6. Стимулиране на процесите на реална и ефективна децентрализация в България - Разширяването на управленската децентрализация трябва да бъде един от основните дясноцентристки стремежи в България. Именно в прекаления централизъм на властта, наследен от предходната политическа система и чието негативно влияние все още се опитваме да преодолеем, се крие една от причините за постепенното отчуждаване между управляващи и граждани. Чрез развиване на децентрализацията и принципа на субсидиарността може да бъде постигнато автономно и ефективно местно самоуправление. Ежедневните проблеми и въпроси, които възникват на местно равнище трябва да бъдат решавани от управленското ниво, което е най-близко до тях и е достатъчно компетентно. Така може да бъде гарантирано, че индивидуалните амбиции, стремежи и предприемчивост ще могат да се развиват и реализират свободно без излишната намеса на външни бюрократични фактори. Успешната финансова и административна децентрализация ще спомогне установяването на демократичното управление, характеризиращо се с чувствителност и отвореност към гражданите, прозрачност и отчетност на взетите решения.

Съществуващата финансова централизация пречи на стабилността и развитието на общините поради няколко причини. Механизмът за разпределение на държавните субсидии за общините не е ясен и прозрачен. Краткосрочното бюджетиране в системата от местните финанси, което има тенденция да се изменя всяка година чрез ежегодния закон за бюджета, създава несигурност и непредвидимост на финансовите ресурси на общините. Липсват единни стандарти за финансиране на общински бюджети и обективни критерии и показатели за отпускането на средства и субсидирането на различни дейности. Създава се култура на зависимост на местните органи на управление от централната власт. Системата на фискална централизация и отпускането на субсидии от страна на централния бюджет толерира общини с по-неефективно управление на финансовите ресурси.

Някои от основните положителни ефекти при развитие на процесите от децентрализация ще бъдат: Повече правомощия на местните органи и възможност за провеждане на собствена регионална политика; Оптимизиране на публичните услуги, които се предоставят от общините – по количество и качество; По-голяма автономия на регионите по отношение на приходите и възможност на общините сами да определят размера на местните данъци и такси (в определени рамки, предвидени в закон); Повече възможности и по-добри условия за получаване на алтернативно финансиране чрез банков кредит или чрез облигационна емисия - благодарение на по-висок кредитен рейтинг или като следствие от по-голямата предвидимост и възможност за създаване на прогнозни разчети на входящите и изходящи парични потоци. По-голяма събираемост на данъците и ефективност на местното данъчно облагане. Опростяване на взаимоотношенията с централната власт и яснота по отношение на отговорността на общинската администрация при формиране на икономическата политика на региона. Децентрализиране на решенията относно развитието на местната икономика и разгръщане на конкуренцията между населените места за привличане на жители и инвеститори. И на последно, но не по важност място, възможност за по-ефективен граждански контрол.

Успоредно с разширяване на местното самоуправление трябва да се заложи на провеждането на отговорна екологична политика на национално и местно ниво.  Отговорността е основополагаща дясна ценност. Опазването на природата и последователната природозащитна политика е проява на тази отговорност към самите себе си, към цялото общество и към бъдещите поколения.

2 Коментара за “12 идейни пункта - децентрализация”

 1. С.Кюркчиев Says:

  Уважаеми доц. Щерев,
  Поздравявам Ви с реализираната възможност за личен разговор по интересни и парливи теми на обществото ни. По отношение на ефективната управленска децентрализация, смятам че ключовата дума е „управленска”. Във връзка с това възниква въпроса докъде се простират границите на „ефективната управленска децентрализация”, кои области от обществения живот се включват в понятието „управлнеска”? Например, автономията на висшите училища може ли да бъде включена в представата за децентрализация? Опитът в нашата страна показва, че тази форма доведе до недотам положителни резултати – купуване на дипломи, пътуващи лектори и т.н. Възможно ли е да се предотвратят подобни прояви на всяко ниво на „ефективната управленска децентрализация” и какви са механизмите за това?
  С интерес ще се запозная с Вашите коментари?
  проф.С.Кюркчиев

 2. Yana Says:

  za realizaciqta na tazi ideq trqbva razlichnite grupi ot grajdani na Bulgaria da se obedinqt za vseobshta cel, koqto bi svurzala bulgarite kum edna ideq za naciq vijdashta po-dalech ot kratkosrochnite individualni interesi. Taka grajdanskoto obshtestvo stava silno i ne izkliuchitelno zavisimo ot vlastta. Konkurenciqta mejdu tezi grupi sushto igrae vajna rolq za izrazqvaneto na razlichnite mneniq v durjavata i sushto taka kato konkurenciq dava informaciq za po-populqrnite i razumni iskaniq. Edno silno grajdansko obshtestvo s politicheska otgovornost i suvest pravi procesut na efektivna decentralizaciq mnogo po-malko trudoem. Ne sluchaino obshtestvoto trqbva da ima politicheska otgovornost i suvest tui kato tezi kachestva biha predotvratili (pone do izvestna stepen) korupciq. Razbira se za da ima takova obshtestvo, trqbva horata koito go izgrajdat da vqrvat che te mogat da promenqt (ili zashtitqt) neshto i da ima vidimi rezultati ot tqhnata borba. Za da stane tova, vse pak trqbva da ima nqkakva vqra ot strana na obshtestvoto vuv vlastta, vqra da se doverqt da budat upravlqvani i da se otkajat ot nqkoi lichni izgodi za budeshteto. Tova stava vse poveche vuzmojno s otvoreni politicheski debati mejdu hora vuv vlastta i grajdanite ili grajdanski organizacii. Tozi blog e edin takuv primer okurajvasht podobna transformaciq.