Архив за декември, 2008

Вчера бях на посещение в Стара Загора, където дадох последната за 2008 г. пресконференция пред старозагорските журналисти. Символично този финален за годината брифинг се състоя за пръв път в новооткрития клуб на Българска нова демокрация  в града на липите.

В навечерието на 2009 г. основният въпрос, който вълнуваше местните представители на медиите беше дали ще има ли обединение в дясното политическо пространство още в рамките на този парламент. Отговорът ми на този въпрос е, че е нужно обединение около общи идеи и ценности, а не около една или друга личност, за да се изгради обща програма за развитие на страната, която да бъде припозната от избирателите с дясно политическо мислене. Нашата нагласа в БНД е в посока на нуждата от осъществяване на една принципна дясна управленска програма, а за постигането на тази цел на страната ни е необходимо дясноцентристко правителство след парламентарните избори през 2009 г. Само парламент, доминиран от депутати от единен десен алианс, е в състояние да

(more…)

22 декември, 08

Интервю за в. Труд

Категория: Стари публикации

Предлагам на вашето внимание текста на интервю, което дадох за в. Труд в края на миналата седмица (публикувано на 19 декември):

Една изпусната обидна реплика към стерилни жени по време на заседание на здравната комисия тресе парламента от няколко дни, институцията е на дъното на общественото доверие. Докъде ще стигне този скандал доц. Щерев?

В парламента има достойни, мислещи и интелигентни хора. Не може всички да бъдат приравнявани и да са заедно в кюпа. Гражданите и медиите са прави в тезата си, че щом част от депутатите се държат унизително, те не правят разлика между нас. А тези хора хвърлят петно върху цялата институция.

И петното беше хвърлено от депутат.Кой каза обидната реплика?

Да, петното върху Народното събрание вече е хвърлено с поведението на някои хора от здравната комисия. Кой е депутатът, изпуснал обидната реплика, трябва той сам да си каже. Но тук нали разбирате, че има и интрига. Не може колегите Лъчезар Иванов, Симеон Василев и Антония Първанова да твърдят, че са чули, пък после да увъртат. Като са го чули този човек, да го кажат.

Г-жа Първанова си позволи да посочи един човек, който се оказа, че няма вина в случая. Как приемате този публичен линч срещу Симеон Василев?

Тази нейна позиция бе грешка. И г-жа Първанова не постъпи почтено по много показатели в тази история.

Сигурно е имала цели?

Разбира се, че има гнили цели тук. Г-жа Зашева от фондация “Зачатие”ми каза, че е г-жа Първанова е дала в последния момент два законови текста, свързани с фонда за “ин витро”, а точно в тях е описано как ще се сключват договори с търговски фирми, продаващи лекарства. Зашева буквално ми каза, че пациентската организация “Зачатие”, която тя оглавява, е използвана от г-жа Първанова, за да прокара в определена насока фонда.

Вие поинтересувахте ли се повече около това?

Същото нещо ми спомена и доц. Китов, шеф на здравната комисия. От правния отдел на НС му казали, че тези два текста са конфликт на интереси и създават възможности за корупционна практика. Само че г-жа Първанова е настояла текстовете да останат.

При влизането й днес (18 декември) в пленарната зала, г-жа Първанова е била посрещната с обидни реплики от страна на депутатите от всички цветове.

Това не е редно, но показва отношение към недостойното й поведение спрямо колегите. Знаете ли, аз съм избрал да бъда

(more…)

Предлагам на вниманието на всички заинтересовани предложението ми за  Законопроект за обществените фондове в здравеопазването.

В последната седмица в общественото пространство се разгоря сериозна полемика по темата какъв да бъде механизмът за разпределяне на отпуснатите от държавата средства за ин витро процедури. Разногласията бяха предизвикани най-вече от желанието това да бъде регламентирано по най-добрия за пациентите начин – без конфликт на интереси, при осигурено прозрачно управление, отчетност и пациентски контрол. Само така може да се гарантира, че отпуснатите средства ще отидат реално по предназначение за нуждаещите се български жени и двойки и с тях няма да се злоупотреби. Моето мнение е в съзвучие с досега изказаните позиции за необходимостта от бързо изработване на прозрачен и ефективен механизъм за разпределение на отпусканите от държавата средства. Единственото различие произтича от разбирането ми, че е нужно създаването на специален закон, който да регулира работата на всеки един бъдещ публичен фонд, разпределящ ресурс за дадено заболяване от обществена значимост.

 

Запис на днешното ми участие в предаването “Тази сутрин” на bTV:

Първа част:

Втора част:

Запис на участието ми в четвъртък (11 декември) по БНТ 1. Темата е свързана с финансиране на българското здравеопазване и необходимите стъпки за реформа в сектора:

Запис на участието ми вчера (08 декември) по Икономика ТВ (www.ebf-bg.com) по темите за Бюджет 2009, публичното финансиране на българското здравеопазване и необходимите насоки за реформа в сектора:

В потвърждение на аргумените, които изложих в предишната статия по темата, можете да видите позицията на г-жа Евдокия Манева, изразена по ReTV:

03 декември, 08

Гори!

Категория: Стари публикации

В медиите вчера се появи една притеснителна новина, изказана от вицепремиера Меглена Плугчиева. Става дума за нейния призив да отпадне забраната за износ на българска дървесина в страни извън ЕС. Повече по позицията на г-жа Плугчиева може да прочетете от Дарик нюз. Оказва се обаче, че нейното мнение не е просто изказано политическо становище за публично “опипване на почвата”. Тази позиция ще бъде подплатена и от предложения за законови промени, които се подготвят от експертите на Държавна агенция по горите. По темата можете да прочете материалите в интернет изданието на в. Дневник и в информационния сайт Mediapool.bg. Моя проверка установи, че в деловодството на Народното събрание все още няма внесен подобен законопроект. Факт е обаче, че управляващите може тихомълком да го вкарат и той да мине с подкрепата на мнозинството, без да му се даде почти никаква публичност. Смятам обаче, че българското гражданско общество трябва да реагира моментално по този въпрос. От начина на неговото решаване зависи бъдещето на българската природа и адекватната закрила на българската гора като едно от най-ценните национални богатства на България.

Искам да припомня, че решението за мораториум за износ на дървесина за страни извън ЕС беше продиктувано от добилите фрапиращи размери опожарявания на гори с цел по-късно подлагане на сеч. Именно поради тази причина в началото на

(more…)

Вторият материал, който включвам днес в новата рубрика “Граждани за демокрация” е статията на г-н Атанас Чобанов, публикувана във вчерашния брой на в. Дневник (01 декември). Можете да прочетете материала от електронното издание на вестника от следния линк: http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=591706

 

Троянският кон в ЕС побесня 

Атанас Чобанов, в. Дневник (01.12.2008 г.)

Винаги съм се отнасял с присмех към теориите на конспирацията, но сега ще изложа една такава теория, а читателят нека прецени дали е налудничава или не.

България е приета в ЕС на 1 януари 2007 г. въпреки очебийния факт, че не отговаря на критериите за правова държава. Евросъюзът прави компромис в името на нещо си. Умни анализатори говорят за геополитически съображения, сигурност на Балканите и т.н. Още преди заветната дата от Кремъл идва недвусмислен сигнал, че приемането на България в ЕС устройва и геополитическите съображения на кагебистката върхушка.

В прав текст посланик Чижов радостно заяви, че “България ще е троянски кон на Русия в ЕС”.Чижов е цинично прав. Президентът, бивш

(more…)

Като първа статия в новата рубрика “Граждани за демокрация” ви предлагам един интересен материал, препечатан от в. Сега в броя му от 28 ноември 2009 г.:

Разобличете комисионера журналист!
Жива рана

Елена Кодинова, в. Сега (28.11.2008 г)

Преди време, когато още вярвах, че с работата си на журналист мога да направя света по-добър, независимо че живея в България, бях хванала един заместник-министър по бели гащи. Човекът си управляваше държавата тихо и кротко, а в същото време негови частни фирми печелеха търгове с обществени поръчки. Говорих с институцията, възложила обществената поръчка, и нейните юристи. Говорих със загубилите търга и техните адвокати. Оказа се, че са отпаднали, макар да са предложили по-изгодни оферти. Видях документите и на двете страни. Видях и делото, заведено в съда, с който търгът се обжалваше. С така събраните доказателства остана само да се обадя на зам.-министъра. Той междувременно беше разбрал, че нещо ровя, и звъннал на свой познат репортер от моя вестник, както и на главния ми редактор. Оставил си мобилния телефон да му се обадя, макар че аз смятах да го търся през пресцентъра на министерството, както ми се струваше редно. Още по-добре, си казах, и си уредих набързо среща.

Срещата беше паметна, защото

(more…)

С тази публикация искам да открия нова рубрика в блога – “Граждани за демокрация”. В нея ще включвам текстове или линкове към материали на автори с активна гражданска позиция. Става дума за статии, които съм прочел в медиите и са ми направили впечатление със свободното мнение и демократичните ценности, изразени в тях. Правя това с разбирането, че е важно определени позиции да бъдат прочетени от възможно най-много хора. Българското общество се нуждае от пречистване и укрепване на неговия демократично-граждански фундамент. Неведнъж съм заявявал, че България все още се намира на кръстопът в своето развитие, независимо от деветнадесетте си години на преход. На кръстопът между фасадната демокрация от руски тип и свободните обществено-политически отношения на отворените западни общества. Събитията у нас от последните месеци само доказват, че европейският път на страната ни все още не е еднопосочен и невъзвратим. Усилията за неговото гарантиране трябва да продължат. Това не може да стане без развитието на гражданското начало в българското общество. Именно затова тук ще включвам статиите на хора, които макар да не се познават пряко, сформират един кръг на неформални съмишленици, борещи се за това развитие.

Един актуален виц по темата: 

Барозу пита Станишев:
- Как смятате да изразходвате средствата по фондовете, които ви предоставяме?
- Ами ние имаме една песен - “Комунистите родината изграждат, комсомолците след тях вървят, пионери, пионери…” Ta значи според нейния текст - по-голямата част ще дадем на комунистите, по-малката на комсомолците и каквото остане ще е за пионерите.
- Ама как нали вече няма такива организации в демократична България?!
- Е – отвърнал Станишев – организациите ги няма, но хората са си останали!