Може би вече сте били запознати от медиите за поисканото от народните представители от Българска нова демокрация изслушване пред Народното събрание на министър-председателя Сергей Станишев относно мандата на българското правителство за преговорите при посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин. Какви бяха нашите мотиви да направим това искане.

Ако прочетете нашата Програмна декларация ще видите, че там сме записали убеждението си, че управлението на всички нива трябва да бъде отворено и отговорно към гражданите. Въпреки че България вече е страна-член на ЕС, липсата на прозрачност по определени правителствени решения ни препраща към управленски практики, характерни за други географски ширини и друг тип политически системи. Отсъствието на публичност за намеренията на правителството за планираните преговори при посещението на президента на Руската федерация Владимир Путин според мен лично е демонстрация на опасна липса на отчетност.

Какво имам предвид. По време на посещението на руския президент на 17 и 18 януари в България е планирано да бъдат подписани над шест документа, сред които и изключително важният договор за изграждане на АЕЦ “Белене” и споразумението за създаването на проектна компания за строителство на тръбопровода Бургас - Александруполис. Тази информация обаче стана достояние на българските медии след изказване в Кремъл на руския външен министър Сергей Лавров, при това забележете, след като беше цитирана от ИТАР-ТАСС. Според външния министър по време на посещението на Путин у нас се очаква да се подпишат един “добър пакет” от двустранни документи. Това, което буди недоумението ми е липсата на информация в публичното пространство за основните параметри на предстоящите преговори и планираните за подписване договори. Въпросът е от чия гледна точка тези документи се определят като “добри.” Със сигурност може да твърдим, че на този етап това не е гледната точка на българските граждани. Не поради друга причина, а поради факта, че понастоящем те са поставени в условие на пълна неяснота относно съдържание на преговорите и ангажиментите, които ще произтекат от тях. Парадоксално, че не само гражданите на България са поставени в условия на информационно затъмнение, но и българските народни представители не разполагат с по-детайлни сведения за правителствените намерения.

Допълнително трябва да се спомене, че параметрите по тези договори не са били официално обсъждани с европейските ни партньори. Това според мен носи сериозни рискове, защото освен елемента на енергийна зависимост, те носят опасност от създаването на нови енергийни монополи и до забавяне на икономическия растеж. Няма да коментирам дали това не е в ущърб на националния интерес и на интересите на партньорите ни от ЕС.

В крайна сметка бих желал да уточня, че с искането си за изслушване в БНД нямахме намерение да подлагаме на идеологизирана критика посещението на руския президент, а да направим прагматична оценка на позитивите и негативите, които България ще получи от предстоящите руско-български споразумения. Продължаваме да смятаме, че българското общество има право да знае какви са намеренията на правителството преди те да бъдат реализирани. Надявахме се, че г-н министър-председателят Сергей Станишев няма притеснения да оповести тези намерения пред Народното събрание на РБ и по този начин да им даде нужната гласност. Обратното щеше да е не само нарушение на демократичните принципи на отчетно управление, но и да остави впечатление за прикриване на действия, които са в ущърб на интересите на българските граждани. За жалост мнозинството не се съобрази с нашите мотиви и гласува против искането ни за изслушване.

8 Коментара за “Мотивите на Българска нова демокрация да поиска изслушване на министър-председателя”

 1. Демократ Says:

  Опозицията си лае, правителството си върви…

 2. ХЕХЕ - ЗА КАКВО НИ Е ИЗСЛУШВАНЕ? Says:

  ТАМ ЗА НЯКАКВИ СИ ДОГОВОРИ ДЕТО ИМАТ СИЛА НАД 50 ГОДИНИ!?

  МАЛОВАЖНА РАБОТА.

 3. Anti_Putin Says:

  Abe na toya prost narod da ne mislite, che mu dreme kakvi dogovori i kakvi angajimenti shte ima kam rusnacite. Gledayte kak posreshtame tozi diktator Putin - samo lumpeni protestiraha, vsichki drugi si miruvaha.

 4. Сашко Says:

  Викайте, крещете, ама все пак подписаха за Южния поток. Пишман опозиция имаме, за нищо не ви бриснат.

 5. Ала Says:

  Никой не спомена дали договорите с Русия са съгласувани с партньорите ни от ЕС. БСП пак ни вкара в беля!

 6. Миро Says:

  С тези договори буквално доказахме, че сме троянски кон на руснаците в ЕС. А от поведението на Първанов направо ме е срам. За Станишев нищо няма да казвам, той толкова може момчето и други хора решават вместо него.

 7. Бацаров Says:

  за какво ни трябваше това белене и ако си сасипем туризъма кой ще плаща?

 8. Йордан Says:

  То Белене може и да ни трябва, но пък Бургас-Александрополис може да донесе толкова вреди на българския туризъм, че тея 40-50 млн. на година дето ще ги получаваме да не могат да покрият и минимална част от загубите от бягането на туристи, ако стане някоя беля като разлив или подобно. Абе и да приказваме, няма да се променят нещата, от червени управляващи ли да чакаме да имат по-еманципирана позиция към Русия. Нмяма как да стане и то не стана.