата по проблемите на общинските болници, организирана от МБАЛ-Свиленград и Българския лекарски съюз. Тя се проведе в Свиленград и на нея присъстваха управителите на 40 общински болници от цяла Южна България. Срещата бе предизвикана от лимитираните бюджети на общинските болници и от решението на Националната здравноосигурителна каса от 27 декември, с което на лекарите се позволява само един трудов договор.

Ще направя няколко разяснителни бележки за читателите, които не са запознати с темата. (more…)

Може би вече сте били запознати от медиите за поисканото от народните представители от Българска нова демокрация изслушване пред Народното събрание на министър-председателя Сергей Станишев относно мандата на българското правителство за преговорите при посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин. Какви бяха нашите мотиви да направим това искане.

(more…)

По време на първата работна среща за 2008 г. с моите колеги от парламентарната група на  Българска нова демокрация изработихме нашата програмна декларация, описва]a основните ценности и принципи, от които ще се ръководим при нашата работа. Предлагам на вашето нейния пълен текст:

  (more…)

На 13 и 14 януари заедно с моите колеги от парламентарната група на Българска нова демокрация проведохме първата си работна среща през новата година. Нейната цел беше да обсъдим основните приоритети на нашата дейност през следващия парламентарен сезон, както и бъдещите ни законодателни инициативи. Подложихме на дискусия и актуалните въпроси от обществения дневен ред от първите две седмици на новата година.

Ще ви запозная накратко с някои от основните решения, взети по време на обсъжданията. (more…)

Вярвам, че като всяко ново начало би било добре да навлезем в 2008 г. с повече позитивни настроения, отколкото негативни емоции. Затова реших, че е време за една добра новина на блога.

Преди няколко дни в АГ клиника “Д-р Щерев” бяха родени първите близнаци от размразен трансфер в България. Няма да влизам в подробности за процедурата, но ще обясня накратко, че миналата година в клиниката беше проведена стимулация на овулация на наша пациентка, бяха изведени яйцеклетки, които бяха оплодени и след това замразени. По принцип има два метода за замразяване на ембриони, като при нас използваме по-модерния от тях, наречен витрификация. В случая ембрионите бяха в напреднал стадий, като бяха отглеждани 5 дни преди замразяването. На следващия цикъл тези ембриони бяха размразени, а преживелите от тях - имплантирани в матката на пациентката. В резултат успешно се разви двуплодна бременност. Двете бебета се развиха добре по време на бременността и така девет месеца по-късно, на 7 януари, станахме свидетели на раждането на първите в България близнаци от замразен трансфер. Уникалното в случая е не само успехът на процедурата, в АГ клиника “Д-р Щерев” имаме и други успешни процедури по същата методика, а че за първи път у нас имаме близнаци чрез нейното използване.

Използвам случая да поздравя щастливите родители и да им пожелая да отгледат здрави и хубави деца, които да им носят радости. Искам да поздравя и екипа на клиниката, в лицето на д-р Гинка Ганева и ембриолога ни Любослава Петкова, осъществил успешно процедурата. На всички останали читатели на блога бих желал да пожелая през тази нова година положителните новини и радостните събития да имат превес в живота ни.

Предлагам на вашето внимание текста на мое интервю-анализ пред в. Политика (запазил съм редакционното заглавие):

Когато говорим какво трябва да се направи в следващата година, то значи да говорим  за пропуснатото. Защото, ако нещо трябваше да се направи, то трябваше да бъде заложено в бюджет 2008. Отсега нататък ние само ще берем плодовете на това, което не може да бъде свършено. (more…)

Това е първият ми пост за 2008 г. и преди да премина към темата искам да пожелая на всички здрава, успешна и щастлива нова година.

Коментарите на предишната ми статия тук, както и тези в блога Изоставените деца на България, ме провокираха да изразя своето мнение по въпроса.

Сравнението между родните домове за деца с увреждания и специални нужди и тези на запад внася едно объркване в българското общество. Западното разбиране, ако въобще е коректно да се направи такова обобщение, е, че подобни социални заведения не трябва да съществуват, а децата трябва бъдат гледани и обгрижвани от своите родители. За улесняване на тази грижа там се създават защитени селища от различен тип. Аз съм убеден, че тази философия е правилна и далеч по-благотворна, но когато става въпрос за нормални родители с определено благосъстояние, които, разбира се, допълнително се финансират адекватно от държавата за техните усилия да отгледат детето си. Въвеждането на западната практика у нас на този етап е нереалистично. (more…)