Днес с моите колеги от парламентарната група на Българска нова демокрация официално настояхме за временно отстраняване на вътрешния министър Румен Петков, докато не бъдат изяснени всички факти по скандала с МВР. Това искане бе направено в светлината на последните развития по кризата в МВР и воденото разследване, по което страна се оказва самият министър на вътрешните работи.  За тези от вас, които не са запознати припомням, че през изминалата седмица Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред изслуша замесени по случая лица. Това, което направи впечатление е, че нейният председател г-н Минчо Спасов съобщи, че стенограмата от заседанието й в сряда е изпратена на прокуратурата, тъй като са констатирани смущаващи обстоятелства, включващи и подозрения срещу министъра на вътрешните работи. В последствие по време на извънредно заседание на Комисията в четвъртък бе изслушан и г-н Румен Петков, който отговори на въпросите на нейните членове.

Основен мотив за нашето искане е опасението, че в качеството си на министър г-н Румен Петков би могъл да влияе както на хода на следствения процес, така и на различни свидетели по разследването. За нас временното му сваляне от министерската позиция би било най-логичния ход от страна на министър-председателя г-н Сергей Станишев. Нещо повече, тази стъпка няма да е прецедент, а ще е идентична с временното отстраняване от длъжност на бившия министър на икономиката и енергетиката г-н Румен Овчаров, докато течеше разследването по съмненията за злоупотреби в “Топлофикация” миналата година. В момента се намираме в сходна на тогавашната ситуация. Тук трябва да подчертая, че изразената позиция от БНД не почива просто на желание за персонална атака към министър Петков, а на необходимостта да бъдат ограничени до максимална степен възможностите за политически натиск върху компетентните органи, за да могат те да вършат работата си по един независим начин, характерен за демократичната европейска практика. Само по този начин ще бъде гарантирано върховенството на закона, за да може в последствие, когато станат ясни резултатите от назначените проверки в МВР, той да бъде приложен с цялата му суровост и сила спрямо виновните, а невинните да бъдат реабилитирани.

7 Коментара за “Българска нова демокрация поиска временно отстраняване на министър Петков”

 1. Мартин Says:

  Факт е, че отстраняването на Петков независимо дали временно или постоянно ще бъде наистина следване на едно нормално европейско поведение от нашите управляващите. Твъде съмнително ми е обаче след като това трябваше да се случи още миналата седмица защо продължават да се бавят при положение, че този скандал просто им съсипва имиджа, явно има нещо друго скрито, което ги плаши

 2. Р.ОВЧ. Says:

  В тази ситуация, Румен Петков би трябвало да прояви позабравеното чувство на доблест и чест и да ПОДАДЕ ОСТАВКАТА СИ без протакане! Само така може да запази малко чест и уважение към личността си и най-вече към поста който заема. И не само той. Повече от половината министрите и депутати са згафили поне по няколко пъти достойни за оставка. За съжаление, това вероятно няма да се случи за пореден път. Виновни са както самите те, така и народа, за това че си позволи да замени ценността си система градена с векове с плоско мислене и гонене на килипир.

 3. Анонимен Says:

  Както често се случва у нас след искането на БНД не последва никакво решение на премиера. Вместо това това той направи опит за смешно прехвърляне на вината на минали правителства и главни секретари на МВР. Много е интересно да се види как вместо да предприеме просто действие по поне временно отстраняване, ако не направо уволняване на Петков, Станишев явно под давление на неговите съветници, реши да насочи неумело вниманието в годините назад. Ето и примерът взет от медиите: “Правителството ще търси отговорност от всеки, който е нарушил закона или е действал неправомерно, независимо от поста, който заема.” С тази абстрактна формулировка Станишев коментира действията на Румен Петков. И добави, че в изясняването на истината ще се стигне докрай, но решенията ще бъдат взети на базата на факти, а не на спекулации.
  “Стремежите за разграждане на държавността няма да бъдат реализирани”, предупреди премиерът. Той бе категоричен, че зад опитите за дестабилизация стоят ясни политически амбиции и интереси. “Трябва да стане ясно кой накара един високопоставен бивш служител в професионалната йерархия на МВР да изнася секретни файлове - на кого и с каква цел са били предавани и използвани”, заяви Станишев. И посочи ДСБ и ГЕРБ като основни заподозрени. “Не съм изненадан, че партия като ДСБ, която последователно пречеше на интеграцията на България в ЕС, се ангажира пряко с този скандал. Но съм неприятно изненадан, че политици от партия ГЕРБ, които винаги са заявявали, че за тях МВР е нещо важно, активно участват в тази кампания”, заключи премиерът.
  Станишев препоръча на ДАНС да извърши цялостна проверка на ГДБОП за последните 10 г. “За да разберем как се стигна дотук, се нуждаем от яснота как са работили специалните служби, за какво са били използвани от предишни ръководства, включително при правителството на Иван Костов и под професионалното ръководство на Бойко Борисов”, аргументира се премиерът. И припомни скандалите от времето на кабинета “Костов” с подслушването на главния прокурор Никола Филчев и на чужди посланици.

 4. Мартин Says:

  Не временно отстраняване, а направо уволняване на Петков трябва. А какво предложиха от БСП?!! Да му дадат още 10 дни, та да може да замете всичко!!! Просто нямам думи

 5. atanas Says:

  Д-р Щерев, номерът с ябълките във Франция е символ за политическа стерилност и липса на нови идеи. Припомням, че Жак Ширак използва ябълката в предизбораната си кампания през 1995 с призива “Яжте ябълки”. Вярно, спечели, но по-късно стана за смях заради склеротичното управление.

 6. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми г-н Чобанов (atanas),
  У нас реалният символ на политическата стерилност и недостига на нови идеи са най-вече лошите управленски решения и липсата на визия за развитието на България. В този смисъл в българския контекст Тройната коалиция е по-добър символ на това, за което говорите, отколкото ябълките. Това, което искаме да предложим като алтернатива ние в Българска нова демокрация е една зряла дясноцентристка политика, която да носи своите реални плодове за българските граждани във всеки регион на страната. В случая, както при всички символи, ябълките не могат да се приемат като олицетворение на политически ни идеи и бъдещи предложения, а просто като функция на това наше виждане, че добрата политика трябва да дава добри резултати за всеки българин, а не просто приказките за развитие на ключовите сектори в страната да остават само данни в доклади на управляващите. От тази гледна точка можете да замените ябълките с всеки друг плод, който Ви хареса. И все пак, когато говорим за символи, трябва в действителност да обръщаме внимание на националния и исторически контекст – за пример мога да Ви дам образа на магарето, което в родната обществено-политическа среда символизира глупостта и ината, а в САЩ например се използва за символ на Демократическата партия. Това се отнася и за ябълките като политически символ във Франция и в България. В действителност обаче тук обсъждаме второстепенен въпрос – това, което има значение са политическите решения и водената политика като цяло. Ако перифразирам една древна и мъдра книга, то не по символите, а по “плодовете ще ги познаете”. С моите колеги от Българска нова демокрация работим, за да може в следващото управление на България добрата дясноцентристка политика да бъде фактор, който ще даде необходимите за страната и българските граждани положителни резултати.

 7. atanas Says:

  Уважаеми д-р Щерев,
  Примерът с магаретата е много добър. Значението на символите (знаците) в различни културни системи е произволно и не може да се правят заключения за съдържанието само на базата на един пример. Имах нещо друго наум. Нямам представа кой е “спин доктора” на БНД, но имам спомен, че на НДСВ беше Сегала, който украси кампанията с печално известното послание за 800-те дни, взаимствано от друга негова кампания (с по-малко дни). Като вложен труд не е кой знае какво. Та помислих си дали и ябълките не са от тази кошница със символи и политически послания втора употреба, за втория свят, или рециклирани, ако предпочитате чуждицата.
  Поздрави и успех на вота на недоверие, крайно време е…