През изминалата седмица българското общество беше свидетел на поредния скандал в Министерство на вътрешните работи. Става дума за ареста на заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов по обвинения за връзки с представители на организираната престъпност или както формално беше посочено в медиите за “разгласяване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение”. Вчера пък бяха задържани още двама висши служители от системата на МВР - Георги Радков, началник на “Икономическа полиция” към Национална служба “Полиция”, и Любомир Иванов, началник на Криминална полиция към Второ РПУ. Обвиненията към тях са за изнасяне на класифицирана информация, отново в посока към лица от организираната престъпност. И двамата в последствие бяха пуснати под гаранция. Очевидно е обаче, че по върховете на МВР има корумпирани хора и то не един и двама. Най-абсурдното в сегашната ситуация е, че фрапиращите случаи на корупция и злоупотреби в системата не водят до никаква политическа реакция от управляващите. Трябва да признаем, че макар и не явно тези скандали действат страшно деморализиращо на цялото ни общество. Факт, който може да има трайни и труднообратими последици. Със скандалите се поставя под въпрос доверието в цялата институция, а с него и вярата в реда и закона от страна на българските граждани. Липсата на поемането на политическа отговорност в момента води до постепенното усещане, че страната ни няма никакви шансове да се превърне в нормална европейска държава на законност, сигурност и защита на личната неприкосновеност.


Вместо с поемането на отговорност компетентните лица и органи сякаш са решили да отговарят на скандалите с показна публичност. Ясно е, че в едно демократично общество работата на институциите, гарантиращи реда и сигурността, трябва да се основава на прозрачност и отчетност, но напоследък възниква въпросът дали висшите представители на службите за борба с организираната престъпност в действителност вършат своята работа като антимафиоти или са поели по-скоро ролята на “ПР звезди” от първите страница на медиите? Не може всеки ден по електронните и печатните издания да се появяват високопоставени служители от правоохранителните органи и тайните служби, които да разпространяват в светлината на журналистическите прожектори, макар и с недомлъвки (оправдавайки се с позицията си на висши полицаи), разнообразна информация, вместо да концентрират вниманието си към своите основни задължение.  

В последните месеци наблюдаваме изключително тежка поредица от гафове на МВР с изключително тежки обвинения към самото ръководство на министерството без от това да произтичат политически последствия. От интерес за цялото българско общество и развитието на България като нормална правова европейска държава е да бъдат взети мерки и то не само на ниво министерство, а на ниво правителство. Очевидно е, че МВР не работи ефективно и се тресе от корупция. В този смисъл постоянното искане за отстраняване и оставка на министър Румен Петков и главния секретар Валентин Петров не може да остане без отговор от министър-председателя Сергей Станишев. Неглижирането на проблема само показва, че Станишев няма контрол над правителството и други фактори над него взимат решенията.

В случая министър-председателят има две възможности. Първата е да се откаже да отстрани министър Петков от поста, но тогава той трябва да обясни пред обществото какво обуславя решението му и да поеме отговорност за продължаващите проблеми в МВР. Втората възможност е самият Станишев да поиска оставката на Петков. Протакането на вземането на това решение е лош знак и за българските граждани, които все повече губят доверие в МВР, и за европейските ни партньори, които виждат, че няма реална воля за справянето с проблемите на сигурността, организираната престъпност и корупцията. Последиците от това може да бъдат пагубни.

Моето мнение е, че е време да бъде поета политическа отговорност от управляващите най-малкото чрез отстраняване от поста на министър Петков. Със своето управление на МВР той показва неспособност да се справи с проблемите на подопечната му институция, която е призвана да се бори с всякакви форми на престъпна дейност, но се оказва, че е засегната от същата тази престъпна дейност.

 

 

8 Коментара за “Време е да бъде поета политическа отговорност за скандалите в МВР”

 1. Асен Says:

  Няма да коментирам написаното от г-н Щерев и за най-големите фенове на комунистите вече в тая държава им стана ясно, че Петков е най-наглият и некомпетентен човек заемал министерски пост до момента. Само вижте този клип http://www.youtube.com/watch?v=VV_GJSARP9U и ще ви стане и на вас ясно.

 2. Mia Says:

  Цялата история е възмутително. Това, че фактори над Сергей Станишев взимат решенията е направо очевидно. Петков се държи толкова нагло и безотговорно, че не е ясно дали Сергей Станишев е министър-председател с министър Румен Петков или обратното.

 3. Гражданин Says:

  Ако сега не бъде изметен този мерзавец Петков, то значи каквата и простотия от тук нататък да се случи в МВР този ще си седи на поста. Опозицията трябва да е на място и сега заедно да поиска оставката. Това ще е проява на партниране на усилията на десните, за което говорите от БНД.

 4. Сашко Says:

  Ясно е, че Петков трябва да си ходи, но е интересно, че опозицията няма смелост с общи усилия да поиска оставката му. Дори и от изказванията на вашите съпартийци от БНД си личи това.

 5. Син Says:

  Петков е само върха на айсберга от една сбирщина от бивши ченгета и настоящи покровители на организираната престъпност. Беше истинска наглост от страна на БСП да поставят именно него за министър на вътрешните работи, а сега тази наглост продължава като не смеят да го свалят след всички тея гафове в МВР.

 6. Petrov Says:

  Ako ste slus6al dnes lyubimq ni ministar v 12 plus 3 na Horizont, sigurno ste padnali ot smyah. Prosto kultovo inteviu sas raznobrazni smaiva6ti tezi. Viarno e, 4e v sistemata naposledak zalagat pove4e na PR aktivnost, vmesto na efektivna rabota…

 7. Разсъждаващ Says:

  Виждам, че тази статия, както и другите подобни в он-лайн пространството по темата са продбули във форума персонална неприязън към Петков. Не че той не си го заслужава, но прочитайки внимателно материала на г-н Атанас Щерев аз оставам с впечатлението, че в случая осовната му теза е не толкова атака към Петков лично, а посочване на необходимостта при едни постоянни скандали в МВР и несправяне с борбата с корупцията и престъпността (вече и американци, и европейци ни го натъртват във всеки техен доклад, а ние пък местните съвсем си знаем дереджето) да бъде поета политическа отговорност чрез оставки. Това е нормалната практика в европейските държави и в случая няма значение дали министър Петков е нагъл или не. Въпросът е, че правителството трябва да вземе мерки чрез политически действия (неадекватността на Петков само подкрепят и засилват тази необходимост). С други думи призива, доколкото го разбирам, е към спазване на демократичните практики и процедури, а не просто желание за персонална критика към министъра. Пиша това, понеже вече прочитайки мненията в няколко форума виждам как се измества и профанизира темата в посока към лични нападки към Петков, а това за мен не е продуктивната посока.

 8. Атанас Щерев Says:

  Напълно сте прав, Разсъждаващ! Дори бих отишъл и по - нататък- европейска практика е при тази поредица от скандали цялото правителство да си отиде …