Повод за тази публикация на блога е едно изказване на г-н Сашо Ангелов, финансов съветник на министъра на здравеопазването г-н Гайдарски. Във вчерашно (19.04) свое интервю за в. Стандарт той заключава следното:
“Парадоксът е, че на един съюз са делегирани такива правомощия, че той на практика може да управлява цяла система. И това ако не е системна грешка. Който и да е министър на мястото на Гайдарски, не може да промени системата. Който и да дойде при тази законова база, при която БЛС има неограничени права, не може да направи нищо.”

В следващите редове бих искал да отговоря на това некоректно твърдение. На всеки е ясно, че властта в един сектор винаги е на страната на този, “който плаща музиката”. В случая на здравната сфера музиката се плаща от държавата, която събира пари от данъкоплатците, от осигурителните институции, които събират вноски от здравноосигурените и от българските граждани, които като пациенти плащат на изпълнителите на медицинска помощ. Тоест, ако институциите са на своето място, те ще сложат в ред системата. И тъй като силата е на тяхна страна, защото Българския лекарски съюз (БЛС) не притежава нужните средства, за да влияе на процесите в здравеопазването, то в техни ръце са и правомощията да се разпореждат със случващото се в целия сектор.

От горното изказване обаче прозира и нещо друго. Очевидно хората, които нямат капацитет да сложат ред в системата, са обърнали внимание и са подразнени от факта, че лекарите в демократична България са се обединили и защитават своите интереси. Те не се слуги или просто здравни работници, както ги наричат, а висококвалифицирани специалисти, които са сдружени в БЛС и търсят своите права и няма да отстъпят. Вместо да се лансират неадекватни тези, би било по-подходящо да се помисли как от тук нататък между обществото, държавата, пациентите, здравните институции и съсловните организации да има равнопоставеност и равноправни преговори. Тези преговори не могат да се изчерпват със стандартното “заплащаме ви толкова, за колкото има пари”, защото очевидно това не се приема от специалистите. По този начин се следва логика, характерна за един отминал строй и едно командно управление на обществените и икономическите процеси. Ако държавата се придържа към принципа “имаме толкова пари, толкова ви даваме” в един сектор, без да се съобразява с пазарните правила, то щом го приема за удачно, нека го прави и за другите сектори. Нека например да се “нареди” хлябът да струва 20 ст. и да се върнем към социализма.

Ясно е обаче, че така не могат да бъдат решени проблемите. Ясно е също така, че не БЛС има прекалена власт и затова са забатачени проблемите в здравеопазването. Напротив, Лекарският съюз и съсловните организации отстояват правата на своите членове, но понеже срещу тях стоят некомпетентни държавни и осигурителни институции не може да се постигне положителната реформа, решаваща проблемите в здравеопазването. Голямата грешка според мен е, че тези институции искат със стари методи, присъщи на социалистическия режим, да поправят недъзи на здравната система в съвременните пазарни условия.

12 Коментара за “Кой управлява българската система на здравеопазване?”

 1. doctor Says:

  Ne mi e yasno kak chovek kato Angelov moje da tvardi takava nelepost, che BLS darji neogranicheni prava v sistemata, sled kato upravlyavashtite za poredna godina ne si mradnaha prasta za vastanovyavane na dogovornoto nachalo naprimer i ignoriraha iskaniata na lekarite. Kak taka lekarskiat sauz e tolkova vlasten, sled kato ne moje da naloji svoite iskania i nikoy ot vlastimashtite v zdravnia sektor ne se sabrazyava s preporakite i preduprejdeniata na lekarite? Prav ste d-r Shterev, che tezite na Sasho Angelov sa nekorektni, nay-malkoto tova, che zasega v sistemata se deystva po posochenia ot vas princip “imame tolkova pari, tolkova vi davame” i BLS ne moje da preodolee tazi greshna logika go dokazva.

 2. лекар Says:

  Уважаеми господине, ако сте чели сериозно статията ще разберете в никакъв случай не се говори против лекарската гилдия, защото здравеопазването се крепи на знанията и уменията на лекаря и това е посочено в статията.Жалко, че вместо да се прочете добре се почва отново едно обиждане по адрес на интервюто.Не е възпитано и не е колегиално. Аз лично се учудвам на поведението и коментара на доц.Щерев по адрес на г-н Ангелов. Парите за здравеопазване са част от Консолидирания държавен бюджет.БЛС не е страна по НРД. Въпреки това официално е поканен на заседанията при обсъждането на НРД и негови представители не се явиха.Ако това е сериозно отношение към пациентите и към колегите, здраве му кажете. Г-н Ангелов винаги се е отнасял с голямо уважение към всички съсловни организации и го е доказвал многократно. Не хвърляйте пепел в кладенеца.
  С уважение към Всички колеги, достойни знаещи и можещи лекари.

 3. лекар Says:

  Уважаеми доц.Щерев, от изказването Ви оставам с впечатлението, че БЛС няма необходимият инструментариум, за да повлияе на НЗОК и НОИ защото те са осигурителните институции в РБългария.Бюджетът на Здравеопазването се гласува в комисията по здравеопазване на първо и второ четене по-подробно. Вие сте зам. председател на горепосочената комисия и реално през първите три години от властта участвахте в коалицията. След това преди няколко месеца се отделихте в друга формация. Защо след като в предишното 39 народно събрание бяхте председател на тази комисия не подобрихте състоянието на лекари, сестри, акушерки, фармацивти лекарите по дентална медицина и със следващото народно събрание всичко щеше да е по-лесно.
  Заплатите на колегите от здравеопазването сега едва се вдигнаха.Защо не ги вдигнахте Вие?
  Нима искате да кажете , в че НОИ и НЗОК няма кадърни специалисти не мисля така. Никой не си е позволил да говори против лекарят, можеш и знаеш и не извличайте от контекста неща с Ваши разширителни тълкования.

 4. лекар Says:

  Уважаеми г-н Щерев, не настройвайте колегите срещу проф. Гайдарски, срещу неговите съветници, срещу всичко направено досега. Защо не направи всичко това НДСВ, след като в предишния мандат бяха мнозинство и от това мнозинство Вие бяхте председател на комисията по здравеопазване. Защо не ремонтирахте болниците и не дадохте големите заплати тогава, та на следващото правителство да е по-лесно.Вярно е , че парите са от държавата, но те се гласуват в парламента. Сложете си ръката на сърцето и отговорете на Всички, които четат и Ви служат, колко пъти проф. Гайдарски в комисиаята по здравеопазване молеше за пари за болници за колегите си за всички пациенти без да прави никаква разлика? Не слагайте грях на душата си доц. Щерев с подобно отношение.

 5. Анонимен Says:

  Явно всеки коментриащ под тази публикаци се притеснява да се представи, затова и аз ще следвам общата практика. Аз лично прочетох цялото интервю и в случая наистина думите цитирани, от д-р Щерев са извадени от контекста. Но го казвам имайки впредвид, че всеки цитат от цяло интервю е изваден от някакъв контекст, а не че в случая с изваждането им и коментара върху тях се е променил техния смисъл. Защото е повече от ясно какво твърди г-н Ангелов и то е, че на БЛС “са делегирани такива правомощия, че той на практика може да управлява цяла система.” Ясно, просто, категорично, но същевременно невярно и спекулативно. И на мен лично ми е ясно какво цели тази спекулация, а тя е отново да се тръгне към настройване на гражданите/пациентите срещу лекарите във време, когато се очаква те отново да тръгнат да търсят правата си. Подобно поведение обаче ще изиграе изключително лоша шега на хората/управляващите/, които го замислят.

 6. лекар Says:

  Уважаеми господа, аз познавам лично г-н Ангелов и мога да твърдя, че той е един добър професионалист, достоен човек и разумен и отговорен във всяко свое изказване. Не бива да се хвърля пепел по всичко, което в известна степен не се харесва, защото е малко по-различно, но в никакъв случай непрофесионално. А коректността му към проф. Гайдарски е за похвала и така трябва да бъде. Никога по никакъв начин и на никаква цена няма да застане против знаещия можещия и достоен лекар. Моля Ви не настройвайте гилдията срещу тях. Не е коректно и Вие го знаете много добре.

 7. лекар Says:

  Уважаеми господине или госпожо, много се радвам, че и Вие се включихте този разговор. Относно БЛС щом сте от гилдията може би знаете, че към БЛС беше изпратена официална покана за разговор относно НРД. Въпреки официалната публикация от поканата на сайта на НЗОК в комисията по здравеопазване и коментар , извлечен от документите и заседанията на комисията БЛС отново и отново не се яви.Благодарение на неговото неявяване не беше подписан НРД и това го знае доц. Щерев, д-р Кехайов и всички ,които имат отношение към НРД.А ако говорим за пациентите не смятате ли, че ние нямаме право да говорим от тяхно име без упълномощаване. Освен това къде остана във забвение прословутия проект на “Закон за правата и задълженията на пациентите”.

 8. лекар Says:

  Проблемите в областта на здравеопазването са сходни в рамките на целия Европейски съюз и България е изправена пред същите трудности”, каза д-р Монтгомъри.Той допълни, че сред основните проблеми са недофинансирането на здравеопазването и недостигът на квалифицирани лекари и медицински сестри. България трябва да инвестира в здравето на своите граждани, каза още д-р Монтгомъри и подчерта, че медицинското съсловие, политиците и Здравната каса трябва да дискутират по проблемите в областта и да обсъждат бъдещото развитие на здравеопазването в страната.

 9. Сашко Says:

  Без да съм навътре в темата след като прочетох публикацията и коментарите след нея ми стана ясно едно. Незнам дали е прав или не, но Атанас Щерев отправя критика към начина на управление на здравната система чрез коментар върху една теза на експерт и съветник на министъра на здравеопазването. Персонални нападки в цялата публикация аз не видях или пък са ми убягнали. Явно обаче някой е приел твърде навътре написаното и присърце с комсомолски трепет започва да обяснява колко съвестен и коректен (!?!) към министър Гайдарски е цитирания в статията човек. Не че нещо, ама явно не само в здравната система продължават да се използват методи, присъщи на стария социалистически режим:)))

 10. sestra Koeva Says:

  Ne vijdam kakvo tolkova e nahasalo g-n lekaria ot gornite komentari - yasno e obache za poredna godina nyama podpisan nacionalen ramkov dogovor, da se tvardi, che prichina za tova sa lekarite i da se tvardi che syuzyt im darji vlastta v sistemata naistina ne e korektno. Istinata e, che v poslednite godini naistina se vodi politika na neravnopostavenost pri pregovorite mejdu instituciite i saslovnite organizacii, koyato ne e ot polza za nikogo!

 11. д-р Хаус Says:

  Не знам кой я е управлявал досега, но от утре ще е Евгений Желев като министър. Г-н Лекар, язък, че вашия човек Сашо Ангелов е е имал похвална коректност към Гайдарски, сега трябва да се преориентира. Ама то всъщност каква е промяната - от червен, на червен. Комунистите за пореден път показаха, че не оставят магаретата си в калта - не успя човека да стане кмет на Стара Загора за трети път, па първо го направиха шеф на Агенцията на българите в чужбина, сега министър. Халал да ни е. Ще видим той как ще се справи…

 12. До Лекар Says:

  НЕуважаеми господин Лекар,
  Явно сте далече от всякакви проблеми на съсловието. Поетичният епос, изнесен от Вас в прослава на господин Ангелов и институциите съвсем ясно Ви определя като клакьор (платен???) на досегашното и най-некадърно управление , което Здравеопазването ни е имало въобще. ВВсеки ваш партиен (социалистически) министър е знаменателна фигура, с която всички следващи се сравняват по некадърност и некомпетентност, а стилът на настоящите управляващи е демостративно-административен, недиалогичен и обидно-унизителен за всички представители на лекарското съсловие. АБСОЛЮТНА ЛЪЖА Е нарастването на доходите в сферата на здравеопазването. Единственото нарастване на доходите касае около 10-15 % от работещите, които са на бюджета на министреството на здравеопазването. това са предимно АДМИНИСТРАТОРИ - в районните центрове по здравеопазване, РИОКОЗ(бившето ХЕИ), някои специализирани медицински заведения и центровете по трансфузиология и спешна помощ.
  ИСТИНАТА Е ДРУГА- ДОХОДИТЕ НА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ ПРЯКО С ПАЦИЕНТИ В БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ПАДАТ!!!! Т.Е. ЛЕКАРИТЕ, КОИТО РЕАЛНО ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ СА С ПАДАЩИ, А НЕ С УВЕЛИЧАВАЩИ СЕ ДОХОДИ!!! ТОВА Е ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА, КОЯТО НАСТОЯЩЕТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО НАСТОЙЧИВО РАЗПРОСТРАНЯВА И НЕ ОБЯСНЯВА НА ХОРАТА, А ГИ НАСТРОЙВА С НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ДОХОДИ НА ЛЕКАРИ, ИЗВАДЕНИ ОТ СТАТИСТИКИТЕ! Между другото статистиките показват как се вдига средната заплата в едно лечебно заведение благодарение на това, че нереално високите заплати на борда на директорите , назначен от протежета на властта се разпределя върху всички лекари и се получават заплати, които никой от нас не е и сънувал… Но как да го обясниш този феномен на един средностатистически Българин, дошъл за преглед…
  За БЛС- БЛС не участва в преговорите,защото от лекарското съсловие не дадохме мандата да се преговаря с касата при ТОЗИ БЮДЖЕТ на Здравната Каса… Но за тази цел ,господин “Лекар”, трябва да си присъствал на поне едно събрание на БЛС… Което явно не сте направил и което в същност показва до колко сте съпричастен с вече непоносимите за средният, работещ лекар проблеми…
  За Доц. Щерев- въпреки, че както казвате в първите три години Доц. Щерев беше част от управляващата коалиция ,той винаги е застъпвал достойна и професионална, мениджръска позиция. Нечуването и незачитането на експертното му мнение беше в основата и на напускането на коалицията. Поне така си мисля аз.
  И на края мога да кажа, че съм лекар, работещ в интензивно звено на Университетска болница и ми и е писнало да слушам лъжи от устата на Гайдарски, СтаниШеф и цялата им шайка. Пацинетите ми мрат, а колегите ми и сестрите напускат и бягат заради ниското заплащане… Това е истинтата, която всеки ден гледам в очите и която прави да ми присядат залъците в устата…
  С нетърпение чакам и на Вас да Ви приседне… До следващите избори. А до тогава -ща , не ща ще трябва да ви понасям с отвращение…