Миналата седмица завърши със скандал в най-голямата неправителствена организация, която е институционализирана със закон и представлява и защитаваща интересите на местната власт у нас – Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Повод за разразилата се полемика беше изборът на ново ръководство и поемането на председателския пост от г-жа Дора Янкова, кмет на Смолян и член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет (ВС) на БСП, което според представителите от ГЕРБ на събранието е било извършено по манипулативен начин.

 Как се стигна до скандала? Според предварително допитване по райони 23-ма представители на местната власт бяха номинирани за новия Управителен съвет на сдружението, като разпределението на силите бе 8 от БСП, по 5 за ДПС и ГЕРБ, за НДСВ и СДС по 1 и трима независими. Уставът позволяваше кандидати за новото ръководство да се издигат и от предложения в залата. Независимият кмет на Попово Людмил Веселинов обаче предложи да не се правят нови предложения. Мнозинството гласува “за” и това взриви представителите на ГЕРБ. Допълнително не бяха приети предложенията за преброяване на присъстващите делегатите с цел определяне на нужния кворум, както и за отделяне на време за дебати преди гласуването на ръководството с аргумента, че такива вече веднъж са били проведени при регионалните събрания. Към това може да се добави и съмнението, че преди гласуването на тези предложения управляващите са вкарали допълнително значителен брой делегати в залата, които са повлияли на вота. Всичко изброено поставя под въпрос демократичния и прозрачен начин на провеждането на събранието на Сдружението и изразеното недоволство от представителите на ГЕРБ най-вероятно има своите основания, а не е единствено поредният ПР ход на Бойко Борисов по познатата схема на публично противопоставяне на управляващите от Тройната коалиция.
 
НСОРБ винаги е било доминирано от кметове на БСП и то може да се приеме като едно от тайните сдружения на социалистическата партия, чиято цел е да се влияе на българското гражданско общество по един планиран от Позитано начин. На практика от създаването на Сдружението на общините негов председател винаги е бил “червен” кмет – Димитър Калчев, Костадин Паскалев, Венелин Узунов и Красимир Мирев, са сега първата жена Дора Янкова, но пак от БСП. НСОРБ е част от голямата мрежа от организации, маскирани като граждански и партийно независими, които са “превзети” от представители, явно или косвено обвързани със социалистическата партия. Без да звучи прекалено конспиративно може да се твърди, че през целия демократичен преход чрез разнообразни дружества, сдружения, неправителствени организации бе извършен опит за планиран контрол върху зараждащото се гражданско общество в България. Този опит по един перфектен начин беше използван за организирането на един значителен електорален потенциал, който БСП дълги години държи в своята желязна хватка и формира нейното т.нар. твърдо ядро. Дефектите на този процес могат да се видят и днес, когато цели 19 години след рухването на стария режим, у нас все още не може да се говори за напълно развит и независим граждански сектор. В този смисъл твърде лицемерно звучат думите на новия председател на НСОРБ г-жа Дора Янкова след избора на ръководството на Сдружението, с които тя изрази надежда, че “някои млади наши приятели, започващи своя път чрез Сдружението на общините, ще разберат какво означава общинска солидарност и ще свалят партийните си одежди”. Изказано от член на ВС на БСП и бивш червен партиен функционер този призив е до известна степен неадекватен. Тук трябва да обърнем внимание и на факта, че самият министър-председател Сергей Станишев взе страна по спора. При закриването на заседанието той заяви, че правителството “Ще работи с всички кметове, независимо че някои днес напуснаха. Националното сдружение на всички общини не е на една или друга партия”, но по-късно не пропусна да коментира пред медиите, че решението на делегатите на ГЕРБ да напуснат форума било “опит да се политизира по един неразумен начин днешното събрание.” Опит, който при това беше квалифициран от премиера като цирк, породен от факта, че “имат да се учат хората на отношение към местната власт.”

 Вероятно, поради това, че от БСП са научени “на отношение към местната власт” в началото на миналата седмица лично министър-председателят се зае със сезирането на ОИК Банско, с което поиска отстраняване от длъжност на градоначалника по подозрения, че не е прекратил участието си в топлофикационното дружество като физическо лице. Притеснителното в този случай беше не желанието да бъде установено нарушение на българските закони и понасяне на отговорност за това, а изключително неясните мотиви на Станишев да сезира компетентните органи именно в този град, известен със своето бурно развитие и инвеститорски апетити в последните години. Остана под въпрос дали той действа в качеството си на лидер на най-голямата управляваща партия, която е загубила местни избори в даден град или като министър-председател, грижещ се за върховенството на закона.

В допълнение щом НСОРБ в е действителност една независима гражданска институция, защо г-н Станишев толкова се засегна на обвиненията за манипулиране на избора на новото ръководство и си позволи дори да вземе отношение. Не би ли трябвало да остави представителите в тази “независима” организация да изяснят и разрешат проблема. Истината е, че Сдружението на Общините винаги досега е обслужвало интересите на БСП и проведеният в петък избор за новото му ръководство показва, че това ще продължи и в бъдеще. Вярно обаче е също, че докато продължава този планиран “червен” контрол върху водещи обществени организации, представящи се за граждански и партийно безпристрастни, ще бъдат нефективна както децентрализацията на властта в България, така и развитието на така нужния ни граждански сектор. Партийното дирижиране на тези процеси поставя под опасност шанса страната ни да се превърне в действителна демократична европейска държава, каквато трябва да бъде като член на ЕС.

4 Коментара за “За скандала в Сдружението на общините”

 1. Наблюдател Says:

  “Златната тройка” отново си разиграва коня, прилагайки палитра от отработени трикове. Явно другарите са големи майстори в масовата обработка на иначе горделивото население, на което се втълпява , че един пожарникар е по-прост от специалиста по Съветски ордени и медали.

 2. Антикомунист Says:

  ЕСТЕСТВЕНО Е, ЧЕ БСП СИ Е ИЗГРАДИЛА ПАРАЛЕЛНИ СТРУКТУРИ, С КОИТО ДА ДЪРЖИ ГРАЖДАНСКОТО ОБщЕСТВО И ДА ОРГАНИЗИРА ЕЛЕКТОРАТА СИ. ПРОСТО НЕ МОЖЕ ПАРТИЯТА ЛЮБИМА ДА НЕ ВЛАДЕЕ ВСИЧКО!!! А ЗА НАИВНИЦИ КАТО Б.Б–КОМУНИСТИТЕ С БОЙ ВЗИМАТ И САМО СЪС БОЙ ДАВАТ ВЛАСТТА!!! ЗА ПЪРВОТО ЗДАВАНЕ ГИ БИХА ДРУГАРИТЕ ПЕРЕСТРОЙЧИЦИ,А ЗА ВТОРОТО ХОРАТА ОКУПИРАХА ПАРЛАМЕНТА…. СЕГА КАТО ГЛЕДАМ СЛЕД СКАНДАЛА КОЛКО МНОГО СА ДОВОЛНИ ЧЕРВЕНИТЕ ТИПОВЕ МИ Е ЯСНО ЧЕ НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ ПАК. ЗАЩОТО БЪЛГАРИНА ОБИЧА ДА ГО БОЛИ,ДА ГО УПРАВЛЯВА ТУРЧИН И ДА Е РАЗМАЗАН И МАНИПУЛИРАН.

 3. Христов Says:

  През 1999 година кметовете от СДС под лидерството на Найден Зеленогорски същи напуснаха Общото събрание на НСОРБ. Тогава действуващите американски консултанти финансирани от ААМР направиха вичко възмжонто да се тушира недоволството срещу апаратните игри на БСП и ДПС. За съжаление успяха. Сега не бива. Това е организация която е манипулирана от управляващите в момента и защитава не децентрализацията в управлението а стремежите на БСП и ДПС за централизация и контролиране на позициите на властта и евентуалното както казват усвояване а не ефективно използване на еврофонодовете.

 4. Сашко Says:

  Аз пък съм по-склонен да вярвам, че това е поредният ПР плач на бате ви Бойко, който само си търси причини да стои в медиите. Но иначе съм съгласен с г-н Щерев, че червените са си направили цяла мрежа от организации и организацийки, с която държат организационен лост за набиране на електорат.