Вчера по повод решенията в областта на здравните реформи, взети на срещата на Тройната коалиция в Хисаря, заявих в интервю пред Агенция “Фокус”, че управляващите нямат абсолютно никаква представа как трябва да се управляват процесите в здравеопазването. Създаването на работна група за преодоляване на проблемите в здравеопазването говори за вътрешно-коалиционен конфликт относно пътя, по който трябва да върви здравната реформа. Управляващите и по-специално тези от БСП може и да се водят от най-добри намерения - те искат с различни начини и методи да подобрят българското здравеопазване. БСП вероятно водена от своите най-добри намерения се стреми да прокара мерки за стабилизиране на системата, които са характерни за времето на социализма, но тези мерки въобще не са пригодни за пазарна икономика.

Със своите неадекватни действия понастоящем управляващите, конфронтирайки се със своята политика с лекарското съсловие, правят нещо, което е изключително лошо – разрушават доверието между лекарите и пациентите. Очевидно те се страхуват от договорното начало, защото на Здравната каса се възлага да изпълнява политически функции – да изпълнява политически решения.

На какво сме свидетели в настоящия момент - ако имаме един пакет от дейности, които лекарите трябва да изпълнят, то те се финансират по клинични пътеки не повече от 50%, а в същото време трябва да бъдат изпълнени на 100%. Лекарското съсловие не иска да подпише Рамковия договор, защото той е под всякаква критика като цени. През лятото на миналата година УС на НЗОК каза, че са необходими над 700 млн. лв. повече от предвиденото, за да бъде адекватно заплащането, а след това с политическо решение се опитаха да наложат на Лекарския съюз подписването на такъв договор без да е спазено това условие. С други думи управляващите предложиха Рамков договор, който дори по техните преценки предлагаше недостатъчно финансиране на клиничните пътеки със цели 700 млн.

Освен това, за да имаме контрол върху системата, трябва да имаме активизиране на доброволните фондове. Това ще доведе до разчупване на монопола на Касата. Но за да се активират доброволните фондове, трябва да има регламентиране на доплащането и свиване на основния пакет. Тема, по която вече съм изразявал своето мнение в блога.

6 Коментара за “Управляващите нямат представа как трябва да се управляват процесите в здравеопазването”

 1. атанас Says:

  Като свидетел на това как работи френската система, мисля, че регламентираното доплащане е много добра и правилна мярка. Отказът да бъде приета може да бъде тълкуван като нежелание да се премахне корупцията в здравеопазването.

  А сега по любимата ни тема. Въпреки обществения натиск и тази седмица няма да бъде гласуван ЗЗО

  http://www.parliament.bg/?page=plsit&SType=show&lng=bg&id=412

  Започваме нова офанзива.

  Д-р Щерев, в един друг коментар твърдите, че сред управляващото мнозинство има противници на законопроекта, които го бавят. Бихте ли назовали имената им? На Стената на Позора се освободи място…

 2. Аврам Says:

  Доплащането е мярка, която може да реши много проблеми. Това за мен е и прагматичен десен отговор на всичките леви ерзац мерки и напъвания за справяне с недостатъчното финансиране на системата, без него наистина корупцията ще продължава до безкрай, то дори вече плащането на ръка на лекарите под масата не се приема за нещо неправилно, а за нормалната практика ако искаш да бъдеш лекуван. Учудващо е защо другите политици от дясната опозиция не подкрепят идеята или поне не са го направили публично, доколкото на мен ми е известно.

 3. ООО Says:

  Troynite pak obeshtaha s golemite shepi v Hisarya, ama kakvo se poluchava obeshtavat sas nashi pari. kak taka shte iskat vdigane na zdravnata osigurovka kato e yasno, che pri tazi nereformirana sistema parite otivat ot pusto v prazno. Nedostatachnoto finansirane e vidimo, obache, da vzemat da napravyat eksperten analiz kak moje da se preodolee neefektivnoto harchene na sredstva, a ne napalno po socialisticheski da se opitvat da reshavat problemite prosto kato uvelichavat sredstvata, tova do nishto dobro nyama da dovede samo po sebe si. I kakav e toya nomer s uvelichavane na zdravnite usigurovki, no namalyavane na obshtata osiguritelna tejest crez poemane na niakakyv procent ot darjavata. Mi to darjavata ot de nabira prihodite s koito shte osiguri toya dyal. Mnogo yasno ot nashite djobove - crez danaci, akcizi, osigurovki i tempodobni. Hvarlyat prah v ochite che predpriemat uj liberalni merki i biznesa si vika evala bez da se zamislya za sashnostta na tezi merki, koito sa dalboko nedoobmisleni, lajovno pro-biznes i uj liberalno orientira, a v deystvitelnost sa starite socialisticheski gluposti (dori barem socialdemokraticheski ne sa)

 4. валери Says:

  Защо толкова години - 0т 2001 г. никой почти не повдигна въпроса за доплащането

 5. Атанас Щерев Says:

  В отговор на коментара на “Атанас”:

  Уважаеми г-н Чобанов,

  Когато писах, че сред управляващото мнозинство има противници на проекта имах предвид конкретно членовете на Комисията по здравеопазване от БСП – доц. Тодор Кумчев, г-жа Донка Михайлова, д-р Емил Георгиев, д-р Ива Станкова, д-р Руденко Йорданов, г-н Симеон Симеонов, доц. Станка Маринкова, г-н Петър Мръцков (който от вчера вече не е член на комисията). Това са хората, които гласуват против законопроекта. Не би било напълно коректно обаче да се твърди, че те до един са вътрешно убедени противници на предлаганите промени и тяхното гласуване е плод единствено на личните им убеждения. Ясно ви е, че в случая става въпрос за решение на Българската социалистическа партия. То е взето на партийно ниво и като проява на партийна дисциплина не може и дума да става за изразяване на свободно мислене и гласуване по съвест на посочените депутати. В този смисъл преките виновници за противопоставянето на законопроекта за промени в ЗЗО са ръководството на парламентарната група на Коалиция за България, както и това на самата БСП, които не взимат политическо решение за неговата подкрепа.

 6. Атанас Щерев Says:

  В отговор на коментара на “Валери”:

  Уважаеми Валери,

  Въвеждането на регламентираното доплащане в българската здравна система е идея, която аз защитавам от дълги години. Радвам се, че, както пишат Атанас и Аврам по-горе, тази идея има привърженици. Въпросът Ви “защо толкова години - 0т 2001 г. никой почти не повдигна въпроса” предполагам се отнася за широко публично обсъждане на темата, защото както споменах аз настоявам за регламентиране на доплащането от дълго време. Повдигал съм този въпрос многократно, но както и в други случаи няма политическа воля за неговото законодателно уреждане. През 2005 г. публикувах книгата “Здравеопазването в България днес и утре”, в която включих обсъждането на някои аспекти от необходимостта на въвеждането на регламентираното доплащане у нас като част от общия процес на реформа в сектора.

  Валери, ако проявявате интерес по темата и дадете e-mail или пощенски адрес, аз поемам ангажимента да Ви изпратя сканирано или хартиено копие на брошурата “Финансиране на здравеопазването – позиции, становища, идеи”, която издадох през 2006 г с лични средства. На нейните страници са представени вижданията и изказванията на народни представители, здравни експерти и представители на основните институции в системата на здравеопазването в България по темата за доплащането. В брошурата е включен и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, предлагащ регламентиране на доплащането на болничната помощ.