На 10 март с моите колеги от Българска нова демокрация (БНД) извършихме първата официална крачка към създаването на самостоятелна политическа сила. Направихме това в Монтана, където открихме клуб на БНД и организирахме дискусия с участието на над двеста граждани от града и останалите общини от региона, привърженици на принципите и ценностите, зад които заставаме. По време на срещата представихме своята визия за развитието и необходимите реформи в сферите на българското здравеопазване, образование и селско стопанство.(можете да чуете основната част от моето експозе по темата здравеопазване от тук) Допълнително обсъдихме част от идеите ни за предстоящи законодателни инициативи и отговорихме на въпросите, свързани с идейната насоченост на бъдещата партия Българска нова демокрация и очакваните ни партньори.

Излишно е отново да споменавам, че намерението на БНД е да се позиционира и утвърди като сила в дясноцентристкото пространство. Десните ценности и разбирания, които аз и моите колеги от групата сме защитавали досега, съвсем естествено определят тази насока. Ние сме убедени, че за да могат българските граждани да почувстват наистина позитивите от влизането ни в ЕС и за да може страната ни да се развива успешно в следващите години, е необходимо следващите поне два мандата да има управление, залагащо на една принципна и последователна дясноцентристка политика.

Тук бих искал да отговоря на въпроса защо поемаме пътя към учредяването на Българска нова демокрация като самостоятелна политическа сила. Още със създаването на парламентарната ни група ние дадохме заявка, че ще водим основана на конкретни предложения зряла политика, насочена към защита на интересите на българските граждани. Истинската политическа дейност обаче не може да се ограничи в рамките на една институция, пък било и тази, в която се коват законите на страната. За да може да отговаря на действителните интереси, въпроси и проблеми на гражданите, тя трябва да се основава на непрекъснат контакт с тях. Необходим е постоянен открит и свободен диалог. Той трябва да дава възможност не само на политиците да представят своите идеи, но и на хората от всеки край и регион на България да дадат мнение си по тях и да изкажат своите виждания и нужди. Съобразяването с тези виждания и нужди спомага за раждането на прагматичната политика. Политиката, която се основава на ежедневните конкретни предложения, близки до дневния ред на българските граждани, с осезаем ефект върху подобряването на техните възможности за по-добър живот.

Инициирането на процеса на създаване на политическа партия Българска нова демокрация е израз именно на тези разбирания. С вчерашната среща в Монтана се постави началото на изграждане на бъдещата организация, следва откриването на местни клубове на БНД и в останалите региони на страната. Показателно е, че тази първа крачка се случи именно на регионално ниво и бе инициирана от местните активните граждани. Това отразява нашия стремеж бъдещата ни политическа дейност да е обърната с лице към българските региони. В нея ние ще заложим на равнопоставеното развитие на всеки отделен район от страната. Вярваме, че е необходимо не само България да се развива и просперира като цяло, а и всяко българско семейство, независимо в коя нейна част живее, да усеща реално ползите от този просперитет. В противен случай приказките за развитие на страната остават само данни в икономическите доклади на управляващите. Зрялата политика не може да се основава само на думи и обещания, тя трябва да носи своите реални плодове за всеки българин.

 

hpim0110small.jpg

Симпатизанти, събиращи се за откриването на клуба на Българска нова демокрация в Монтана.

 

hpim0122small.jpg

Освещаване на клуба на БНД. ( на снимката от ляво на дясно са г-н Борислав Великов, аз, доц. Пламен Панайотов, г-жа Ваня Цветкова, г-н Борислав Ралчев, г-жа Татяна Калканова, г-н Бойко Боев, г-н Валентин Милтенов, освен тях на откриването и последвалата дискусия присъстваха още г-н Николай Свинаров и г-н Илко Димитров).

 

hpim0131small.jpg

Председателят на ПГ на Българска нова демокрация г-н Борислав Ралчев и домакинът г-н Борислав Великов тържествено откриват новия клуб.

 

hpim0105small.jpg

При откриването на офиса на БНД с моите колеги решихме да заменим традиционното отваряне на шампанско с раздаване на всички присъстващи граждани и представители на медии на зрели ябълки, символизиращи идеята, че добрата политика трябва да дава зрели плодове.

 

hpim0134small.jpg

Пресконференция по случай откриването на монтанския клуб на БНД.

Един коментар за “Откриване на първия местен клуб на БНД в Монтана”

  1. Demokrat Says:

    A dokolkoto se razbra ot mediite sled masiranoto otkrivane na klubove iz stranata utre sledva i uchredyavane na samata partia. Inache hubavo ime si izbrahte, Bylgarska nova demokracia, ma dali ste novi demokrati e dryg vapros. Novi mojeshe da kajete, che ste predi 7 godini. Hitro sega ste se setili da vartite, che ste zreli demokrati, ama moje daje da se okaje, che ste prezreli:)