На 21 и 22 януари бях поканен и взех участие в европейската среща на високо равнище в Европейския парламент в Брюксел по проблемите на рака на маточната шийка.

В българското публично пространство беше дадена твърде малко информация за срещата по този изключително сериозен здравословен проблем. Поради тази причина ще си позволява няколко думи в предисловие. Първоначално инициативата по създаване на специална политическа група за работа по проблемите на рака на маточната шийка стартира в Европейския парламент. В настоящия момент тази група се разраства в общоевропейска политическа мрежа, посветена на елиминирането на това заболяване. В подкрепа на този процес Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка (ЕАБРМШ) в партньорство с европейските парламентаристи от специалната група организира среща в Брюксел на 21 и 22 януари.

В нея освен членове на ЕАМБРМШ взеха участие и представители на Европейската комисия, депутати от Европейския парламент, депутати от националните парламенти на страните-членки на ЕС, настоящи и бивши министри в националните правителства, правителствени и експерти по здравните въпроси, дипломати, учени, представители на водещи европейски неправителствени организации, представители на фармацевтични компании. Представител от българска страна освен мене беше и ръководителят на Националния раков регистър доц. Здравка Валерианова. Двете основни цели на срещата на високо равнище бяха да се осигури на националните политици и експерти от държавите-членки на ЕС:
- Актуализирана информация относно последните политики, дейности и планове на европейските институции в подкрепа на осъществяването на програми за превенция на рака на маточната шийка в цяла Европа.
- Възможност за осъществяване на обратна връзка по отношение на реализирането на посочените програми в техните страни.

Бих искал да обърна внимание на въпроса защо борбата с рака на маточната шийка предизвиква такава широка обществено-политическа подкрепа. В световен мащаб, ракът на маточната шийка е второто най-често срещано раково заболяване при жените след рака на гърдата. Около 500 хиляди жени ежегодно развиват това заболяване, а 250 хиляди умират всяка година. Излишно е да се споменава, че най-много случаи се наблюдават в районите, където няма превантивен скрининг или скринингът не е ефективен. В Европа около 50 хиляди жени развиват рак на маточната шийка, а 25 хиляди умират от него всяка година. Тази резюмирана статистика обаче не разкрива драматичните различия, които съществуват между различните европейски държави. Като цяло заболяваемостта е много по-висока в групите с нисък доход и образование, при които липсата на информираност и чувствителност по проблема води до намалено посещение на скрининговите програми. Честотата на заболяване от рак на маточната шийка е изключително висок и в някои източноевропейски държави, сред които и България, където липсват подобни скрининг програми или като цяло те са с твърде ограничено и частично обхващане на населението (т.нар. опортюнистичен скрининг). За онагледяване на горните тенденции прилагам карта на Европа, изготвена от Световната здравна организация, на която е отбелязана честотата на заболяване от рак на маточната шийка (карта показва брой заболели жени на 100 000):

cervical-cancer.jpg
 
Каква е настоящата ситуация в България:

Както се вижда от картата, България е на едно от челните места по заболяваемост от рак на шийката на матката. Всеки ден една жена в България умира от този вид рак. Ежедневно три българки научават, че са засегнати от болестта. Страната ни държи лидерска позиция в негативната класация не само по заболеваемост, но и по смъртност. Това, което беше констатирано на срещата в Брюксел е, че България е сред държавите с регистрирани неблагоприятни тенденции за късно диагностициране на рака на маточната шийка, висока заболеваемост и висока смъртност. Там страната ни бе порицана, защото сме една от малките държави в съвременна Европа, които все още нямат организирана национална програма за масов скрининг на населението.Смятам обаче, че с активна политика и адекватни мерки тази ситуация може да бъде преодоляна. Открит навреме, преди да се е превърнал в инвазивен карцином, ракът на маточната шийка може да се излекува на 100%. При наличие на организиран масов скрининг и въведена ваксинация, смъртността от заболяването намалява с 90%. Последното вече е факт в Скандинавските държави. Ако сега вложим средства в предотвратяване на заболяването, резултатът ще бъде отчетен след 10-15 г., но той ще се изразява в по-здраво население и по-малко пари за лечение. Моето мнение е, че в профилактика и скрининг у нас трябва да се влагат 200-300 млн. лв. годишно. В противен случай държавата може да бъде съдена не само от хора с недоставено навреме лекарства, но и от всички заболели от рак, защото не им е осигурила условия за профилактика и скрининг. В Европа стремежът е средствата по такива програми се осигуряват от правителствата. Все още обаче ваксините остават скъпи дори за голяма част от страните-членки на ЕС. Въпреки това на срещата в Брюксел бе приет принципен ангажимент да се положат необходимите усилия до една-две години ваксинацията срещу рак на маточната шийка да бъде въведена за определена възрастова група. В допълнение искам да кажа, че срещата на високо равнище, проведена на 21 и 22 януари в Брюксел, беше част от Европейската седмица за профилактика на рак на маточната шийка от 20 до 26 януари. Идеята на тази инициатива е в нейните рамки ЕАБРМШ, работейки в сътрудничество със своите членове, партньори и донори да подпомогне местните програми и да координира проектите за борба със заболяването из цяла Европа. По време на Седмицата се организираха дейности в Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словения и Обединеното Кралство.Планът за отбелязване на Европейската седмица за профилактика на рак на маточната шийка в България включва:
- Провеждане на кръгла маса в Народното събрания с участието на водещи медицински експерти, народни представители, членове на Европейския парламент, представители на Министерството на здравеопазването, на пациентски организации и други заинтересовани институции (Кръглата маса беше проведена на 24 януари под надслов “Обсъждане на стратегия за предпазване от рак на маточната шийка в България”);

- Покана към всички здравни учреждения в България да подкрепят седмицата с местни инициативи в цялата страна;

- Провеждането на серия от лекции във водещите български университети по темата за превенцията на рака на маточната шийка – тази дейност ще бъде осъществявана по време на цялата година.

- Организирането на обширна PR кампания с цел повишаване на публичната чувствителност и информираност по темата – тя ще включва серия от интервюта с водещи медицински експерти в основните електронни, интернет и печатни медии, разпространение на брошурите и плакатите на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка, както и разпространението на т.нар. Перла на мъдростта (символът на общоевропейската кампания).

АГ клиника “Д-р Щерев” също се включи в Европейската седмица за профилактика на рака на маточната шийка, като организира безплатни профилактични прегледи на 26 и 27 януари. Прегледани бяха 77 жени, на които бяха взети онкоцитонамазки и направени ултразвукови прегледи. За съжаление, в потвърждение на гореизложените факти за България, на голяма част от тях бяха установени патологични находки.

В заключение бих желал да кажа, че ракът на маточната шийка изисква сериозното отношение и ангажимент от страна на българските политици, отговорните институции, здравните среди и гражданския сектор. Аз се надявам, че инициативите в рамките на Европейската седмица за профилактика няма да останат само на кампанийно ниво, а ще бъдат важна крачка към осъзнаването и предприемането на борба с това заболяване в България.

Вместо финал прилагам няколко снимки от срещата в Брюксел:

В Европейския парламент пред Апела за елиминиране на рака на маточната шийка.

В Европейския парламент пред Апела за елиминиране на рака на маточната шийка.

Подписвайки Апела.

Подписвайки Апела.

Доц. Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър и д-р Филип Дейвис, генерален директор на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка (European Cervical Cancer Association).

Доц. Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър и д-р Филип Дейвис, генерален директор на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка (European Cervical Cancer Association).

Снимки от Брюксел.

 Снимки от Брюксел.

Снимки от Брюксел.

6 Коментара за “Европейска среща по проблемите на рака на маточната шийка”

 1. Lidia Says:

  Naistina nishto ne se kaza za tazi sreshta, a e interesno, che momenta uj varvi nacionalna kampania za borba s raka na matochnata shiyka. Lichno az nyamam obyasnenie za tova.

 2. Йоцо Says:

  Обяснението е просто, няма интрига и медиите не го считат за интересно. Какво имаме тука - справяне с рак на маточната шийка - няма шоу, няма скандал, няма ясна драма - съответно и няма идотска кампания тип “Не сте сами” (нищо против нейните благородни цели, просто саморекламиращия й обществено-истеричен ефек - хората сякаш разбраха, че трябва да има кампания като им го казаха от телевизуръ по битивиту и като се почна едно носене на ленти, едни спонтанни протести и т.н.)

 3. Обективен Says:

  Абе Йоцо чуваш ли се какви ги говориш - какви кампании, какви интриги, какви пет лева. Тука, ако трябва да има кампания то трябва да е на държавата да осигури тези нужни 300 млн. лева за ваксини и профилактика срещу рака на шийката. Това да не е някакво заболяване от, което се зарязяваш като СПИН, че да очакваш да има медийна кампания за привличане на общественото мнение по въпроса. По важно е, че политиците са се събрали да мъдруват и са решили, че трябва да се въведе ваксинацията.

 4. mariq Says:

  Dokolko tezi vaksini sa efektivni, za6toto ima mnogo materiali v intrnet, 4e te ne nevinagi predpazvat?

 5. Сашко Says:

  Всъщност HVP си е точно като СПИН. И Йоцо е прав, че няма медиен интерес. Няма кръв. Няма заглавие.

 6. Д-р Димитров Says:

  Уважаеми доц.Щерев,доколкото знам са отпуснати и средства по европейска програма за борба с рака на шийката на матката,включително за лабораториите,които се занимават с пряката цитологична диагностика на заболяването.Работя със здравната каса по скрининга и диагнозата на това заболяване.Имам лаборатория/според изискванията на касата/.Изпитвам нужда от финансови средства ,които да вложа като: оборудване,консумативи и бои,както и за наемането на персонал-техничски, лаборантка; зада мога дасе заема с пряката ми лекарска дейностдиагностичната.Бихте ли ме информирали,ако обичате,как може да се кандидатства за подобни средства-сайт,име-програма и т.н.Както разбрах от научна конференцияпо патологична анатомия наскоро,пари вече има отпуснати,но в същото време апетитите да се вземат от хора ,които не работят с касата по проблема/заболяването/са големи.Целта е да се създадат т.нар.рефернтни лабратории,които чрез уж,”контролни”,”акредитационни”,”разрешителни” срдства и методи,да ликвидират работещите патолози/цитолози/ в момента с касата,и да приберат тези средства,разбира се не в името на скрининговата дейност,заради която всеки божи ден съсипваме зрението и здравето си,прижалките -общо-5.40 лв.за пациентка/тук влиза и лекарскот “възнаграждение”/
  Моля Ви,още веднъж,при наличие на време, за кратък отговор!
  С пожелание за ползотворна и приятна седмица !
  -Д-р Д.Димитров.