Архив за март, 2008

Днес с моите колеги от парламентарната група на Българска нова демокрация официално настояхме за временно отстраняване на вътрешния министър Румен Петков, докато не бъдат изяснени всички факти по скандала с МВР. Това искане бе направено в светлината на последните развития по кризата в МВР и воденото разследване, по което страна се оказва самият министър на вътрешните работи.  За тези от вас, които не са запознати припомням, че през изминалата седмица Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред изслуша замесени по случая лица. Това, което направи впечатление е, че нейният председател г-н Минчо Спасов съобщи, че стенограмата от заседанието й в сряда е изпратена на прокуратурата, тъй като са констатирани смущаващи обстоятелства, включващи и подозрения срещу министъра на вътрешните работи. В последствие по време на извънредно заседание на Комисията в четвъртък бе изслушан и г-н Румен Петков, който отговори на въпросите на нейните членове.

Основен мотив за нашето искане е опасението, че в качеството си на министър г-н Румен Петков би могъл да влияе както на хода на следствения процес, така и на различни свидетели по разследването.

(more…)

Днес заедно с колегите ми от Българска нова демокрация поискахме премиерът Сергей Станишев да бъде изслушан от Народното събрание и да представи пред българските народни представители политическата позиция на правителството относно скандала в МВР и мерките, които ще бъдат взети за справянето с проблемите. Управляващото мнозинство естествено отхвърли искането ни. Както писа един интернет сайт по това решение - “депутатите от мнозинството пазят Станишев като въздуха и водата.” В специална декларация от ПГ на БНД, чийто пълен текст можете да прочете от тук, ние заявихме, че въпреки, че правителството продължава да разчита на стабилно парламентарно мнозинство, то не предлага стабилна политика. Тройната коалиция има комфорта, който му гарантира подкрепата на 150 народни представители, но управлението й, използвайки метафора, е като разклатен стол на три крака. Продължавайки това сравнение, трябва да кажем, че най-важният четвърти носещ крак, който липсва, e гражданското общество, защото управляващите водят политика, която не се основава на обществено съгласие.  По този начин всеки българин е принуден да стои и да балансира живота си на този “нестабилен стол”, понасяйки всекидневно ефектите на лошото управление. Олицетворение на примера, цитиран в декларацията на БНД, е разклатения стол с един липсваш крак и останалите три оцветени в цветовете на партии от Тройната коалиция – червено, жълто и лилаво, който днес представихме на всички народни представители и на журналистите в кулоарите на Парламента:

(more…)

Признаването на независимостта на Косово от България в края на миналата седмица предизвика много обществени спорове по въпроса дали българската дипломация е направила крачка в правилната посока. България взе това стратегическо решение заедно с още две страни от региона - Хърватия и Унгария, което само по себе си вече е сигнал, че две членки на ЕС и една кандидат осъзнават отговорностите си за стабилността на Балканите. Така страната ни на практика препотвърди своята евроатлантическа лоялност, макар че не само в Сърбия и в Москва, но и мнозина в София силно се надяваха стремежът за запазване на добросъседските отношения и православната нишка да се окаже по-здрава от коректността към партньорите ни. Извън тази коректност обаче основание за признаването на Косово може да се търси и в стремежа за следване на дългосрочните стратегически интереси на страната ни. Факт е, че позицията, заявена официално от България в четвъртък беше противоположна на тази, категорично изразена от други две балкански страни, Румъния и Гърция, преди месец. Това даде основание на някои анализатори да лансират тезата, че сме свидетели на формирането на две нови коалиции на Балканите с разминаващи се интереси. От едната страна застават България, Унгария и Хърватска, а от другата Гърция, Румъния и Сърбия. Дали тук става дума по-скоро за ad hoc обединения на база на съвпадение на интереси или за дълготрайно преразпределяне на партньорствата на Балканите ще стане ясно при бъдещите решения на държавите от двете “коалиции” по ключови въпроси, свързани с разширяването на НАТО на Балканите, с приемането на Турция в ЕС, с въпроса за обединението на Кипър, с продължаване на процеса на европейска интеграция на Сърбия (след като той бъде възобновен), с решаването на спора за официалното наименование на Македония и т.н.

Ясно е, че по темата за независимостта на Косово в действителност на Балканите, а и в цяла Европа, поради липсата на позиция на ЕС, се обособиха две групи от държави.

(more…)

Миналата седмица завърши със скандал в най-голямата неправителствена организация, която е институционализирана със закон и представлява и защитаваща интересите на местната власт у нас – Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Повод за разразилата се полемика беше изборът на ново ръководство и поемането на председателския пост от г-жа Дора Янкова, кмет на Смолян и член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет (ВС) на БСП, което според представителите от ГЕРБ на събранието е било извършено по манипулативен начин.

 Как се стигна до скандала?

(more…)

През изминалата седмица в медиите излезе новината, че е арестуван директорът на центъра по съдебна медицина към Александровска болница доц. Станислав Христов. Обвинението е в незаконна търговия с органи и тъкани на починали пациенти. Според него доц. Христов е извършвал нарушение на установените правила за експлантация и предоставяне на човешки органи и тъкани за трансплантиране. Допълнителен аспект по скандала внася твърдението, че България е сред най-големите износители на органи в Европа. Страната ни е сочена като една от държавите е ЕС, в която се провеждат най-много нелегално извършени експлантации. Според Изпълнителна агенция по трансплантациите тези твърдения са неверни.

(more…)

През изминалата седмица българското общество беше свидетел на поредния скандал в Министерство на вътрешните работи. Става дума за ареста на заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов по обвинения за връзки с представители на организираната престъпност или както формално беше посочено в медиите за “разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение”. Вчера пък бяха задържани още двама висши служители от системата на МВР - Георги Радков, началник на “Икономическа полиция” към Национална служба “Полиция”, и Любомир Иванов, началник на Криминална полиция към Второ РПУ. Обвиненията към тях са за изнасяне на класифицирана информация, отново в посока към лица от организираната престъпност. И двамата в последствие бяха пуснати под гаранция. Очевидно е обаче, че по върховете на МВР има корумпирани хора и то не един и двама. Най-абсурдното в сегашната ситуация е, че фрапиращите случаи на корупция и злоупотреби в системата не водят до никаква политическа реакция от управляващите. Трябва да признаем, че макар и не явно тези скандали действат страшно деморализиращо на цялото ни общество. Факт, който може да има трайни и труднообратими последици. Със скандалите се поставя под въпрос доверието в цялата институция, а с него и вярата в реда и закона от страна на българските граждани. Липсата на поемането на политическа отговорност в момента води до постепенното усещане, че страната ни няма никакви шансове да се превърне в нормална европейска държава на законност, сигурност и защита на личната неприкосновеност.

(more…)

След като в началото на миналата седмица с откриването на първия местен клуб в Монтана дадохме неформалното начало на създаването на бъдещата политическа сила Българска нова демокрация, този вторник (18 март) бе поставена и първата формална крачка към създаването на партията.

(more…)

Тези от вас, които следят блога ми вероятно са забелязали, че почти всяка седмица публикувам материали, свързани с посещенията ми в Стара Загора и региона. Като народен представител, избран от старозагорския избирателен район, ще продължавам да ви информирам за моята дейност и предприетите инициативи там, приемайки това за форма на отчетност за работата ми. В тази връзка отново предлагам на вашето внимание материал, описващ реализирането на една общополезна инициатива в Стара Загора.

Миналата събота (15 март), заедно с ученици от СОУ “Христо Ботев” в Стара Загора, чийто бивш възпитаник съм и аз, направихме нова крачка към залесяването на местността “Дъбрава” край града.

(more…)

На 10 март с моите колеги от Българска нова демокрация (БНД) извършихме първата официална крачка към създаването на самостоятелна политическа сила. Направихме това в Монтана, където открихме клуб на БНД и организирахме дискусия с участието на над двеста граждани от града и останалите общини от региона, привърженици на принципите и ценностите, зад които заставаме. По време на срещата представихме своята визия за развитието и необходимите реформи в сферите на българското здравеопазване, образование и селско стопанство.(можете да чуете основната част от моето експозе по темата здравеопазване от тук) Допълнително обсъдихме част от идеите ни за предстоящи законодателни инициативи и отговорихме на въпросите, свързани с идейната насоченост на бъдещата партия Българска нова демокрация и очакваните ни партньори.

(more…)

В настоящата публикация бих искал да маркирам няколко основни момента по една по-широка тема относно намеренията на правителството в здравеопазването, която възнамерявам да дискутирам и занапред. Идеята ми е да се опитам също така да възбудя и в парламента дебат по този важен въпрос. В момента мнозинството е сформирало група за обсъждане на предстоящите промени в сферата на здравеопазването, която ще представи своето становище на 15 март т.г. и тогава щяло да се пристъпи към законодателни промени. Като цяло са ясни намеренията на тристранното мнозинство от отделни изказвания и за мен те в никакъв случай не са добри за българското здравеопазване в перспектива. Това, което смятам е, че управляващите нямат никакво основание по този начин, без широко публично обсъждане, да правят толкова важни реформи и то в края на мандата си. По-правилният подход е да включат предложенията си за промяна в своята бъдеща предизборна програма, да ги предложат на публичното мнение по време на изборната кампания и ако избирателите ги одобрят, те ще изразят одобрението си чрез своя вот. Така реформите ще имат публична подкрепа и основание да бъдат реализирани, а не както сега да се пристъпва към тях “на тъмно” в ситуация на неяснота за цялото общество. В момента управляващите, година преди края на мандата си, възнамеряват да вдигнат здравноосигурителната вноска на 9% и да направят една много сериозна промяна на здравноосигурителния модел в България. Тази промяна обаче, заедно със събраните средства, които все още не е ясно как точно ще бъдат харчени, ще бъде оставена за довършване от следващото правителство. По начина, по-който се предприема сега е много вероятно тя да доведе до сериозен неуспех, чийто последици ще се струпат на гърба на новите управляващи.

(more…)

Продължаващата обществена дискусия по трагичния случай във влака София-Кардам ме накараха да се замисля за неговите първопричини. На първо място всички обвиняват с пълно право управляващите на всякакво ниво и отговорните институции. За мен обаче съществува още една страна по темата, която носи чисто български и балкански привкус.

Преди повече от 40 години моят бивш началник проф. Стоян Докумов ми разказваше една история за свое пътуване до Виена, която се е запечатала в съзнанието ми.

(more…)

След проведения предварителен вот в щатите Тексас, Охайо, Върмонт и Род Айлънд стана ясно, че Джон Маккейн печели президентската номинация при републиканците, а при демократите надпреварата продължава. С победите в три ключови щата Хилъри Клинтън успя да прекъсне победната серия на Барак Обама и да си върне инициативата, въпреки че продължава да изостава по брой на спечелените досега делегати (по последни данни Обама разполага с подкрепата на 1 451 срещу 1 365 делегати за Клинтън при нужни 2 025 за спечелване на президентската номинация.)

На всеки човек, интересуващ се дори малко от политика е ясно, че въпросът кой ще бъде следващият американски президент не е единствено вътрешнополитически за САЩ.

(more…)

На 3 март взех участие в общонационалните тържества по повод 130 години от Освобождението на България от османско робство, които се проведоха на връх Шипка. Тази година домакин на честването беше град Казанлък. В 9 часа на площад ”Севтополис” беше изпълнен тържествения ритуал по издигане на българския национален флаг, с което се даде началото на празника.

По-късно Старозагорският митрополит Галактион, в съслужие с казанлъшки свещеници, отслужи света заупокойна литургия в Шипченския манастир ”Рождество Христово”. В храма към манастира заедно с гражданите, дошли да почетат паметта на хилядите български опълченци, руски, украински, молдовски, румънски и финландски войници, запалихме свещ и се помолихме за спасение и вечен покой на душите им. Тленните останки на воините, отдали живота си за Освобождението, са положени от признателните потомци в криптата на храма. 

(more…)