Архив за юли, 2008

Вчерашният доклад на ЕК за България бе поредното доказателство, че сегашното правителство, чието съставяне бе оправдано с реализирането на членството на България в ЕС, в момента вече се явява спирачка за по-нататъшната европейска интеграция на страната ни. Липсата на управленски капацитет и провалите на Тройната коалиция не ни позволяват да прекрачим реално прага на Европейския съюз и да се възползваме от всички права и възможности, които еврочленството ни предлага. При това положение единственият изход е оставка на правителството. След като управляващите нямат доблестта да поемат политическа отговорност сами да подадат тази оставка след ясния вот на недоверие от страна на ЕС, то дясната опозиция е задължена да поиска парламентарен вот на недоверие като израз на настроенията и неодобрението на цялото българско общество.

В последната седмица се лансираха различни идеи, какво трябва да е поведението на опозиционните сили, за да бъде свален Кабинета. Вотът на недоверие и последващите действия на опозицията обаче би трябвало да бъдат разгледани от гледна точка на това кой ще управлява след едни избори и с каква програма ще го прави.

(more…)

Следя дискусията за политическа реформа, която тече напоследък, и съм сигурен, че подобен дебат е нужен, защото едва ли има рационален човек, който да е доволен от родния политически процес. Гражданите масово заявяват директно, че презират политиците и се отдават на политическа апатия. Политическата класа на свой ред им отговоря по подобен начин с липса на чуваемост и арогантно използване на нерегламентирани практики. Без да коментирам къде е първопричината за тези дефицити, смятам, че по този начин се създава един порочен кръг на липса на доверие и откъсване на политическата дейност от нейното гражданско основание. За съжаление у нас се създава усещането, че няма изход от този кръговрат, а взаимното недоверие и повишаващата се неприязън, постепенно водят до задълбочаване и репродуциране на негативните нагласи. Нормално е в такава ситуация да се инициира дебат за реформа на политическия модел/1/. В него обаче, сякаш спекулативно се налагат две тези. Популярната е, че е нужна основно промяна на една техническа част, каквато е избирателната система, за да може да бъде сменена цялата политическа система. Радикалната, която е завоалирана, е, че чрез смяната на начина на избиране, “омразните” политици и партии, представяни като защитници на статуквото, ще бъдат “изметени”. Парадоксално е как поредната реформа в избирателните закони се представя в България като лекарство за очевидно големите проблеми на българската политическа система. Начинът на избор на политически представители не може да реши нито страничните ефекти - например купуването на гласове - нито основното заболяване на една политическа система - пропастта между граждани и политици. Избирателната система най-вече определя как подадените гласове се превръщат в мандати и от там кой печели едни избори, с колко гласа и колко места получава срещу тях. От тази гледна точка нейната промяна може да повлияе примерно на партийните съотношения в България и очакваното разпределение на силите, но сама по себе си не може да промени политическата система с нейните дефицити и недъзи. Тези, които в момента спекулативно насочват дебата в тази посока явно искат промени, които да обслужат скритите им интереси, а не да са в полза на една цялостна и дългосрочна реформа на политическия модел.

Очевидно е, че родната политическа система в момента е замърсена и

(more…)

Вече анонсирах на блога участието ми заедно с част от екипа на АГ клиника “Д-р Щерев” на ежегодната среща на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE). Тазгодишният конгрес на ESHRE се проведе в Барселона от 6-ти до 9-ти юли и в него взеха участие едни от най-авторитетните учени и медици в областта на репродуктивното здраве не само от Европа, но и от цял свят. За мащаба на срещата можете да се ориентирате от факта, че тази година в нея взеха участие рекорден брой делегати – над 7000. Освен представители на САГБАЛ “Д-р Щерев” на форума имаше и още няколко други български екипа.

Преди да опиша представянето на нашия екип на срещата в Барселона бих искал да предложа кратка “визитка” на ESHRE:

(more…)

Миналата седмица поех ангажимента веднага след връщането ми от срещата на ESHRE в Барселона да подновя настояванията си за среща с г-н Орешарски за обсъждане на възможни решения на въпроса със здравните осигуровки на българите зад граница. Днес, 10 юли, в късния следобед посетих Министерство на финансите, с уговорена среща с г-н министъра. За обсъждане на проблема там дойдоха г-н Кирил Желев, зам.-министър на финансите, и г-н Стоян Марков, зам.-директор на НАП. До 17 ч. г-н Орешарски не се беше освободил, като нямаше явно изгледи това да стане скоро, поради което реших да не го изчаквам и да проведа разговор по темата с тях. Те ме информираха, че за решаване на проблема е създадена  работна група с тяхно участие. Няма да обсъждам колко ефективна е тя от гледна точка на продължаващото забавяне на намиране на решение. Според г-н Желев и г-н Марков било нужно и се предвиждало провеждане на среща на групата с представители на Министерство на вътрешните работи за съгласуване на възможните опции

По въпроса за освобождаване от здравноосигурителни вноски се опитах да подскажа, че независимо колко комплицирана решат да бъде декларацията за това, нейното подаване трябва да може да става от дистанция – в най-добрия случай по електронен път или поне по пощата. Недопустимо е да се изисква един човек, който живее на другия край на земното кълбо, да се кара да дойде до България, за да урежда здравноосигурителните си въпроси. По време на разговора ни представих разпечатано копие на предложенията, подготвени под формата на гражданско писмо, които г-н Атанас Чобанов беше публикувал тук на блога в коментар от 16 май. Добавих разпечатка и от различни мнения по темата, давани от различни участници в блога. Заявих на господата, че най-любезно и настоятелно ги моля за активизиране на работната група и възможно по-бързо намиране на начин за преодоляване на бюрократичните пречки пред българите, живеещи в чужбина, да могат да се възползват пълноценно от промените в ЗЗО. Уговорката ни с тях беше след като те се запознаят с исканията, предложенията и мненията, които им предоставих, да се срещнем отново следващата седмица. Това отново значи забавяне, но поне се вижда някакво раздвижване по въпроса от отговорните лица и държавни институции. Ще продължа да ви информирам за хода на тази “одисея”, както я беше определил един от коментиращите тук на блога.    

В края на тази седмица заедно с част от екипа на АГ клиника “Д-р Щерев” отпътуваме за Барселона, където от 6 до 9 юли ще се проводе 24-та ежегодна среща на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Целта на ESHRE е да предостави форум за обмяна на опит и дискусия на най-новите клинични и научни идеи, методи и технологии в областта на репродуктивното здраве. В събитието традиционно участват най-авторитетните и компетентните учени и специалисти в сферата на човешката репродукция и ембриология от Европа и целия свят. Радвам се, че и тази година заедно с мои колеги от АГ клиника “Д-р Щерев” ще вземем участие в този влиятелен международен форум и ще имаме възможност да представим нашите постижения и да почерпим опит от новите световните достижения в областта на репродуктивното здраве, които в последствие да приложим и в България. След приключването на срещата на ESHRE ще подготвя по пълно представяне на основни акценти от нея за тези от вас, които се интересуват по темата.

Вчера взех участие в общонационалния протестен форум, организиран от Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българската асоциация за закрила на пациентите. Темата на конференцията беше “Българската система на публично здравеопазване – реалности и перспективи.” Събитието се проведе в зала 1 на НДК и в него взеха участие над 2000 лекари, професионалисти по здравни грижи,  пациентски организации от цялата страна, представители на българските и международни институции в областта на здравеопазването. Въпреки, че темата на форума беше амбициозно формулирана, а дебатът по нея е повече от нужен, моето впечатление е, че вчерашната дискусия се обърне малко по-широко внимание на краткосрочни и вътрешно-съсловни въпроси за сметка на стратегическите и дългосрочни мерки, необходими на българската здравеопазна система. Моето мнение е, че на форума трябваше по-ясно и категорично да се изведат исканията за три неотложни стъпки, които да бъдат реализирани от управляващите с цел подобряване на ситуацията в сектора:

(more…)

Вчера от името на парламентарните групи на Демократи за силна България и  Българска нова демокрация  в парламента беше представена декларацията “Европейската съвест и комунизмът”, приета на конференция от членове на Европейския парламент в Прага на 2 и 3 юни. Декларацията бе прочетена от лидерите на ДСБ и БНД Иван Костов и Николай Свинаров. В нея се подчертава, че Европа трябва да признае като общи последствията от комунизма и нацизма и да предизвика откровен и задълбочен дебат за престъпленията на всички тоталитарни режими през миналия век. В нея се казва също, че комунистическата идеология е използвана като инструмент в ръцете на основатели на империи в Европа и Азия за постигане на техните експанзионистични цели. Посочва се, че все още много от извършителите на престъпления в името на комунизма не са изправени пред съд и техните жертви не са обезщетени. Комунистически партии има в много държави, които все още не са се разграничили публично от престъпленията на комунистическите режими, нито са ги осъдили. В документа се казва, че различните оценки на комунистическото минало все още позволяват Европа да се дели на “Западна” и “Източна”, а комунистическата идеология носи пряка отговорност за престъпления срещу човечеството, които все още не са наказани. Пълният текст на декларацията можете да прочетете от тук.

Продължавам да ви информирам за хода на разговорите ми за премахване на бюрократичните усложнения пред освобождаването от здравноосигурителни вноски за минали периоди на българите, пребиваващи в чужбина. След многократни  всекидневни обаждания от моята сътрудничка д-р М. Юнакова  до министерство на финансите, снощи вечерта в 21 ч. успях да проведа разговор с г-н Орешарски. Г-н министърът ми обеща, че заедно с неговите сътрудници и със съдействието на г-жа Мургина, изпълнителния директор на НАП, ще се опита да даде отговор на въпроса до сряда-четвъртък (2-3 юли) за евентуално решение на въпроса. Уговорката ни с г-н Орешарски беше, че ако има нужда от някакви законодателни промени той ще ги подскаже и аз ще ги подготвя и внеса за приемане в парламента. Той отново заяви, че не е забравил своя ангажимент за разрешаване на въпроса, но други неотложни задачи са го забавили с отговора. Моето настояване, въпреки че проявявам разбиране към заетостта на министъра бе, че проблемът с подаването на декларациите от българите в чужбина трябва да се реши възможно по-бързо. Все пак новият ЗЗО беше приет, за да поправи една грешка и е необходимо да се направи всичко възможно, за да може българите зад граница да се възползват лесно и оптимално от тази поправка.