Тези от вас, които следят блога ми вероятно са забелязали, че почти всяка седмица публикувам материали, свързани с посещенията ми в Стара Загора и региона. Като народен представител, избран от старозагорския избирателен район, ще продължавам да ви информирам за моята дейност и предприетите инициативи там, приемайки това за форма на отчетност за работата ми. В тази връзка отново предлагам на вашето внимание материал, описващ реализирането на една общополезна инициатива в Стара Загора.

Миналата събота (15 март), заедно с ученици от СОУ “Христо Ботев” в Стара Загора, чийто бивш възпитаник съм и аз, направихме нова крачка към залесяването на местността “Дъбрава” край града. Тези от вас, които следят блога си спомнят, че в края на миналата година заедно със 120 ученици от Държавната търговска гимназия в града засадихме дръвчета в поразената от летните пожари местност. Теренът там е част от националния горски фонд, а пожарът през лятото е унищожил 200 декара иглолистна гора на възраст близо половин век и няколко десетки декари от редкия вид “атласки кедър”. Този път с помощта на учениците от СОУ “Христо Ботев”, подготвихме за залесяване част от пострадалия терен и възстановяване на унищожената гора. Въоръжени с кирки, лопати и мотики “по-добрата част от населението на Стара Загора”, както шеговито определих ентусиастите, включили се в инициативата, изкопахме в каменистата почва над 300 гнезда с размер 30 на 30 на 30 см. В тях през есента ще бъдат засадени фиданки от черен бор или липа. Отново припомних на децата, че началото на това похвално дело - залесяване на голите баири северно от града - е поставено в края на 19 век от Методи Кусев, първият старозагорски митрополит.

Лично аз също си спомням как като ученик многократно съм участвал заедно с моите съученици в засаждането на дръвчета по тези места. Именно затова смятам, че залесяването е дейност, която трябва да се върши постоянно, а не само кампанийно с търсене единствено на публичен ефект. Радвам се, че учениците, с които разговарях по време на инициативата, споделиха, че за пръв път се включват в подобно мероприятие, но изразиха готовност с удоволствие да участват отново. Тази готовност, както те заявиха, е най-малкото “защото ние сме бъдещето на България и не ни е безразлично в каква околна среда ще живеем, какъв въздух ще дишаме.”

Освен общополезен характер съботно ни мероприятие имаше и известен състезателен елемент. Жури, начело с г-жа Цеца Асенова, директор на СОУ “Христо Ботев”, определи паралелките, които работиха най-усърдно и разпредели наградите, които бях подготвил за връчване на призьорите. Наградите бяха цветен телевизор за пълно окомплектоване на мултимедията на училището, стенен часовник за 11Г клас, фотоалбуми за 11В клас, DVD-дискове за 11А клас и за индивидуално отличилите се. Поощрителни награди, грамота и ученическа чанта, получиха Мария Стоева и Габриела Миланова от 11а за участието им в Областна ученическа научно-техническа конференция, която се проведе на 23 февруари в Казанлък и бе на тема: “Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и Старозагорският край.”

За финал бих искал да кажа, че един от най-важните ефекти от залесителните инициативи ще бъде постигнат, ако все повече млади хора постепенно осъзнаят необходимостта от подобно обществено отговорно поведение по отношение на опазването на околната среда.  Само така посаждането на дръвчета ще стане наистина ежедневна, а не кампанийна дейност.            

 

 p3153365.JPG

Поразените от летните пожари дървета в местността “Дъбрава.”

p3153370.JPG

Младите залесители.

p3153387.JPG

Подготвяне на дупките за есенното засаждане на дръвчета

p3153394.JPG

Награждаване на най-усърдните залесители и отличилите се в Областна ученическа научно-техническа конференция


5 Коментара за “Нова стъпка към залесяването на областта “Дъбрава””

 1. Ecolog Says:

  D-r Shterev, pohvalna e tazi vasha iniciativa. kakto e kazal naroda: ne e jivial naprazno tozi, koito e posadil darvo prez jivota si. Mnogo hubavo e tova sasto che pri tezi zalesiavania idvat mladeji, zastoto vednaj usetyat li udovletvorenieto da sazdadat nesto jivo veche moje da se kaje ce pocva promianata na misleneto im kam prirodata.

 2. Стамен Says:

  И аз смятам, че залесяването трябва да е постоянно и да е въпрос на отговорност на обществото, но дори и да е кампанийно пак има полза. Важно е наистина да има подобни инициативи, защото гората е едно от най ценните неща, които притежаваме. Тя е фабриката за чист въздух, източник на ценни ресурси, защитник на много видове и чудесно място за отмора и почивка. Затова опазването на гората означава опазване на живота. Ето защо когато човек посади дърво той не само помага на природата, но и оставя трайна следа след себе си.

 3. Горолюб Says:

  Бравос, 300 дръвчета са си 300 ненапразно живяни живота. Но иначе още дълъг път трябва да извървим, че да почнем като общество да мислим за природата. Няма начин как да стане, да не е кампанийно в началото, добре че някой отвреме навреме се сещат кампанийно, иначе щяхме без гори да останем, ей. Освен това тези младежи като ги гледам на снимкате, ако ги нямаше наградите и не ги беше организирал някой едва ли щяха сами да решата да са както ги наричате “залесители”.

 4. Уорън Says:

  Попаднах на тази публикация случайно и след като прочетох след нея и коментарите се сетих за една много хитра мисъл на Уорън Бъфет, че днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво. Какви са мотивите няма сякаш толкова значение, важна е “сянката” след време.

 5. д-р Стефанов Says:

  Наистина похвална инициатива, доц. Щерев. Жалко, че повечето политици гледат само как да продадат българските гори за някой и друг лев.