На редовно заседание на парламентарната група на Българска нова демокрация (БНД) вчера с моите колеги взехме решение да подкрепим внасянето на вот на недоверие срещу правителството на тройната коалиция. За тези, които не са запознати с темата ще припомня, че общите мотиви за вота на този етап са липсата на убедителни резултати в борбата с престъпността и корупцията по върховете на властта. Този факт беше сериозно отбелязан от междинния доклад на Европейската комисия (ЕК), с който ЕС по дипломатичен начин ни предупреди, че усилията на България в тази посока са недостатъчни и управляващите продължават по-скоро да имитират реформи. Като най-пресен пример могат да бъдат посочени скорошните злоупотребите във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” и последвалата препоръка от страна на ЕК да бъдат замразени плащанията от Фонда, докато не бъдат изяснени случая с двамата висши служители, хванати с подкуп. Като цяло, в началото на втората година от европейското ни членство става все по-очевидна неспособността на тройното правителство да противодейства както на организираната престъпност и корупцията по високите етажи, така и на корупционните практики при управлението на финансовите средства по структурните фондове на ЕС. При това положение реакцията на Брюксел е нормална и ако не бъде направено необходимото от българските управляващи, замразяването на средствата за изграждане на пътища може да е началото на серия от по-сериозни санкции. Въпреки че България е член на ЕС, трябва да се има предвид, че страната ни все още е подложена на редовен мониторинг. С други думи, опасността от задействане на предпазни клаузи не е отминала.

Нашето предложение от БНД е във връзка с вота да се създаде Консултативна комисия с представители на всички опозиционни парламентарни групи в Народното събрание за детайлна подготовка на мотивите за вота на недоверие към правителството. Смятаме, че чрез такава обща комисия ще се даде възможност да се консолидира капацитета на опозицията, така че да се засили сътрудничеството и предстоящият вот на недоверие да е сериозно мотивиран и внесен до края на тази седмица или най-късно в началото на следващата.

Мнозина коментатори и представители на управляващите вече се изказаха скептично, че вотът няма никакъв шанс да мине, защото мнозинството все още разполага със стабилна подкрепа на 151 депутати. Тук трябва да спомена, че принципите на парламентарната демокрация изискват споделяне на отговорностите в управлението между управляващи и опозиция. Разбира се, това става по един асиметричен начин, при който на опозиционните сили се пада ролята да бъдат коректив на всяко управленско решение. Искането на вот цели да концентрира публичното внимание към несправянето на правителството в борбата с корупцията и неспособността да се положат нужните усилия за превръщането на България в европейска правова държава. Вотът трябва да покаже на българското общество, че съществува алтернативна управленска визия за развитие на страната, идваща от дясноцентристкото пространство, към което принадлежи и БНД. Чрез него се иска политическа отговорност от управляващите за нанесени щети на държавата от корупцията и опетняването на страната ни в ЕС. В крайна сметка, от сегашната реакция на българската страна зависи много как ще бъде гледано на България занапред в Брюксел – като на партньор, който съзнава недостатъците си и се стреми да ги поправи и неутрализира или като на “обичайния заподозрян.” Вече стана банално да се повтаря, че само чрез демонстрация на решителна воля за поемане на отговорност за злоупотребите и борба с корупционните практики може да бъде направена крачка към превръщането на България в европейска страна на законност и ред. Тройната коалиция показа, че не притежава нито нужната воля, нито капацитета това да се случи. 

 

 

Коментарите са затворени.