Архив за май, 2008

Преди десет дни в последната публикувана статия на блога, свързана с промените в ЗЗО, в отговор на коментарите на г-жа Борисова и г-н Атанасов поех ангажимента за внасяне на парламентарно питане към министъра на финансите и министъра на вътрешните работи. В началото на миналата седмица внесох въпросите към г-н Орешарски и г-н Миков относно бюрократичните усложнения пред българите, живеещи в чужбина, да се възползват от правото си да бъдат освободени от здравноосигурителни задължения за минал период, в който не са пребивавали на територията на страната. Пълното съдържание на двете питания можете да видите от следните файлове: pitane_mikov_zzo.doc и pitane_oresharski_zzo.doc.

 Миналият петък (23 май) по време на парламентарния контрол министъра на вътрешните работи г-н Миков отговори най-общо, че трябва да се търси бързо решение на въпроса, а най-простото решение в случая е всеки български гражданин в чужбина, който иска да бъде освободен от здравноосигурителни задължения, да подава обикновена декларация, както е предвидено в променения ЗЗО. Тези, които подават неистинна декларация ще носят отговорност по чл. 313 на Наказателния кодекс за неверни данни и ако това бъде доказано по съдебен ред, правото им да се ползват от освобождаване от тези задължения ще бъде оспорвано. В действителност обаче министъра с по-голяма компетенция по темата е г-н Орешарски, но неговият отговор на парламентарен въпрос е изнесен назад във времето и може да се очаква най-рано идния (30 май) или по-следващия (6 юни) петък. Междувременно ще продължавам да ви информирам за развитието на въпроса.

Преглеждайки пресата вчера ми направиха впечатление няколко тези, изказани от г-н Пламен Юруков в днешно негово интервю за в. 24 часа. По-специално внимание обърнах на мнението му, че високият праг “почти насила” ще обедини десницата и на нападката му към БНД, че не е подкрепила искането за импийчмънт на Г. Първанов, защото представители й “не могат да разберат дали са опозиция или са управляващи.”

Що се отнася до последните съмнения, мисля, че с действията си през последните месеци БНД ясно показа, че е част от опозицията. През ноември 2007 г. ние излязохме от мнозинството и направихме ход, който е бил извършван от малко български политици – в средата на мандата се отказахме от участие в управлението, водени от принципни съображения. По отношение на изборния праг - на практика лявата политическа класа естествено разбира опасността, че евентуално вдигане на избирателната бариера би могло да доведе до обединение в дясно, и това ще възпре управляващите да го направят. От друга страна в десните партии продължава да битува разбирането, че обединението трябва и може да стане след изборите. Този начин на мислене обаче води до нападки и противоречие между отделните десни формации. Очевидно, докато дясното е в “насипно” състояние всяка нападка към друга дясна партия ще цели отделяне на електорат от нея и привличането му към собствената политическа сила. Подобно поведение обаче е пагубно за дясното пространство като цяло. Проявление на този неплодотворен начин на мислене се наблюдава напоследък в изявленията на г-н Юруков.

Връщайки се на темата за импийчмънта бих отговорил на г-н Юруков, че

(more…)

Миналата седмицата The Economist публикува материал, в който се посочва, че Барак Обама е политикът, успял да набере най-много средства за кампанията си в досегашната история на американските избори. Само за март сенаторът от Илинойс, считан в началото на надпреварата за политически новак без големи връзки, е успял да набере внушителните 41 млн. Далеч зад него е Хилари Клинтън, която, въпреки че е “на “ти” с немалко милиардери”, както посочва изданието, е събрала два пъти по-малко - 20 млн. долара. Интересно е да се погледне как вървят и общо набраните досега средства. На интернет страницата на CNN е публикувана карта на събраните суми от всички кандидати, участващи или участвали в битката за президентска номинация. Картата е изготвена на база на информацията от Федералната избирателна комисия към април 2008 г. Там се също вижда финасовото превъзходство на Обама. Досега той е събрал невероятните близо 235 млн. долара срещу не по-малко впечатляващите, но значително назад, 189 млн. за Хилари Клинтън.

Преди два месеца в своята първа публикация по темата за американските избори аз отбелязах факта, че Клинтън, която в началото на надпреварата беше считана за сигурен фаворит при демократите и беше подкрепяна от мнозинството влиятелни представители на партията, постепенно започва да изостава в набирането на средства от политически по-неопитния и не разполагащ с толкова сериозни контакти Барак Обама. Това означава, че среди, според мен много вероятно извън Демократическата партия, които разполагат с огромни финансови ресурси искат Обама да спечели кандидат-президентската номинация. Твърде наивно е да се смята, че впечатляващите суми, които е набрал досега сенатора от Илиноис, са дошли основно от т.нар. малки дарители. Съвсем скоро предварителните избори при демократите ще приключат с вота на 1 юни в Пуерто Рико и на 3 юни в Монтана. Ако в крайна сметка Обама надделее, предстои да видим дали оформящата се като най-богата кампания ще се превърне и в най-успешната или тази финансова обезпеченост ще се превърне в поредната предпоставка за атака от страна на републиканеца Джон Маккейн, който вече оповести, че ще използва системата за държавно финансиране в надпреварата наесен.

В седмицата след учредяването на партия Българска нова демокрация, която в декларацията за своите основни ценности и в първоначалните си програмни документи, категорично се определи като формация, залагаща на дясноцентристки принципи и предлагаща десни управленски мерки, обърнах внимание на това, че тази новина получи отразяване главно в масовите ежедневници и дори в част от лявата преса. Това ме накара да се замисля за състоянието на журналистиката в България, както и за процесите, променящи медиите като институция в световен мащаб.

(more…)

Част от аудиторията на блога проявява интерес основно към темите, свързани с репродуктивното здраве. В тази връзка реших да представя новия брой на електронното списание АРТИ, което се подготвя от екипа на АГ клиника “Д-р Щерев.”

Четвъртият брой на изданието ни за репродуктивно здраве АРТИ е посветен на замразяването на яйцеклетката, успехите и трудностите при прилагане на методa витрификация. В него също така бъдещите и настоящи майки и техните партньори могат да се запознаят със съвети за преборване на следродилната депресия. Представена е и информация за това какво трябва да се знае за обезболяването при раждане. Броят на АРТИ съдържа и информация за най-новите методи за ембрионално изследване, за това как желаещи жени могат да станат донори на яйцеклетка и да помогнат на семейство, което иска да си има дете, както и тест към бъдещи родителки “Готова ли съм да бъда майка”.

Тези от вас, които искат да свалят копие от изданието, могат да го направят от този линк. По принцип списанието се разпространява безплатно по електронна поща, всеки месец на 20 число. Проявяващите интерес към тематиката могат да се  абонират за него чрез изпращане на е-мейл с текст “Абонамент” на адрес: press@ivf-bg.com.

В събота (17 май) бе проведен традиционния възпоменателен митинг-събор в местността Демир баба теке край Исперих, който отбелязва годишнина от протестите в Лудогорието през май 1989 срещу т.нар. Възродителен процес. По традиция събитието се организира от местните структури на ДПС и всяка година висши представители на Движението отправят речи към присъстващите, съдържащи по някое ключово послание. Тази година беше направена заявката, че е време “ДПС да увеличи своето присъствие във властта.” Посланието беше изказвано от заместник-председателя на парламентарната група Ремзи Осман, който заяви също така, че при следващия президентски мандат не вижда пречки вицепрезидентът на страната да е от ДПС. Лютви Местан пък на свой ред заяви, че Движението е не само “незаобиколим партньор”, с който всеки иска да управлява днес, но и една от водещите партии, чиито успехи след всеки парламентарен избор стават все по-големи. Неговата прогноза беше, че „догодина ДПС ще има не 34, а 47 депутати.” 

Как е направено изчислението за точно 47 депутатски места и на базата на какъв анализ се крепи тази прогноза не е ясно. По-важно е, че от трите управляващи партии ДПС демонстрира най-голямо самочувствие по отношение на участието си на предстоящите вотове. Такова поведение не бива да се приема за

(more…)

Във вчерашния брой (19 май) на в. Труд проф. Михаил Константинов прави интересна прогноза за състава на следващия парламент и анализ на възможностите за съставяне на правителство. На базата на последните данни на НЦИОМ за електоралните нагласи той преизчислява, че парламентарната конфигурация в 41 Народно събрание би била следната: ГЕРБ – 105, БСП – 62, ДПС – 34, „Атака” – 27, СДС – 12. От тези цифри стават ясни две неща – на първо място, че ГЕРБ не може да състави самостоятелно правителство, на второ, дори в следизборна коалиция със СДС, при положение, че партията прескочи прага, не се събира мнозинство за дясноцентристко управление. Заключението съвпада с мнението, което неведнъж сме изказвали с моите колеги от Българска нова демокрация, а именно, че ако Бойко Борисов в действителност няма намерение да се коалира с БСП и ДПС, той има нужда от стабилни дясноцентристки партньори в следващия парламент. Ясно е, че на този етап това партньорство не може да се осигури самостоятелно от нито една от десните партии. С други думи, следващото дясноцентристко управление на България би било възможно само при коопериране на усилията в дясното пространство извън ГЕРБ и формирането на предизборно обединение, което да мотивира подкрепата на избирателите в тази част на спектъра. Разбира се, преди да дойде време за изграждането на подобен алианс всяка от влиятелните дясноцентристки партии трябва да положи усилия чрез своите рационални политически предложения и идеи за развитие на страната да възвърне доверието и да спечели одобрението на дясномислещите хора в България, като по този начин повиши желанието им за участие на предстоящия вот. В тази връзка за мен е положително, че според изследването на Алфа Рисърч, публикувано във вчерашния брой на в. Дневник, БНД стартира своя живот като самостоятелна политическа сила с 0.9% електорален потенциал и 7% положително отношение от страна на избирателите. При това голяма част от българските граждани тепърва се запознават с характера, защитаваните принципи и програмата на новата ни формация, което значи, че предстои БНД да увеличава този потенциал.

На 15 май няколко издатели на български медии в чужбина организираха подписка срещу участието на президента Георги Първанов в предстоящата мадридска среща на българоезичните медии, която е под негов патронаж. С нейното съдържание можете да се запознаете от тук. Позицията, изразена в подписката е демонстрация на независим дух и желание за защита на демократичните ценности, които трябва да са водещи за безпристрастната журналистика. Очевидно обаче подобно журналистическо поведение, което е от полза за цялото гражданско общество, все още е характерно в по-голяма степен за издателите на български медии зад граница, отколкото за тези, намиращи се в България.

Завчера (15 май) водещите сръбски медии съобщиха, че Социалистическата партия, Радикалите, Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница и няколко други малки формации практически са постигнали договореност за сформиране на новото правителство в Белград. През последните два дни информацията беше потвърдена и от редица световни медии. Това означава, че въпреки победата, прозападната коалиция, водена от президента Борис Тадич, може да остане в опозиция, при това единствената опозиционна сила в новия състав на Скупщината. В неделя мнозинството от сръбските граждани даде сигнал, че би искало страната най-накрая да поеме по своя европейски път, но няколко дни по-късно се оказва, че политическата математика след вота може да блокира развитието в тази посока. За пореден път можем да станем свидетели на честата балканска практика политиците да избират посока, противоположна на посочената от гласоподавателите.

В тази връзка внимание заслужава информацията за две ключови визити, които

(more…)

Предлагам на вашето внимание мнението ми относно решенията на БСП за реформи в здравеопазването, предложени на заседанието на ВС на партията на 7 май, което изразих пред в. Старозагорски новини през миналата седмица и бе публикувано във вчерашния брой на вестника (запазил съм заглавието на редакцията): 

Увеличаването на здравната вноска от 6 на 8 процента, предложена от министър Евгений Желев на съпартийците му завчера на заседание на ВС на БСП, е последното нещо, което трябва да се направи за една цялостна успешна реформа в здравеопазването.

Първото нещо, което трябва социалистическата партия да предложи за увеличаване – това са публичните средства за здравеопазване, формирани чрез данъците и здравноосигурителните вноски, по начин, по който БСП, ако е социална партия, да накаже богатите и да облекчи бедните данъкоплатци. Но проблемът тук е, че БСП не е социална, а олигархична партия.

Второто необходимо обстоятелство е

(more…)

Про-европейската коалиция, водена от президента Борис Тадич, спечели парламентарните избори в Сърбия. За мнозинството сръбски и западни наблюдатели и анализатори това бе изненада предвид данните за преобладаващите настроения в страната преди вота. Очакваше се скорошното обявяване на независимо Косово и отделянето му от Сърбия да окажат най-голямо влияние върху мотивацията на сърбите да гласуват и те да се поддадат на силно националистически нагласи. За радост тези прогнози не се сбъднаха и  сръбските граждани избраха европейския път на страната пред самоизолацията. Голяма част от тях сякаш разбраха, че макар да губят нещо и страната им търпи териториални промени днес, те могат да спечелят повече в бъдеще, ако изберат европейското и демократичното бъдеще пред националистическия рефлекс и реваншизма. Нещо повече стратегическия поглед трябва да е насочен към факта, че демографските характеристики на Европа предполагат и занапред промени, които няма да бъдат драматични, защото се случват бавно, но ще са драматични по смисъла си, защото предстоят размествания на големи групи от хора. Редица прогнози и анализи предполагат, че в Европа за следващите 50 години ще има имиграция на около 250 млн. души при положение, че нейното население днес е около 500 млн. Въобще осмислянето на новите предизвикателства пред обединена Европа изискват модерно мислене, а не тяснонационално и затворено в границите на една държава.

Победата на прозападната коалиция е добра новина за всички, които вярват, че

(more…)

На 10 и 11 май се проведе разширено заседание на политическия съвет на управляващата тройна коалиция в комплекса “Катарино.” Целта беше поредното “актуализиране” на програмата на правителството. Провеждането на коалиционна среща за промяна на политическия курс и иницииране на реформа в най-наболелите сектори една година преди края на мандата е твърде закъсняла и навежда на мисълта, че намеренията за промяна ще останат главно на пожелателно ниво. Да си припомним, че преди 2 месеца на идентична среща в Хисаря правителството направи заявка за нови политики и прие решения, които обаче останаха в сферата на пожеланията и не се пристъпи към тяхното реализиране. Част от тези решения като демонополизация на НЗОК, включване на държавата като страна осигурител, заедно с работници и работодатели и други, отново бяха приети и в Катарино.

Поради тази причина срещата през уикенда сякаш прилича повече на кризисна ПР акция на управляващите, особено на БСП, които година преди изборите се активизират и отправят определени послания с цел да консолидират поразколебания ляв електорат и да възвърнат доверието му. Отново се залага на краткосрочни мерки, вместо на

(more…)

Предлагам на вашето внимание мое мнение по темата за предложенията на управляващи реформата в здравеопазването, публикувано в днешния брой на в. Пари (запазил съм заглавието, дадено от редакцията на вестника):

Нищо в областта на здравеопазването няма да се случи през 2009 г., само ще се приказва, но нищо няма да се промени. Управляващите свикнаха да поставят срокове за изпълнение в далечен период, когато те няма да са на власт. И сега е така.

От началото на следващата година щял да стартира процесът на демонополизация на НЗОК. Частните пенсионни фондове ще могат да се конкурират със здравната каса след изтичането на едногодишния гратисен период през 2010 г.

Министър Гайдарски сключи договор с консорциума БУЛ за изпълнение на информационната система на касата до юни 2008 г. Ще изчакаме и ще видим какво е готово. Няма интерес плащанията да станат прозрачни, защото това означава вземане на съвсем друг вид управленски решения, които да са в ущърб на бюрократи, да спрат парите за партийните каси и още много други неща.

Няма да коментирам идеи на парче,

(more…)

Вчера (11.05) се проведе Учредителния конгрес на Българска нова демокрация (БНД). Над 740 делегати-учредители присъстваха на форума, с който се постави началото на партия Българска нова демокрация. Сред официалните гости на форума бяха представителите на десни политически партии, на съсловни организации в здравната система, на бизнес и професионалните среди. Лидерът на БЗНС-НС г-жа Анастасия Мозер, зам.-председателят на Единната народна партия г-жа Елеонора Николова и председателят на ССД г-н Стефан Софиянски поздравиха делегатите.

След дискусия и гласуване на делегатите-учредители официално приехме устава и декларацията за основните принципи и ценности, които БНД ще прокламира и отстоява.

(more…)

Вчера официално в длъжност встъпи новият руски президент Дмитрий Медведев, а днес руската Дума одобри кандидатурата на доскорошния държавен глава Владимир Путин за министър-председател. Т.нар. “смяна”на властта в Кремъл за пореден път показа, че в тази държава има фасадна демокрация, при която чрез имитация на демократичност на политическите процеси се маскира тоталната липса на плурализъм и свободното представителство на различните граждански интереси. Демокрацията в Русия е сведена единствено до нейните формални характеристики – практически там има подобни на западните демократични институции, има избори, има опозиция, има медии – но всичко е дирижирано от представителите на управляващия режим, придворните им полит-технолози и свързаните олигарси с цел властта да бъде запазена в един ограничен кръг, а гражданските маси да бъдат тотално манипулирани и управлявани по авторитарен начин.

Направи впечатление, че при вчерашното встъпване в длъжност на Медведев Путин подчерта, че церемонията в Кремъл била важен етап в демократизирането на страната. Подобно твърдение за една церемония, пък каквато и да е тя, звучи абсурдно 17 години след формалното рухване на комунистическата диктатура. Може би Путин има предвид, че за първи път президент на Руската федерация сдава директно властта в ръцете на наследника си. Спомняте си, че преди осем години Борис Елцин преотстъпи президентските си правомощия на Путин месеци преди да се оттегли официално от поста. И тогавашната, и сегашната смяна обаче бяха режисирани от едни и същи кръгове и еднакво маскарадни. В подобна дирижирана обществено-политическа система е напълно нормално няколко месеца преди изборите да e ясно кой ще е следващия президент, нормално е да се знае предварително, че старият държавен глава ще стане министър-председател, нормално е също така след като бъде извършена тази промяна да се увеличат и правомощията на новия руски премиер и той реално да продължи за известно време да бъде “господар на Русия”. При това всичко се извършва при пълно следване на формалните демократичните процедури, което дава основание на Путин да заяви, че “законите и конституцията са стриктно спазени”. Това може и да е така на повърхността, но този факт не пречи на пълното погазване на принципите на плурализъм, свободен избор и либерални граждански права в Русия. Имайки предвид начина, по който се управляват обществено-политическите процеси в тази страна, звучи твърде цинично изказването на Дмитрий Медведев  в речта му по встъпването му в длъжност, че като президент за него една от най-важните задачи ще е “по-нататъшното развитие на гражданските и икономическите свободи и създаване на нови граждански възможности.”

Във вторник премина още един кръг от предварителните избори при демократите в САЩ. В Северна Каролина сенатор Барак Обама победи убедително, но това не бе изненадващо предвид големия дял чернокожи гласоподаватели в този щат. В Индиана Хилари Клинтън спечели с 51 срещу 49 процента, което бе разтълкувано от анализаторите като важен момент за поддържане на конкурентоспособната й позиция и оставане в предварителните избори.

Увеличаването на преднината от подкрепящи Обама делегати и приближаването му до номинация вероятно кара републиканците да потриват доволно ръце, предусещайки лесен опонент срещу техния кандидат наесен. Влиятелните демократи и т.нар. супер-делегати също усещат, че скоро няма да имат никаква възможност чрез своето мнение и авторитет да повлияят на хода на вота. Ако предварителните избори продължат да вървят в сегашната си посока, те ще са изправени пред трудния избор или да наклонят везните в полза на Клинтън, която въпреки всичко има по-големи шансове за успех срещу Маккейн в същинския президентски вот, с риск обаче да разцепят партията или да приемат вота на демократическите симпатизанти, разбирайки, че това ще остави Демократическата партия нов мандат извън управлението. В крайна сметка борбата между двамата кандидати продължава, но тази продължителна вътрешна надпревара започва все повече да е от полза за републиканците. Социологически проучвания свидетелстват за дълбоко разделение в редиците на демократите: едва 48 на сто от привържениците на Хилари Клинтън в Индиана и 45 на сто в Северна Каролина ще гласуват за Барак Обама, ако той се изправи срещу Джон Маккейн през ноември. Междувременно все повече анализатори смятат, че вътрешното противопоставяне е достигнало до такава точка, че за да може то да бъде преодоляно и демократите да излъчат конкурентоспособна кандидат-президентска двойка, тя трябва да бъде формирана от двамата настоящи претеденти в лицето на Клинтън и Обама. Въпросът кой обаче да е номиниран за президент и кой за вицепрезидент все още няма официален отговор и продължава да терзае партийното ръководство на демократите. 


Няколко месеца след формирането на парламентарната група на Българска нова демокрация в неделя (11 май) официално ще бъде учредена новата политическа сила със същото име. Учредителният конгрес ще се проведе от 13:00 ч. в зала 3 на НДК, като на него се очаква да присъстват близо 700 делегати-учредители, избрани от различните региони на страната. Още през месец март при откриването на първия местен клуб ние дадохме заявка за създаването на партия Българска нова демокрация, която да се утвърди като дясноцентристка формация, сред чиито основополагащи ценности, записани в Учредителната декларация, са индивидуалната свобода и личната отговорност, справедливостта и върховенството на закона, свободата на пазарната икономика, инициативността на предприемаческия дух и неприкосновеността на частната собственост. В неделя ще завърши поредния етап от изграждането на партия БНД като от тук нататък се надявам с нашите политически предложения и действия да мотивираме дясномислещите граждани в България за подкрепа и да ги убедим, че само чрез последователната дясноцентристка управленска политика страната ни може да постигне икономическо развитие, благоденствие и просперитет, характерно за една нормална европейска държава. 

Миналият четвъртък влиятелният британски ежедневник Times публикува материал за продължаващата надпревара между Хилари Клинтън и Барак Обама, в който се прави анализ, чиито основни твърдения съвпадат с изказани от мен тези преди повече от месец в мои коментар на блога. В материала се потвърждават няколко от изводите, както от публикацията ми по темата от 6 март, така и в тази от 15 април. На първо място, въпреки преднината си в момента в предварителните избори на демократите кандидатурата на Обама най-вероятно ще се окаже неприемлива за голяма част от американските избиратели на същинския вот и то не само поради факта, че е афроамериканец, а заради радикалните му социални идеи и политическа неопитност. На второ място, за републиканците Обама е по-удобният противник срещу Маккейн и това се разбира от влиятелните и ресурсни представители на партията, които полагат усилия именно той да е претендентът, който ще се изправи срещу техния кандидат наесен. На трето място, макар Хилари Клинтън да не е много популярна в някои държави, то тя единствено има шансове да надвие Маккейн, а от нейната президентска победа са заинтересовани не само демократично мислещите хора в Щатите, но и в целия свят. На четвърто, време е влиятелните представители на Демократическата партия да си отговорят на важния въпрос кой от двамата техни кандидати ще бъде по-конкурентоспособен претендент срещу републиканеца и да използват своя авторитет и професионално мнение, за да предопределят хода на предварителните избори.

За финал бих искал да кажа, че се радвам, че изказани от мен преди месец тези се покриват с настоящ анализ във влиятелно издание като Times. Приемам това като потвърждение на правилната посока на коментарите ми относно хода на американските избори и продължавам да следя с интерес надпреварата при претендентите на Демократическата партия.