Миналата седмица поставих въпроса за законопроекта за допълнение и изменение на Закона за здравното осигуряване в Парламентарната комисия по европейски въпроси. Там поисках той все още да не се гласува, защото в становището на Консултативния съвет по законодателство проф. Средкова е реагирала като заинтересована страна промените да не станат факт и нейното мнение и препоръки не могат да се приемат в никакъв случай като чисто експертни и непреднамерени. Повечето депутати от комисията направиха изказвания, в които се съгласиха с моето искане и в крайна сметка разглеждането на законопроекта се отложи. Това беше нужно, защото първоначалните настроения бяха да се отхвърлят предложените в него промени. Ще продължа да ви информирам за хода на обсъжданията от тук нататък.

12 Коментара за “Ход на обсъжданията на законопроекта за здравното осигуряване”

 1. borissova Says:

  Следим с нетърпение развититето на обсъждането на ЗЗО, доц. Щерев. Благодарим за актуализацията.

 2. atanas Says:

  Много правилно д-р Щерев. Тактически по-добре да се изчака. Нека първо да бъде приет окончателно законопроекта Шарков-Димитров и законът да влезе в сила. Това ще предизвика медиен интерес, публикации и реакции на политическата класа и на засегнатите българи в чужбина. Надявам се това да ни даде известен авантаж в обсъжданията.

 3. Н. Петров Says:

  Браво за решението ви, явно при тази ситуация трябва да се подходи тактически. Нямах нерви да изчета цялото становище на Средкова, но и от малкото с което се запознах съм напълно съгласен с вас, че цялото становище е изготвено твърде пристрастно. Ако съм човек незапознат с темата, от това становище и аз веднага ще си помисля, че предложението за изменение е напълно неадекватно. Може и да е неадекватно от гледна точка на чиновниците и дървените юристи като проф. Средкова, но от практическа гледна точка на хилядите българи зад граница, които страдат от грешките в ЗЗО е повече от правилно и очаквано.

 4. Dr.Roumen Petrov Says:

  Kolko lesno e da se napravi edna glupost i kolko trudno e da se popravi! Blagodarja za usilijata doc. Shterev!

 5. Бончо Says:

  И кой има интерес от това не мога да разбера?!?

 6. атанас Says:

  Д-р Щерев, и тази седмица законопроектът Шарков-Димитров не е в дневния ред на гласуванията

  http://www.parliament.bg/?page=plsit&lng=bg&SType=show&id=411

  Считам, че това е подигравка и ще призова всички наши съмишленици към активен протест, докато народните представители си свършат работата. В светлината на това отлагане и протакане Вашият ангажимент за решаване на въпроса може да се тълкува двусмислено. Защо парламентарната група на БНД не направи процедурно предложение да бъде гласуван закона?

 7. атанас Says:

  И за да бъде още по-конфузна ситуацията, сравнете текстовете на тези две страници:

  http://www.parliament.bg/?page=accent&lng=bg

  Теми от парламентарната седмица

  сряда, 6 февруари 2008

  В ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА

  Здравното осигуряване на български граждани, пребиваващи извън страната
  Второто четене на общ законопроект за изменения и допълнения на Закона за здравното осигуряване се очаква да обсъдят в пленарна зала тази седмица народните представители. Вносители на законопроекта са Борислав Китов и група народни представители; Петър Мръцков и група народни представители; Борислав Китов, Ваньо Шарков и Мартин Димитров. Комисията по здравеопазването предлага в закона да бъде записано, че българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода 1 юли 1999 г. – 31 декември 2007 г. и дължат здравноосигурителни вноски за своя сметка за времето, през което са били в чужбина, се освобождават от задължението за внасяне на тези вноски, ако не са ползвали, заплатена от НЗОК медицинска помощ. Тези лица ще трябва лично или чрез упълномощено лице да подават в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите декларация по образец. Тя да може да се подава и чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път чрез използване на универсален електронен подпис на подателя, предлага комисията.

  Както писах по-горе, в програмата за гласуванията няма и следа от този текст:

  http://www.parliament.bg/?page=plsit&lng=bg&SType=show&id=411

 8. borissova Says:

  Аз си направих труда да сравня двете страници на този сайтт и наистина е така, както казва Атанас.

  Доц. Щерев, силно се надявам, че Вие също следите програмата и още повече се надявам Вие и БНД всъщност да използвате правата си като членове на този наш парламент и да покажете някаква активност, за да се довърши започнатото, т.е. предлаганите поправки в ЗЗО да се включат в програмата за гласуване на второ четене.

  Такива куриози като този на сайта на парламента са направо възмутителни!!!

  Очаквам обяснение от Вас за това разминаване и отлагане, както и конкретен ангажимент на БНД за включване на гласуването на поправките на ЗЗО в програмата на парламента.

  …За да не кажем после хубава работа, но…БНД-ска.

 9. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми г-жо Борисова и г-н Чобанов,

  Разбираемо е общото ви раздразнение от забавянето на гласуването на законопроекта, който толкова живо ви интересува. Продължавам да се впечатлявам от вашата отдаденост за постигане на целта по каузата в полза на цялата общност на българите зад граница, за която очевидно отдавате голяма част от времето и усилията си. Напълно нормално е да изисквате от нас като народни представители да се грижим адекватно за защитата на интересите на гражданите, участвайки активно в хода на законодателния процес. Точно това и правим с моите колеги от Българска нова демокрация, като част от опозицията. Тук обаче ще ви припомня нещо, което съм писал и преди – за да се случи една законова промяна на практика е нужна политическа воля и подкрепа на едно достатъчно мнозинство от народните представители. Лично аз също очаквах тази седмица т.нар. законопроект Шарков-Димитров да е в дневния ред за гласувания. Kонсултирах се с колегите от ОДС и разбрах, че той в действителност е бил включен в програмата, но в последния момент е бил изваден. (явно и от там, произтича разминаването в програмата на сайта на Парламента) Това се е случило поради простия факт, че тристранното мнозинство не подкрепя напълно предложението за премахване на здравноосигурителните задължения на българските граждани, пребивавали и пребиваващи в чужбина, при съответния ред и условия. При такива настроения дори да бъде гласуван законопроекта просто ще бъде отхвърлен от управляващите. В крайна сметка, предполагам, че вие искате не просто да бъдат гласувани предложените изменения, а те да бъдат приети. Ако смятате, в действителност да призовавате към някакъв граждански протест на вашите съмишленици, а явно за промяна на мнението на управляващите е нужен не само опозиционен, но и обществен натиск, то вашите “стрели” трябва да са насочени най-вече към това мнозинство. Както виждате дясноцентристката опозиция и в лицето на законопроекта Шарков-Димитров, и в това на законопроекта, внесен от мен и моите колеги от БНД, е убедена в нуждата от поправка на грешките, допуснати досега в ЗЗО. Ясен е и нашият ангажимент за решаване на въпроса.

  Това, което ни липсва, е вникване в проблема и подкрепа от страна на управляващото мнозинство!

  А без гласовете на поне част от депутатите на БСП, НДСВ или ДПС предложенията ни няма как да минат – тяхното гласуване или ще се протака или ще бъде извършено, но с негативен резултат.

 10. атанас Says:

  Благодаря за разяснението д-р Щерев. В медиите второто гласуване не беше представено като проблемно, по-скоро като една формалност. За мен никога не е имало съмнения кой е основният ни враг. Прав сте, че огънят на гражданското недоволство трябва да се концентрира където трябва. Мисля, че моментът е подходящ да се обясни на българите в чужбина кой работи против техните интереси.
  Като начало ще почнем с натиск над евродепутатите от левицата. Преди Нова Година агент Манчев, пардон, Евгени Кирилов ни прати следното писмо. Време е да му го припомним:

  Uvazhaemi g-n Chobanov,

  S radost vi preprashtam pismo ot chlenovete-sotsialisti na Komisiata po zadraveopazvane v balgarskia parlament s tehnite uverenia za skoroshno glasuvane v nachaloto na sledvashtata godina na Zakona za zdravnoto osiguriavane i okonochatelno reshavane po tozi nachin na problema sas zdravnoosiguritelnite vnoski na balgarite v chuzhbina. Zapisano e, che zakonat shte vleze v sila ot 01.01.2008 g.

  Nadiavam se, che tova shte bade edna hubava praznichna chestitka za mnogo ot nashite sanarodnitsi v chuzhbina.

  S nai-dobri pozhelania za veseli koledni i novogodishni praznitsi,

  Evgeni Kirilov
  Chlen na Evropeiskia parlament
  Grupa na Evropeiskite sotsialisti
  Tel.: 003222845750
  Fax: 003222849750

  УВАЖАЕМИ Г-Н КИРИЛОВ,

  Това е окончателната редакция на §8 от общия проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, като е възможно в доклада на Комисията тя да претърпи някои технически корекции:

  §8. В преходни и заключителни разпоредби се създава §19з:

  “§19з. (1) Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода 1 юли 1999 г. – 31 декември 2007 г. и дължат здравноосигурителни вноски за своя сметка за времето, през което са били в чужбина, се освобождават от задължението за внасяне на тези вноски, ако не са ползвали медицинска помощ, заплатена от НЗОК.

  (2) В случаите по ал. 1 лицата лично или чрез упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице подават в компетентната териториална дирекция на НАП декларация по образец, утвърден със заповед, издадена от министъра на финансите. Декларацията може да се подаде и чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път чрез използване на универсален електронен подпис на подателя.

  (3) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват по реда на чл. 40а, ал. 2 и 3.”

  Надяваме се, че ще дадем реален принос за решаване на този деликатен и важен проблем, засягащ нашите сънародници в чужбина. Ние положихме реални усилия. Ползваме повода, да Ви честитим на Вас и всички сътрудници в Европейския парламент здраве, Весела Коледа и Честита Спокойна и Успешна Нова 2008 година.

  С УВАЖЕНИЕ:

  Д-р Ива Станкова

  Доц. д-р Тодор Кумчев

  Петър Мръцков

  Донка Михайлова

  Д-р Руденко Йорданов

  Д-р Емил Константинов

  Доц. Д-р Станка Маринчева

  /Членове на Комисията по здравеопазване към 40-то
  Народно събрание на Република България/

 11. Фокус Says:

  http://www.focus-news.net/?id=n884076

  Българите в чужбина ще протестират, ако тази седмица Народното събрание не приеме промените в ЗЗО
  11 февруари 2008 | 11:24 | Агенция “Фокус”
  София. Отлагането на гласуването на законопроекта за изменение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), с което българите в чужбина се освобождават от здравноосигурителните дългове за периода 2000-2007 г., причинява ежедневно материални и морални вреди на българите в чужбина. Всички българи в чужбина са несправедливо считани за длъжници на държавата и могат да бъдат санкционирани според данъчното законодателство. Това се казва в разпространено протестно писмо от Съюзът на българите по света “Бъдеще”, изпратено до Агенция “Фокус”.
  “Предупреждаваме, че ако законопроектът не бъде приет и тази седмица, ще подновим активните граждански действия и протести пред българските и европейските институции”, се посочва в писмото на българите от чужбина.
  От Съюза на българите по света “Бъдеще” се обявява срещу отлагането на законопроекта за изменение на Закона за здравното осигуряване. “След като мина първо четене в пленарна зала и второ четене в Комисията по здравеопазването, приемането на законопроекта беше разгласено от българските медии като сигурен факт още в края на 2007. Европейският депутат Евгени Кирилов дори изпрати празнична честитка до българите в чужбина, в която обяви “окончателното решаване на проблема със здравноосигурителните вноски”, се казва в протестното писмо.
  “Освобождаването на българите в чужбина от натрупаните здравни дългове трябваше да влезе в сила от 1 януари 2008. След новогодишните празници, законопроектът беше включен в програмата на Народното Събрание за 16 януари. Тогава той не бе гласуван поради липса на време. В темите от изминалата парламентарна седмица на сайта на Народното Събрание отново беше обявено второто четене на законопроекта. Въпреки публичната обява, този законопроект беше изваден от дневния ред в последния момент”, се посочва още в писмото до медиите. “Ние не виждаме причини този текст да не бъде приет, след като българските парламентаристи от всички политически сили вече са го обсъдили и гласували”, смятат от Съюза на българите по света “Бъдеще”.
  Деси Кунева, българска, която живее от седем години в САЩ, ни пише, че една страна се преценява по това как третира своите граждани. “С огромно разочарование разбрах, че отново има сериозна съпротива срещу приемането на законопроекта за освобождаване от здравни вноски за българите, живеещи в чужбина. Младите българи бяхме прокудени от родината си поради липса на професионални перспективи, много ниско заплащане и стандарт на живот. Друга основна причина беше корупцията и липсата на работеща съдебна система. И сега за последен път бяхме предадени и изнудвани за здравни вноски, които никой от нас не е ползвал и дори не е знаел, че има такива здравни привилегии”, пише Деси Кунева.
  “Аз никога лично аз не съм ползвала каквито и да е облаги от това, че са ми начислени над 1000 лева такси от Здравната каса”, ни пише още тя.
  Според нашия читател всеки длъжник на касата е трябвало да бъде уведомен с писмено съобщение всеки месец, че му се начисляват такси. “Защо не получихме никаква разпечатка с нашите задължения към Здравната каса”, пише още Деси Кунева.
  “Много тъжно ще бъде ако законопроектът за освобождаване от здравни вноски за българите, живеещи в чужбина, не бъде приет и гласуван от Народното събрание. Това ще е поредното огромно разочарование от нашата родина”, смята още тя.

 12. атанас Says:

  Уважаеми г-н Чобанов,

  В отговор на вашето писмо и притеснения, че Законът за здравното осигуряване все още не е окончателно приет от Народното събрание, бих искал да ви информирам, че причина за отлагане на гласуването не е текстът за осигуряването на българските граждани в чужбина.
  След проведени разговори с членове на Комисията по здравеопазване в българския парламент бях осведомен, че по време на повторното обсъждане на проектозакона са възникнали някои разногласия, свързани изцяло със здравното осигуряване на българските граждани, живеещи в България.
  За пореден път настоях пред моите колеги приемането на закона да стане колкото е възможно по-скоро и получих техните уверения, че това ще стане в идващите няколко седмици.

  С уважение,

  Евгени Кирилов