Реших да ви посрещна в личния си блог като го открия с една тема, която ме вълнува през последните години – възможността за обединение в българското дясно пространство. Съзнавам, че това е процес, подлежащ на прагматични преговори и договорки между основните формации и “актьори” в тази част на родния политически спектър. И все пак, днес бих желал да ви представя вижданията си за идейната основа, на която да стъпи бъдещето обединение в дясно. В следващите статии ще изложа общо 12 пункта по темата. За мнозина те могат да се сторят твърде абстрактни. Това мое хрумване не е случайно. Вярвам, че преди да преминем към конкретните и рационалните предложения е необходимо да сме наясно с принципите и ценностите, които ще ни водят. Само така ще можем да гарантираме, че евентуалното дясно обединение ще почива на политическа принципност. Принципност, която макар и станала старомодна ценност, защитава от пълното превръщането на политическия процес единствено в едно постоянно маскиране, смес от маркетинг, PR инициативи, имиджмейкинг и най-лошото (на което станахме свидетели на последните избори) – купуването на вота на гражданите.

10 Коментара за “Предложение за 12 идейни пункта като основа за бъдещо дясноцентристко обединение”

 1. Николай Says:

  На добър час!

 2. Burke Says:

  Нов политически блог на десен политик (или поне с десни възгледи). Левицата нещо изостава. Другари, стегнете се!

 3. Антонов Says:

  Със сигурност в дясно трябва да се появи нов политически субект, защото като гледам избирателната активност една голяма част от нормалните десни хора въобще не препознават това, което им се предлага в момента и просто не участват във вота. Друг е въпросът как може да се постигне това обединение при положение, че популистката вълна е на върха си и избори се печелят само с една голяма глава и пет години медийна демонстрация на мускули. Ама сме народ…

 4. Човек Says:

  Чао!!!!! от политиката Стереф.

 5. Негласувал Says:

  Както написах в един друг форум по отношение на публикуването на този нов блог: За първи път виждам една философски издържана концепция на какво трябва да стъпи дясното в България. Да се надяваме, че най-после една голяма част от нас ще получи възможност за представителство, защото мутрополитиката скоро ще се спука.

 6. Samuil Says:

  В допълнение към коментара ми в другите статии - смятам, че тези 12 принципа трябва да бъдат разпространени към лидерите на сегашните десни партии и да стартира диалог за бъдещи общи действия. Няма нужда от механични обединения тип ДСБ+СДС+т.н. просто има нужда от припознаване на една обща ценностна основа. Поздравления!

 7. Василев Says:

  Г-н Щерев, днес случайно попаднах на блога ви, първо прочетох статията ви за бюджета на НЗОК, която предизвика моя интерес и по специално в частта за доплащането. Сега реших да поразгледам по-обстойно блога и ви поздравявам за предложените идеи. Особено ми допаднаха 12 пункта за дясно обединение, досега не се бях замислял сериозно за принципните аспекти на дясната политика. Продължавайте само така, омръзна ни само от брокери в политиката!

 8. Гяуров Says:

  Смяната на опаковката обаче не променя съдържанието. Но хората не са лапнишарани.
  От време оно е известно с какво старо ново не се прави. Иначе казано, нова партия със стари муцуни не става. На тях избирателят отдавна им е разказал играта и с каквито и нови дрехи и гримове да му се явяват, той ще ги разпознае. Ще си каже - абе тия пак ли се натискат като бивол на жегла! И ще побегне от тях на мига със скорост, значително по-бърза от тази на бивола.
  От Татово време нашенецът изпитва недоверие и подозрителност към прилагателното “нов”. Разните там новатори с техните нови икономически механизми, нови системи за планиране и ръководство на народното стопанство вместо да издигнат качеството на живот на нов, по-висш етап, му бъркаха всъщност по новому в джоба.
  Тази подозрителност се пренесе и в демократичните времена. И поради това всичко политическо у нас, що се е кичело с “ново”, си е оставало само с името - Нова СДП, Нова левица, Новото време. Към тях без съмнение се е запътила и Новата народна партия, новата десница с нейните нови лидери и прочие новости. Защото новото всъщност се оказва дори все още незабравено старо. Така че старата десница може да спи спокойно. Тя всъщност това и прави, но това пак е друга тема.

 9. Серго Says:

  След края на прехода очевидно има нужда от нова десница, защото реформаторските партии на прехода като СДС се изчерпва (за пример Солидарност, която дори се самозакри). НДСВ с тоя Цар и послушковците не можа да стане начало на тази десница> Костов добре се ориентира в ситуацията и тръгна сполучливо, но партията му не успя да се оттърси от някои стари изтъркани предразсъдъци и постепенно се самоизолира, за СДС няма какво да се говори. Така че, каквото и да се говори това пространство остава отворено и искрено се надявам ГЕРБ да не се намести там или ако го направи поне някакви рационални и нормални хора да станат част от тая куха партия.

 10. ole Says:

  Гражданин #1 - 16.02.2009 г. 21:24:27

  Ало-о-о Стоян, Колчо и Тони, сбъркали се изповедалнята, бе хора.
  Този съд и прокуратура нещо съвсем са ви побъркали.
  Тц-тц-тц, хайде стига сте щуреели по форумите с ЕДНИ И СЪЩИ теми.
  Ако толкова ви е натежало - излезте на площада и давайте протест до дупка!
  Тъкмо ще покажете колко сте смели и не сте анономни.
  И стига занимавате хората с проблеми от частен характер, които не ни интересуват.
  А депутатът Яне Янев не чете сайтове. Знам със сигурност.
  п.с. Гражданин #1 и #2 са различни. Ей така, да се знае!