Архив за юни, 2009

Вчера (24 юни) участвах в пресконференция в предизборния щаб на Синята коалиция в Стара Загора, заедно с водача на мажоритарната и пропорционалната листа в 27 МИР доц. Иван Иванов, и г-н Петър Стоянович от партия Гергьовден. Като представител на БНД отправих призив към всички демократично мислещите избиратели от 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район да гласуват на предстоящите парламентарни избори с бюлетина №19. В обръщението си към представителите на медиите в Стара Загора припомних своята последователна политическа позиция от настъпването на демократичните промени у нас до днес. Винаги съм заявявал публична подкрепа за дясномислещите политици и политически сили в страната и старозагорския регион. Като се започне от Елка Константинова през 1990 г., Петър Стоянов и Неделчо Беронов, кандидати за президенти на десницата, и се стигне до десните кандидат-кметовете на Стара Загора проф. Цанко Яблански и проф.Светлин Танчев. Нямам никакви съмнение, че сегашните управляващи от Тройната коалиция и левицата по-конкретно не са способни  да предложат необходимите реформи на България и да решат проблемите на страната в условията на световна финансова криза. Това може да направи само едно дясноцентристко правителство и затова призовавах старозагорци да подкрепят Синята коалиция, за да върнем България в нейния европейски път на развитие и благоденствие.

Подобен призив отправи и г-н Петър Стоянович, председател на Гергьовден, който подчерта, че Синята коалиция е единствената предвидима политическа сила. Доц. Иван Иванов, на свой ред изказа благодарност към мен и г-н Стоянович и изрази увереност, че подкрепата на Българска нова демокрация и на Гергьовден ще допринесат за по-силно представяне на водената от него листа на изборите на 5 юли. По-късно през деня на среща в Казанлък с представители на лекарското съсловие отново приканих да се гласува за Синята коалиция, заради искрената ми увереност, че промените, които очакват медицинските специалисти, могат да се случат само при едно реформаторско дясноцентристко управление на България в следващите 4 години.

p6244424.JPG

p6244426.JPG

p6244430.JPG

Похвална е инициативата на Българския лекарски съюз (БЛС)  за публична оценка на работите на кандидатите  за Директор на НЗОК . Съмнявам се, обаче дали тези мнения ще бъдат взети предвид изобщо от оценяващата комисия, тъй като според мен главната задача на избрания диретор на НЗОК ще бъде да изпълнява политическа поръчка на управляващата партия или коалиция. В този смисъл най-пригодна от трите представени работи е разработката на д-р Кондева, изцяло конформистки издържана и очертаваща работата на Касата като казионна организация.
     
Впрочем и трите работи заслужават внимание по следните показатели :
1/ Работата на д-р Кондева
  е най-добре оформена  и  представя богато най-нови   данни за макроикономическото сътояние в БГ, за здравните и демографски индикатори,  за състоянието на  населението. Както отбелязах по-горе обаче работата на д-р Кондева е изцяло придържаща се към здравния модел, който съществува сега.  Почти всички предложения са за оптимизиране на този модел, поддържан от сега управляващите и то най-вече от БСП и се различава съществено от модела, заложен за развитие на Касата от създаването й. Някои от предложенията, обаче са направо дискриминационни и насочващи към корупционни практики.

„Търсене на законово решение, което да даде възможност на НЗОК да прави селективен подбор на договорните партньори, отговарящи на прецизирани изисквания за качество.”

Ако Касата иска да прави подбор на партньорите по критерия качество може да го прави и сега, но това не се случва, защото трябва да „отреже” много общински и държавни болници, а това не влиза в сметките на управляващите. Истинската цел на предложената евентуална промяна е Касата да има по-голяма възможност да рекетира лечебните заведения като им поставя измислени условия за сключване на договор.

 Още по-ясно рекетьорско е следващото предложение: „Разработване на механизъм за участие на длъжностни лица от НЗОК в непосредствен контрол чрез промяна в законодателството и съответно Правилника за устройството и дейността на НЗОК.”

Искам ясно да заявя, че с такъв подход няма според мен да се решат многобройните проблеми на НЗОК, защото просто много хора си затварят очите за тях.

 Следващото предложение на д-р Кондева звучи направо смешно: „Активизиране на взаимоотношенията с пациентски организации и привличането им като обществен партньор за подкрепа на усилията на НЗОК за гарантиране на достъпността и качеството на медицинските услуги.” Явно е, че ако Касата има директор като д-р Кондева няма да се търси единствено необходимото законово решение за разширяване на квотата на пациентски организации в Общото събрание на Касата, изпълнението на това законово изискване и влизане на техен представител в Управителния съвет на НЗОК.


Като заключение мога да кажа, че д-р Кондева би била добър директор на Касата, ако НЗОК остане да работи при днешните условия. За мен те са неприемливи, но може за управляващите днес или утре подържането на една силно зависима от тях НЗОК да е  цел. Многобройните проблеми на Касата обаче ще останат. В този смисъл не стои въпросът кой ще бъде директор на Касата, а каква ще бъде НЗОК – обслужваща управляващите или здравно - осигурените.

2/  Втората разработка на д-р Димитър Петров   е изцяло издържана  в коцептуален план с  разчети за развитието на здравно–осигурителния  модел у нас  и  самата Каса  в определена насока. Идеите, изразени в тази работа ми изглеждат разумни, прагматични и е възможно да се приложат за развитие на НЗОК, разбира се, след публична дискусия.

 Имам две забележки към тази работа. Първо, според мен, остойностяването на медицинските дейности въобще не е работа на Касата. Имаме печален опит от 1990 – 1992 г. за това. Остойностяването се прави от всяко едно лечебно заведение при здравно осигурителната система. То също така може да се прави, когато директно плаща държавата, както е във Великобритания. При възприемането на здравно-осигурителния модел, както е у нас, остойностяването и стриктното придържане към изведените стойности само ще изкриви взаимотношенията между партьорите и ще доведе до уравниловка, липса на инициативност и намаляване на качеството на медицинските дейности, поради загуба на конкурентоспособност. Втората ми забележка е по повод на диспансеризацията – диспансеризацията е по същество третична профилактика. В този смисъл финансирането на тази дейност – диспансеризацията, трябва, според мен, да става от държавата и то задължително на грантов, на програмен принцип. Така всеки, който прави диспансеризация при определени критерии, независимо дали е сключил договор с  НЗОК или не, ще получи по програма  определен ресурс, специално за тази си дейност.

3/ Третата  работа е на г-н Веков и главното достойнство на този труд е изброяване на съществуващите слабости  в работата на НЗОК сега. Проведеното социологическо проучване внася допълнителна светлина  върху тези проблеми и изяснява нуждата от промени. За съжаление в работата на г-н Веков липсват решения. По отношение на текста: “За да бъдат постигнати целите на здравноосигурителната система трябва да бъде усъвършенстван механизма на договаряне на НРД, като постепенно се ограничат доминиращите функции на лекарското съсловие в договарянето.” смятам, че г-н Веков просто се е объркал. Лекарското съсловие днес не само няма доминиращи функции при договарянето, а е направен един опит да бъде смачкано. Тезата, че то има доминиращи функции при преговарянето е лансирана от БСП. Тя политически обслужва сегашните управляващи, за да няма реални преговори  и  за да не лъсне истината, че Касата плаща около 50 % за положения  труд от медицинските специалисти и това  е нещо, което се знае от всички, но се пази в секрет  като една от най съкровените  държавни тайни  за съществуването ни.

И  накрая ще заявя – изборът на директор на НЗОК днес  не е въпрос на конкурс, а на  политическо решение – ще се развива ли здравно-осигурителния модел у нас, както е заложен  през 1999 г., което  поддържа в изложението си и д-р Петров, ще   се търсят други варианти  или ще заложим на статуквото.

Пред развитието на здравно-осигурителния модел у нас има два пътя:
Първият -  да деполитизираме НЗОК, в общото събрание на Касата да влезе мощна    гражданска квота, да  направим НЗОК отново обществена институция, която в  равноправни преговори с  договорните партьори ще преговаря  за касовата цена на различни дейности в зависимост от наличните приходи и  условията за изпълнението им.
 
Втория път е НЗОК да остане в този си вид и винаги при смяна на правителството да се променя концепцията за здравно-осигурителния модел и да се сменя ръководството на Касата с удобни на новите управляващите държавата. Моето мнение е, че едва след като изберем един от двата възможни пътя за развитие на здравно-осигурителния модел у нас трябва да правим конкурси за директор на Касата.

Предстоящият вот ще изправи българските граждани пред поредния важен избор. Много хора все още не са решили коя партия или коалиция да подкрепят, а мнозина не са взели решение въобще дали да гласуват. И в двата случая изборът не е лесен. Първият въпрос, който мисля всеки гражданин трябва да си постави е “защо да гласувам и какво променя моят избор?” Отговорът може би се крие в истината, че за да се постигне една цел трябва да се направят хиляди малки усилия. Продължавайки с метафората, за да се изкачиш на върха на една планина, е нужно да направиш хиляди стъпки. И както океанът се състои от милиарди капки, така и резултатите от вота се определят от волята на милионите избиратели. Ако “капките дъжд” потекат в нужната посока, те ще напълнят язовирите, речните русла, напоителните системи и ще се радваме на живот и плодородие. Ако пък посоката не е правилна, то ще има наводнение, хаос и смърт. Точно това е причината да се гласува – когато нашият вот се събере с този на стотиците хиляди хора, споделящи нашите предпочитания, ще се определи разликата между пътя към развитие и просперитет и този към упадък и криза. Всеки един глас в изборите, така както всяка една капчица в реката, участва в предопределянето на тази посока. Безотговорно е при едни избори да следваме принципа “това не се отнася до мен”, а по-късно да се оплакваме от съдбата или да викаме неволята да ни свърши работата.

Що се отнася за тези, които окончателно са решили да не гласуват - това би било гражданска позиция, ако от този акт можеше да произтече някакъв положителен резултат. Истината обаче е, че избирателните

(more…)

Българска нова демокрация (БНД) сключи споразумение на 12 юни 2009 г. със Синята коалиция за съвместни усилия на предстоящите парламентарни избори за избор на народни представители. БНД първа от всички политически партии публикува своята програма, както в електронен вариант, така и на хартия. Нашите програмни намерения почти не се различават от тези декларирани от ДСБ и СДС. Тази идейна и програмна близост прави логично сегашното споразумение.

 Някои от хората, с които създадохме през май 2008 г. БНД ни напуснаха по различни причини. Ние не смятаме да ги съдим за това. Обединени сме не в група от личности, а около програмни намерения и търсим съмишленици за реализацията на тези ценности и идеи. Наясно сме, че това е един продължителен процес, изпълнен с противоречиви събития и поврати, но това, че нашата програма е съвместима с тези на други десни партии у нас и в Европа ни прави оптимисти. Ние не сме лидерска партия, в която всичко и всички се въртят години наред около една и съща личност, а се обединяваме около ценности, които искаме да превърнем в управленски решения.

Нашето слабо представяне на европейските избори трябва да ни подскаже, че не е достатъчно само да имаш добри идеи, а трябва да си подготвен да ги предложиш в достатъчно привлекателен и убедителен вид както на гражданите, които са решили да гласуват, така и на тези, които в момента се отказват от правото си на глас. Избирателите не са длъжни да гласуват за нас, а трябва да са убедени за това. Много партийни централи обявават хората, които не са гласували за тях за глупави, нечестни, кариеристи, дори за престъпници и бандити. Други партии поставят такива условия на гражданите за принадлежност към тях, които ограничават и отклоняват избирателите да припознаят техните идеи. Ние от БНД не робуваме на такива предразсъдъци и имаме ясно изразена позиция по отношение на ограничителните условия.

 Ние в БНД отклоняваме от членство в партията и не желаем каквато и да е поддръжка от лица или групи, които са нарушили законите на страната и са с влязла в сила присъда от български или европейски съд.

 Ние от БНД проверяваме за принадлежност към бившата ДС всяко лице, което предлагаме за изборна партийна и държавна или общинска длъжност. Убедени сме, че макар и разформирована, структурите на бившата ДС продължават да са активни в нашето общество в днешно време и непрекъснато се опитват, а много пъти и успяват чрез зависими от тях лица да влияят зловредно на развитието на страната ни по нейния Европейски път.

  Ние от БНД подкрепяме принципите и тезите, заложени в Пражката декларация “Европейската съвест и комунизмът”, представена от Демократи за силна България и Българска нова демокрация на 2 юли 2008 г в българския парламент.

 Ние от БНД, обаче имайки предвид горепосочените условия, не робуваме на доктринерското мислене кой каква политическа позиция е защитавал в миналото, а смятаме за постижение да отклоним и убедим хора и симпатизанти, гласували преди за наши политически опоненти, сега да гласуват за нас и нашите коалиционни партньори.

 Изборите са съревнование на идеи и в политическата надпревара изградената Синя коалиция трябва да покаже политическа конкурентоспособност и капацитет. Демократично мислещите гражданите не трябва да гласуват по задължение за Синята коалиция, те трябва да бъдат убедени за това. Заклеймяването на определена група граждани, които в миналото са гласували или поддържали друга партия или коалиция, обслужва само статуквото. Невъзможно е избирателите да гласуват за теб и да ще се бориш в свободна изборна надпревара за техните гласове като им обявяваш, че досега те са били лоши и са мислили глупаво. Това е лоша практика и ние от БНД призоваваме: Погледнете програмата на БНД и на партиите от Синята коалиция и гласувайте на предстоящите парламентарни избори с бюлетина №19, за да върнем България на нейния Европейски път.

 Ние от БНД призоваваме всички онези, които огорчени от провежданата досега политика, не гласуват, призоваваме бившите членове на БКП и БСП, бившите членове на НДСВ, призоваваме всички онези българи, които в 1990 г. припознаха в СДС новото бъдеще на България, да подкрепят на предстоящите парламентарни избори с бюлетина № 19 свободното и демократично бъдеще на страната ни. Нека да забравим огорченията, да простим и в името на бъдещето на нашите деца и внуци да се обединим около дясноцентристките ценности на Синята коалиция и на 5 юли да гласуваме с бюлетина № 19!

В неделя България за втори път гласува за свои представители в Европейския парламент. Тук няма да коментирам представянето на БНД.  Нашата обща позиция може да прочетете на сайта на партията. Бих желал да коментирам общите тенденции, които демонстрираха тези европейски избори.

Първото нещо е, че резултатите не дадоха много поводи за оптимизъм за десните сили. В крайна сметка от сбора на гласовете за партиите от Тройната коалиция се вижда, че статуквото се закрепва. Това се случва в края на един мандат, който ни даде безбройни примери за некомпетентността и дори вредата за България от това управление. Кои могат да бъдат причините за подобен нелогичен вот. Още в началото на третата българска държава нашите литературни класици извеждат метафоричния съвкупен образ на родния Бай Ганьо. Това в никакъв случай не означава, че всички българи носят в себе си характеристиките на байганьовщината, но за жалост масовото мислене е обременено от тези черти. В България по една или друга причина хората, които биха спомогнали за определяне на благородния облик на нашата нация, най-често са били в малцинство. Ясно е, че просперитет и развитие има там, където самото обществото извежда напред хора с благородни и патриотични подбуди, готови да работят в обществена полза. Излизането на преден план на лица с байганьовски стремежи и начин на мислене, води единствено до упадък и страдание за цялата общност.

Трябва да си признаем, че

(more…)

България е изправена пред съдбовни времена. Към неблагоприятните последици от разрастващата се икономическа криза у нас с наближаването на парламентарния вот се прибавя и още един фактор на нестабилност. Той е свързан с политическата неяснота относно това каква ще бъде конфигурацията на следващите управляващи, колко кохерентно ще е бъдещото управленско мнозинство и какъв ще бъде новият политическият курс. Това са изключително важни въпроси, защото без съмнение в следващите месеци и години, както при всяко кризисно положение, политиката и управленските решения ще повишат значението си като основен фактор за гарантиране на доброто функциониране на икономиката и просперитета на гражданите. С други думи, очакват ни избори по време на буря. От техния резултат и най-вече от това дали след вота ще може да се сформира стабилно реформаторско правителство с прагматична програма и приоритети, ще зависи дали страната ни ще противодейства ефективно на бушуващите в момента кризи или ще затъне още по-сериозно в тях. В тази ситуация необходимостта от обединение на десните формации вече не е въпрос просто на прескачане в следващия парламент, а най-вече на национално отговорно поведение. Нещо повече, общите действия трябва да бъдат факт възможно най-скоро още преди парламентарния вот. В противен случай ще сме свидетели на незадоволително представяне на десницата или влизането й в насипно състояние в следващото народно събрание. Изгода от това ще имат левицата и ДПС, но не и България и българските граждани. Аргументи в полза на това твърдение могат да бъдат изведени от възможните управленски варианти след парламентарния вот:

При победа на ГЕРБ и добро

(more…)

В неделя (31  май) заедно с Мария Балевска, кандидат-евродепутат от листата на БНД, бях на гости в Казанлък. Там за 106-ти пореден път се проведе общоградското тържество в знак на почит към царицата на цветята, розата, и на розопроизводителите от долината на Тракийските царе. Този празник се провежда ежегодно в края на месец май и освен хора от района и от всички кътчета на България, на него пристигат и гости от побратимени градове на Казанлък от Франция, Македония, Русия, Румъния, Унгария, Гърция, Япония. Тържеството е много пищно и включва карнавално шествие по централния градски булевард, което се води от Царицата на Розата, асистирана от двете си подгласнички. В разгара на празненството ме среща г-жа Елена Юлианова, музикален педагог от школата по изкуства “Емануил Манолов” към Народно читалище „Искра”, Казанлък. Тя изрази благодарност за подарените самолетни билети до Москва за участието на нейните възпитаници в Петия московски международен фестивал на славянската музика и ме зарадва с новината, че четири деца от Казанлък са спечелили шест награди от него.

(more…)