Архив за април, 2008

Днес Народното събрание ще гласува промените в Кабинета “Станишев”. Без да коментирам персонално новите министри ще кажа само, че идеята на едни правителствени промени е да доведат до нова политика, а не просто да заменят едни лица с други. Именно поради тази причина с колегите ми от Българска нова демокрация заявихме, че обещания и очакван ремонт е просто козметичен. Българските граждани очакваха не просто персонални рокади, а решения, даващи отговори на основните проблеми от обществения дневен ред – засилващи се отрицателни икономически тенденции, сред които и повишаваща се инфлация, реална опасност от негативен мониторингов доклад на ЕК през юни и налагане на предпазна клауза, корупция по високите етажи на властта и излязло на показ срастване между държава и организирана престъпност. Вместо това на обществото се предложиха промени, които не се обсъдиха публично под светлините на прожекторите, а се случиха “на тъмно” чрез договорки на между лидерите на трите управляващи партии. Декоративното разместване в рамките на Министерския съвет цели единствено краткосрочно сваляне на общественото напрежение след тежките скандали от последните седмици. То преследва единствено вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни цели, но не предлага дългосрочни решения в полза на цялото общество. Да не говорим, че от една страна, някои от министерските промени са обосновани главно от интересите на отделни коалиционни партньори, а от друга, очевидно недобре работещи министри с ниско ниво на обществено одобрение и доверие запазиха постовете си. Ясно е едно, че сегашният “ремонт” на Кабинета демонстрира, че чрез механизма на поредните компромиси е постигната консолидация на тристранния формат, който, базирайки се на стабилното си парламентарно мнозинство, може би ще добута мандата си докрай. България и българските граждани обаче не могат да понесат още една година на безвремие и отдалечаване от стандартите на ЕС. Именно поради тази причина с колегите ми от ПГ на Българска нова демокрация поискахме от правителството в десетдневен срок да представи анти-кризисна програма, която превантивно да отговори не само на опасността от негативната оценка на ЕК, но и да предложи мерки срещу надигащите се негативни икономически тенденции. Срокът изтече на 21 април без реакция от страна на управляващите. В отговор, изхождайки от интереса на обществото и желанието си да бъдем градивна опозиция, ние предложихме своите 25 конкретни антикризисни стъпки. С тяхното съдържание можете да се запознаете от тук.

На 21 април в Стара Загора беше измината поредната крачка от изграждането на партия Българска нова демокрация с откриването местен клуб в града. Създаването на клуба бе по инициатива на политически активни граждани, обединени от своите дясноцентристки принципи и търсещи ново представителство на своите виждания за развитието на политическите и икономическите процеси в страната. Това общо виждане се изразява в убедеността, че страната ни има нужда от следващо дясноцентристко мнозинство и правителство, за да може България и българите пълноценно да се възползват от позитивите, които носи членството в ЕС.

(more…)

Повод за тази публикация на блога е едно изказване на г-н Сашо Ангелов, финансов съветник на министъра на здравеопазването г-н Гайдарски. Във вчерашно (19.04) свое интервю за в. Стандарт той заключава следното:
“Парадоксът е, че на един съюз са делегирани такива правомощия, че той на практика може да управлява цяла система. И това ако не е системна грешка. Който и да е министър на мястото на Гайдарски, не може да промени системата. Който и да дойде при тази законова база, при която БЛС има неограничени права, не може да направи нищо.”

В следващите редове бих искал да отговоря на това некоректно твърдение.

(more…)

Вчера получих на блога пост от г-н Атанас Чобанов, съдържащ благодарствено писмо към всички народни представители, спомогнали за приемането на поправката в Закона за здравното осигуряване, която разрешава проблема със здравните осигуровки на българските граждани, пребиваващи в чужбина. Неговият текст можете да прочетете на следния линк - http://www.podpiski.org/?u_s=0&u_a=191

С настоящата публикация бих желал да се обърна към всички, като г-н Чобанов и г-жа Борисова, които бяха приели решаването на този въпрос като своя гражданска кауза. С приемането на промените в Закона за здравното осигуряване наистина беше поправена една стара законодателна грешка и бяха удовлетворени справедливите искания на българите, живеещи в чужбина. Искам обаче да допълня, че целият процес, съпътстващ поправката на ЗЗО, според мен доведе до още един положителен ефект – беше даден добър пример, който да подпомогне развитието на гражданското общество в България. За мен този ефект е не по-малко важен от фактическото решаването на проблема с осигуровките на българите зад граница. За съжаление българското гражданско общество почти 19 години след рухването на комунистическия режим у нас все още не е толкова зряло и активно, както това в западните държави и дори в повечето бивши социалистически страни от Централна Европа. Нашите сънародници в чужбина, живеещи в среда на свободно изразяване на мнения и гражданска активност, показаха на българските граждани в страната как би трябвало да се защитават ясно, прозрачно и категорично интересите на определена група от хора. Промяната в ЗЗО е пример как държавните институции в една демократична държава трябва да се вслушват и съобразяват с основателните искания на групи от граждани, обединени в защита на своите интереси. Ще завърша с една теза, която нееднократно съм изказвал и в която ще продължавам да вярвам – истинското демократично управление в едно свободно и отворено общество се реализира чрез непрекъснат диалог между управляващите и активното гражданство. Там, където липсва подобно равностойно партньорство между гражданско общество и държавна власт, не можем да говорим за демокрация. Макар България да мина през почти две десетилетия преход, страната ни има да извърви още път в своето демократично развитие. Вярвам, че този път ще бъде подпомогнат от подобни прояви на организирана гражданска активност като тази, настояваща за решаването на въпроса за дължимите здравни осигуровки на българите, постоянно пребиващи в чужбина.

В неделя (13 април) министър Румен Петков подаде оставка, а министър-председателя Станишев с охота я прие. Няма да коментирам въпроса защо след като управляващите от БСП толкова упорито през миналите седмици застанаха зад него и настояваха, че той е гарант за продължаване на реформите и “оздравяването” в МВР, сега с такава лека ръка приеха сдаването на поста от Петков. Това е най-малкото демонстрация на политическа непоследователност и неискреност спрямо българските граждани. Да припомня, че само преди няколко дни в петък в своята реч от парламентарната трибуна Премиерът определи като защитници на статуквото тези, които поискаха промяна чрез вота на недоверие и преди това чрез оставката на министъра на вътрешните работи.

В настоящия момент единичните промени в състава на Кабинета очевидно целят да снижат публичното напрежение и

(more…)

През последните няколко седмици вниманието на всички интересуващи се от политическите процеси у нас беше насочено към кризата в МВР, вотът на недоверие и ремонтирането на кабинета “Станишев.” Въпреки това реших за момент да се отдалеча от родната обществено-политическа ситуация и да обърна погледа си към хода на предварителните избори в САЩ. Веднъж вече казах, че това кой ще е следващият американски президент не засяга единствено Америка, а цялостното развитието на международните политически отношения за годините напред.

(more…)

Две тези от днешното изказване на министър-председателя Сергей Станишев след вота на недоверие ми направиха по-сериозно впечатление. Това, което ме накара да им обърна внимание, е неадекватността и лицемерието, което се крие зад тях.

Като лайтмотив на цялото си изказване г-н Станишев използва тезата, че вотът бил политизиран и използван за политически цели. Недоумявам какво точно има предвид Премиера с подобно твърдение след като по презумпция един вот на недоверие носи своя политически характер. В настоящата ситуация той бе в отговор на липсата на политическо решение и забавянето в поемането на политическа отговорност по скандалите в МВР, които бяха кулминацията на една развиваща се криза, заплашваща устоите на държавността у нас и спокойното функциониране на обществото ни. Срастването на властта с организираната престъпност у нас е огромен обществено-политически проблем. Обвинение в политизиране на даден обществен проблем, още повече, когато той е толкова сериозен, не може да бъде адекватно, доколкото политиката е най-висшата публична дейност, а обществената сфера е нейната естествена среда.

(more…)


Самата презентация можете да видите от тук.

Предлагам на вниманието на читателите на блога днешното ми парламентарно изказване по вота на недоверие:

Петият вот на недоверие срещу сегашното правителство се предхождаше от масирано публично лансиране на тезата, че той е безсмислен, защото няма шансове да мине. Нейната манипулативна цел бе да убеди обществото в несъстоятелността на вота поради факта, че той няма да може да свали правителството и ще доведе най-вече до консолидация на управляващите.

(more…)

Под това мото в събота (5 април), в Стара Загора се проведе общоградска кампания по залесяване на обезлесени от летните пожари терени от националния горски фонд. За трети път от есента на 2007 насам участвам в залесяване на опожарена местност в околностите на Стара Загора. Първите два пъти мои партньори бяха ученици от Търговската гимназия и СОУ”Христо Ботев”, а в събота заедно с мен в залесяването се включиха студенти от Тракийския университет в Стара Загора. Този път нашата кампания се включи в по-мащабната доброволческата инициатива, организирана от Обществения дарителски фонд Стара Загора, съвместно с много регионални и национални партньори. Залесяването тази събота бе официално открито от посланика на САЩ в България Н. Пр. Джон Байърли и на него присъстваха кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, областния управлител на старозагорска област, български и американски военнослужещи и десетки старозагорци.

p4053419.JPG p4053415.JPG p4053420.JPG

p4053413.JPG p4053424.JPG p4053431.JPG

Читателите на блога са запознати с участието ми в инициативата по залесяването на областта Дъбрава край Стара Загора, пострадала при пожарите през лятото на миналата година. Тази събота (5 април) заедно със студенти от Тракийския университет и служители на Държавното лесничейство Стара Загора ще осъществим поредната стъпка по възстановяването на поразените от огъня терени. Отправям покана към всички старозагорци, четящи моя блог, които желаят да се включат в инициативата по посаждане на нови дървета в Дъбрава, да заповядат пред стадион “Берое” в събота в 9:00 ч.

Предлагам на вашето внимание текста на интервю, което дадох днес пред информационното издание Експрес (заглавието е на редакцията):

Г-н Щерев, какъв резултат очаквате от гласуването на вота на недоверие към правителството, като се вземе предвид скептичната позиция на част от опозицията?

Кризата от последните седмици ясно разграничи два вида мнозинства. Едното е на управляващите със 150 души в парламента. Другото е на българските граждани, които страдат от водената от тройната коалиция политика.
Внесеният вот на недоверие е израз на желанието за промяна в цялото българско общество. Аз не виждам гражданин в момента, който да е съгласен със случващото се в МВР. Дясната опозиция, която внася вота на недоверие, е само изразител на това желание.

(more…)

По време на вчерашното заседание на ПГ на Българска нова демокрация заедно с моите колеги се обединихме около мнението, че трябва да се поиска на оставката на цялото правителство във връзка с неспособността на управляващите да предложат политическо решение за изход от кризата в МВР. Основание за това ни даде фактът, че цели две седмици скандалите в министерството разтърват цялата държава, а министър-председателят все още не е готов да предприеме политически действия. Фактът, че тази тема се задържа толкова дълго в светлината на прожекторите и въпреки това по нея не само, че няма разрешение, а се наблюдава задълбочаване на проблемите, показва, че вече не става дума за обикновен скандал, а за сериозна криза в цялата система на управление на страната.

Времето за вземане на решение и поемането на отговорност изтече.

(more…)