Вчера (28 януари) бях на посещение в Старозагорска област където проведох серия от работни срещи с представители на местната власт, с журналисти и граждани от Стара Загора и Казанлък. 

По време на разговора ми с кмета на Казанлък, инж.Стефан Дамянов, получих неговите благодарности за помощта, която оказвам на общината в последните години. Уверих го, че приемам това като дългосрочен ангажимент и ще продължа както със своята благотворителна дейност там, така и със съдействието при решаване на важни местни въпроси, като газификацията на града и подкрепата за проекти, в рамките на моите възможности и компетенции, които ще спомогнат за превръщането на Долината на тракийските царе в привлекателна туристическа дестинация, а казанлъшкия район в добро място за живеене на местните хора. Приех присърце молбата на кмета да участвам активно за решаване проблемите на общинската болница, която обслужва населението на Казанлък и съседните общини Мъглиж, Николаево, Гурково и Павел баня. (в моя предишна публикация на блога вече описах какви са проблемите на общинските болници и какво е моето виждане за справянето с тях).

В рамките на днешното си посещение проведох и среща с председателя на старозагорския общински съвет г-н Недялко Недялков и заместник-кмета на града г-н Велизар Балабанов. Те ме запознаха с някои от проблемите на старозагорската община, за които също помолиха за съдействие в качеството ми на народен представител. Въпросите, които обсъдихме бяха свързани с изграждане на втори и трети подход към автомагистрала „Тракия”, отварянето на летище Стара Загора, изграждането на пречиствателната станция за отпадни води.

На организираната от мен пресконференция в Пресклуба на БТА в Стара Загора основните журналистически въпроси бяха свързани с темите за бъдещето на проекта Българска нова демокрация и възможните предизборни коалиции, за подписаните от правителството договори при посещението на президента на Русия Владимир Путин у нас, за последните медийни изяви на президента Първанов и за проблемите на здравеопазването и настоящите лекарските протести. Няма да преразказвам моите позиции по всички посочени теми сега, възнамерявам по някои от тях да изложа мнението си в отделни публикации на блога.

Ще обърна само внимание на тезата ми, че лекарските протести имат потенциал да свалят правителството на тройната коалиция. Според мен този сценарий е възможен, особено ако българските граждани припознаят своите интереси в протестите на лекарите, сестрите и фармацевтите. Още веднъж ще повторя мнението си, че неслучващите се реформи в здравеопазването и хроничното недофинансиране на системата ощетяват не само работещите в тази сфера – лекарите и другите медицински специалисти. На практика преди всичко се накърняват интересите на пациентите и на здравно осигурените. Нормално е, при липсата на достатъчен финансов ресурс и управленска визия за реформиране на сектора, българското здравеопазването да не е с това качество, което изискват европейските и световните стандарти. За мен вече е пределно ясно, че тройната коалиция е вредна за здравеопазването у нас и няма воля да извърши необходимите реформи в тази сфера. Убеден съм също така, че договорното начало между съсловните организации и Здравната каса няма да бъде възстановено. Нарушаването на този демократичен принцип е във вреда на пациентите. Моята прогноза е, че сегашната ситуация ще се запази и конфронтацията между правителството и съсловните организации на лекари, сестри и фармацевти ще се задъблочава в близките месеци.
 
Това беше и част от моята позиция, която представих на срещата с представители на Лекарския съюз и управители на общинските болници от област Стара Загора. На нея лично посъветвах колегите си да представят пред правителството ясни и разбираеми искания, които да уверят обществото, че българските лекари желаят единствено и само подобряване на качеството на обслужване на своите пациенти.

Снимки от посещението (за разглеждане на снимките в увеличен размер на снимките можете да кликнете върху тях):

 p1283251.JPG 

Среща с кмета на Казанлък инж. Дамянов

 p1283256.JPG

Пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора.

 p1283262.JPG

Среща с председателя на Общинския съвет на Стара Загора г-н Недялко Недялков и заместник-кмета на града г-н Велизар Балабанов.

  

 p1283267.JPG
Среща с лекари в Стара Загора.                                     

Коментарите са затворени.