Като специалист в областта на българското здравеопазването и здравния мениджмънт по време на днешния дебат по вота на недоверие моето изказване беше насочено към корупцията именно в тази сфера. Вече публикувах на блога аудио-файл с изказването. Тук представям в резюме трите факта, показващи наличието на корупция в здравеопазването, които изложих в моята реч от трибуната на Народното събрание.

Първият факт е, че премахвайки договорното начало НЗОК си позволява еднолично да определя условията, по които да работят медицинските специалисти. Касата предявява сложни и почти неизпълними изисквания за специалности, които са дефицитни. След като определени болници не могат да изпълнят тези изисквания, тъй като не разполагат със съответните специалисти, а и няма от къде да ги открият, НЗОК по неясни критерии разрешава на някои от тези лечебни заведения по изключение да сключат договори с нея. Това е чиста корупционна практика. В действителност се получава абсурдната ситуация, при която Касата сама наруша правилата, които е създала.

Вторият факт е, че болните, които получават по държавна поръчка медикаменти, периодично се поставят изкуствено в ситуация на дефицит на тези лекарства на преференциални цени. Това става чрез удължаване на времето за провеждане на търговете за тези медикаменти. Хората, които са болни, естествено, не могат да чакат без лекарства, докато съответният търг приключи и се принуждават да ги купуват от аптеките на пазарни цени. От тук може да бъде направено заключението, че търговете за медикаменти по държавна поръчка умишлено се забавят, за да може болните да се насочат към свободния пазар и да изкупуват залежалите партиди, които са на свободна продажба и към които така или иначе може да има търсене единствено от тези потребители. Лесно е да се предположи, че ако държавната поръчка се изпълнява систематично и точно, то тези лекарства никога няма се продадат, защото по принцип ползващите ги хора, разчитат на преференциалните медикаменти, които държавата трябва да им осигури. Ясно е, чии интереси се защитават по този начин и това със сигурност не са интересите на болните български граждани. Това отново е конкретен пример за корупционна практика. При това тя се реализира със законови средства, без да има възможност да бъде посочен конкретния виновен. По лошото в случая е, че макар да има многобройни механизми за прекъсването на тази порочна практика (един от най-простите е търговете да се провеждат с определен срок аванс, за да не се стига до забавяне), очевидно няма воля за намиране на решение. По този начин чрез един вид “планиран рекет” се поставят в ситуация на перманентно затруднение хората, които поради характера на своето тежко заболяване са подложени на голямо страдание.

Третият факт е свързан с директивата на ЕС за регулация на цените само на онези лекарства, които се плащат с публични средства за здравеопазване. Според нея медикаментите, които са на свободния пазар трябва да бъдат оставени пазарно ценообразуване. Управляващите не изпълниха тази препоръка поради опасението, че ще попаднат в неловката ситуация, при която лекарствата на свободна продажба щяха да бъдат по-евтини от тези, които се регулират от държавата с цел да бъде подържана тяхната по-ниска цена. Именно затова те законово регламентираха практиката на регулация на всички лекарства на пазара, водеща и до подържане на изкуствени цени. Ако към този факт бъдат добавени данните от изследване на Transparency International, посочващи, че в България 10% от публичните средства за медикаменти не достигат до крайните потребители, съвсем ясен става корупционния характер на действията на управляващите.

10 Коментара за “Три конкретни примера за корупция в сферата на здравеопазването”

 1. borissova Says:

  Не съм на ти с “далаверите” с медикаменти, но от постинга (без да съм чула и “другата страна”) ми настръхва косата при мисълта за гавра не с кои да са, а с болни хора, които имат най-голямото от всички нещастия да страдат здравословно, и гавра не на кой да е, а на държавата като цяло - тази, която съществува благодарение на нас гражданите и се издържа от нашия труд чрез данъци…Много пъти съм се питала, в контекст на България разбира се (не ми идват такива мисли в другите държави-там взимат, но и дават!!), когато са “измисляли” държавата през онези векове, точно това ли са имали в предвид и предвиждали ли са възможността, която неумишлено (или да?) дават в ръцете на едни граждани да злоупотребяват съвсем хладнокръвно и в пълно съзнание…Всеки път стигам до съгласие с английския философ Томас Хобс - човек за човека е вълк. Не намирам друго обяснение за нашата българска политическа реалност. Всичко се продава, идеали не останаха, а за принципи, май един има-всичко ще продам, за да съм добре АЗ и само аз.

  Винаги съм гласувала (дори и от чужбина!) и ще продължа да гласувам, защото смятам, че аз като гражданини на една парламентарна република, нося директна отговорност за тези, които влизат в парламента. Колкото и да е тежко, все пак се радвам, че не живея във феодализъм и някак (странно) не съм загубила вярата, че чрез народните представители става точно това-представят мен, народа. Това разбира се за голяма моя мъка в България това е повечето на теория. И съвестта на по-голямата част от родния ни политически “елит” е non-existant.

 2. Не мога да разбера Says:

  Не мога да разбера, как може управляващите да се държаха толкова високомерно и самодоволно при вота на недоверие, каот се наложи публично тезата, че опозицията нямала конкретни примери за корупция. По-голяма конкретност от тези три примера, посочени от Атанас Щерев тук здраве му кажи. Тактиката на Тройанта коалиция обаче явно е да се прави на ударена за явни корупционни практики и да неглижира вота чрез насмесшка и глупава ирония, като тази на Станишев дето нареди “опозиционния” кабинет. Когато обаче си на власт, всяка проява на прекалена самоувереност ти се връща тъпкано…

 3. Пострадал Says:

  Въпреки че по обективни причини не съм голям фен на Щерев, трябва да кажа, че тук той е изключително точен с посочването н а трите си факта, особено що се отнаса за лекарствата по държавна поръчка. Като човек, който има онкоболен в семейството си мога да потвърдя как със постоянно нарочно забавяне държавата се подиграва с живота и достойнството на тези хора и ги поставя в постоянни материални затруднения. Така че Станишев, Гайдарски и останалата пасмина могат само да си…

 4. Мишо Михайлов Says:

  Три конкретни факта показващи, че макар да не падна в петък Тройната коалиция трябва да си ходи защото е вредна за страната и гражданите й.

 5. Jores Says:

  Abe tezi fakti sa kolkoto konkretni tolkova i obshti. Az konkretno razbiram da moje da se ponese iasna otgovornost ot niakoy a tuk ne e iasno koy e tochno vinovnia. Vsi4ki primeri na opoziciata biaha takiva. Uj konkretni ama ne savsem.

 6. Сашко Says:

  Всичко това е така докторе. Обаче тва е върхът на айсберга. А и аз вярвам на принципа дума дупка не прави. Как може да се спре тая мафия ми е по-важно да чуя. Защо прокуратурата, макар с ново магаре на чело, пак по стария коловоз си пълзи. Защо НСБОП не нахлуе в офиса на някой търговец на лекарства или фарм компания, а тормози пиратите в интернет…..

 7. Mia Says:

  Абе то дума, дупка не прави, ама в парламентарен дебат какво да очакваме - ръкопашен бой ли? Управляващите искаха конкретни примери за корупция, тука има изложени три. Да видим дали ще си вземат поука и ще направят нещо за прекратяването на тези практики. Ама малко ме съмнява.

 8. Right Says:

  Nay-seriozno vpe4atlenie mi napravi tretiat primer, ostavi drugoto, ami tva e ne samo primer za korupcia, ami i dokazatelstvo kak tezi upravlyavashti si prodaljavat sas starite socialisticheski merki kato palnata regulacia da narushavat principite na funkcionirane na svobodnia pazar. Ako izpolzvame starata pogovorka i ya promenim , to mojem da kaje, 4e comunista koaliciata si meni, no nrava nikoga!

 9. Доктор Георгиев Says:

  Уважаеми доц. Щерев,
  С голям интерес следя Вашита дейност в Парламента и здравната комисия през последните години и бих казал, че Вашият глас е глас на разума. Трите съвсем прости, явни и неотречени ог управляващите корупционни схеми които давате са очебиен пример за неспособността на настоящето ръководство на министерството и на здравната каса да се справят със ситуацията в здравеопазването.
  Аз лично ви поздравявам за позицията Ви, както и за решението Ви да напуснете групата на НДСВ, която показа как може частният интерес е по-важен от националният.

 10. Анонимен Says:

  прочетете хубаво следното нареждане,пък после ми говорете,че нямало корупция:
  Здравейте всички,

  Всеки мед реп ще трябва да включи по 11 кардиолога.
  Всеки лекар ще трябва да включва по 40 нови пациенти месечно на Моноприл и Монозид в продължение на 5 месеца– от началото на април до края на август.
  При изпълнение на програмата – лекарите ще почиват в Испания през втората половина на Септември/ 7 нощувки в хубав хотел със закуска и вечеря/.
  За да фиксираме точната дата на почивката за лекарите ще трябва да изчакаме още една оферта, но предлагам да не губим повече време , а да започваме програмата.
  Моля за вашия коментар.