На 10 и 11 май се проведе разширено заседание на политическия съвет на управляващата тройна коалиция в комплекса “Катарино.” Целта беше поредното “актуализиране” на програмата на правителството. Провеждането на коалиционна среща за промяна на политическия курс и иницииране на реформа в най-наболелите сектори една година преди края на мандата е твърде закъсняла и навежда на мисълта, че намеренията за промяна ще останат главно на пожелателно ниво. Да си припомним, че преди 2 месеца на идентична среща в Хисаря правителството направи заявка за нови политики и прие решения, които обаче останаха в сферата на пожеланията и не се пристъпи към тяхното реализиране. Част от тези решения като демонополизация на НЗОК, включване на държавата като страна осигурител, заедно с работници и работодатели и други, отново бяха приети и в Катарино.

Поради тази причина срещата през уикенда сякаш прилича повече на кризисна ПР акция на управляващите, особено на БСП, които година преди изборите се активизират и отправят определени послания с цел да консолидират поразколебания ляв електорат и да възвърнат доверието му. Отново се залага на краткосрочни мерки, вместо на предприемане на реална реформа в “болните” сфери като здравеопазване, пенсионна система, ред и сигурност (след скандалите в МВР), подобряване на административния капацитет и т.н. Прокламираният “ляв завой” не е нищо друго освен стартиране на предизборната кампания – притеснително е обаче, че това може да означава стартиране на голямото “държавно” предизборно харчене (огромният бюджетен излишък, натрупан само за първите месеци на 2008 г. дава възможност за това.)

Вероятно управляващата левица се опитва чрез предприемането на популярни краткосрочни мерки да смекчи негативния ефект от сериозната критика, която европейските партньори отправят към България. На практика те предлагат на българските граждани краткосрочни популистки мерки, които обаче бързо могат реално да бъдат усетени от тях, с цел да “приспят” вниманието им по отношение на тоталния провал по отношение на изпълнение на стратегическия приоритет на страната, който обаче за мнозинството българи все още е на по-абстрактно ниво и не е толкова осезаем, а именно, реалната европейска интеграция на България и възползване от възможностите, които й дава членството в ЕС. Неглижирането на сигналите от Европа обаче е опасна тенденция, която в дългосрочен план не вещае нищо добро на страната и на всички българи. Държавата ни е изправена пред реална опасност от европейска изолация и задействане на чл. 7 от Договора от Ница, а управляващите ни предлагат единствено мерки “на парче”, които да “понапудрят” имиджа им пред избирателите година преди парламентарния вот.

Внимание заслужава да се обърне на предложенията на правителството в областта на здравеопазването. Там те продължават да не предлагат реални стъпки за реформа на системата. На първо място, се каза, че увеличението на здравната вноска от 6% на 8% няма да доведе до увеличение на данъчно-осигурителната тежест. На практика обаче този финансов ресурс трябва да дойде отново от преразпределение между фондовете на осигурителната система или от директно наливане на пари от бюджета, т.е. управляващите признават, че надвземат осигуровки и данъци от бизнеса и гражданите. Принципите на демонополизация на здравното осигуряване останаха скрити, като не е ясно каква част от осигуровките ще бъдат предназначени за частните фондове и каква за НЗОК. Отлагането на реалното активизиране на частните фондове до 2010 г. показва, че в момента се цели единствено наливане на средства в нереформирана система с оглед на предстоящите избори и „завещаване” на тежестта на реформите на следващото правителство.

9 Коментара за “Променя ли се нещо след “Катарино”?”

 1. Петрофф Says:

  Българското правителство се държи така като че ли му е все едно дали България е член на ЕС или не.
  А може би наистина е така. Щом голяма част от политическия естаблишмент у нас зависи ментално, поколенчески и финансово от Русия…

 2. Миро Костадинов Says:

  Управляващите наистина създават опасна тенденция с това постоянно “Неглижирането на сигналите от Европа”. Не искам да съм черноглед, но има куп проблеми, които си висят със страшна сила. И което е по-лошо те са взаимно свързани. Примерно ако ЕС ни врътнат кранчето, няма начин да не пострада и кредитен рейтинг и приход на инвестиции и дефицит и изплащане на “скромния” външен дълг.
  Ако съвсем случайно нещата тръгнат в една такава лоша спиралка, какво става с всичките тия стълбове и фондове? Ще се окажем ли и ние в положението на нашите родители - цял живот внасяли, а пари за пенсии няма…

 3. Десен Says:

  Поздравления за статията, г-н Щерев, по-добре не можеше и да се каже - напъните в Катарино = кризисна ПР акция за понапудряне на носа за пред вътрешните избиратели за сметка на стратегическите приоритети на България. Въпросът е докога пенсионери и ниско интелигентни хора, дето се връзват на всяка популистка шмекерия ще определят бъдещето на страната ни чрез своя вот. Социалистите продължават да си играят по тази тънка струна.

 4. Mak Says:

  Дори да оставим настрана Хисаря, щото беше скоро, но аз доколкото си спомням имаше един пленум април миналата година на Белмекен, когато другарите приеха едни “социални” решения. Някой може ли да ми каже какво от тези решения беше изпълнено?

 5. Анонимен Says:

  Eвропейска комисия
  Генерална Дирекция по разширяването
  Генерален Директор
  Брюксел, 8 Май, 2008-05-12

  Уважаеми Г-н Ивановски,

  Благодаря Ви за писмото от 31 март 2008. Внимателно преценихме информацията, която ни дадохте във връзка с двадесет и петте коригиращи мерки, които изброих в писмото си от 28 Февруари.
  Разбираме, че сте започнали да предприемате редица мерки в отговор на описаните проблеми. Оценяваме положително назначението на г-жа Плугчиева като Заместник Министър Председател, отговарящ за координацията и контрола на Европейските фондове. Аз имах конструктивна среща с г-жа Плугчиева вчера и имах възможността да й обясня безпокойството на Комисията.
  Стъпките, които сте предприели до момента не отговарят напълно на точките в писмото ми от 28 февруари. Те не осигуряват на Комисията достатъчна основа, за да заключи, че договорите по програма ФАР и Преходния финансов инструмент, сключени от Централното Звено за Финансиране и Договаряне и Министерството на Регионалното Развитие и Благоустройството са легални, редовни и в съответствие с приложимите разпоредби.

  Съществуват четири области на безпокойство. Първо – Националният отговорник /НО/ трябва да има пълната власт да управлява изпълнението на програма ФАР и Преходния финансов инструмент /Временна помощ/ - ПФИ и да прави всякакви промени в системите, които да осигурят стабилно финансово управление. Второ, Националният отговорник трябва да засили функционирането на системите, създадени за откриване и реакция към нередности. Важно е Националният отговорник да осигурява бързи адекватни последващи действия във всеки случай на нередност. За всеки един случай той трябва да прилага план за оздравяващо действие, включително ясното им разписание във времето. Трето, Националният отговорник трябва да увеличи броя и квалификацията на хората, отговорни за контрола и наблюдението на програмите в изпълнителните агенции. Последно,
  Националният отговорник трябва да подобри качеството и честотата на докладването до Комисията. В допълнение към това писмо /анекс/ сме описали детайлно мерките, които се нуждаят от по-нататъшни действия във всяка една от тези четири области.
  Комисията ще прекрати плащанията към двете изпълнителни агенции, докато не се предприемат правилни действия що се отнася до областите на безпокойство. При положение, че няма показания за нередности що се отнася до договорите за обучение, те няма да бъдат подлагани на това прекъсване. Припомняме, че продължителното спиране на плащания от Комисията не осигурява оправдание на Българските власти да при нарушаване на техните договорни задължения свързани с плащания по съществуващите договори, сключени от тях с доставчици или получатели. Бих препоръчал да вземете строги мерки за осигуряването на законността и редовността на бъдещи договори, сключени от тези две агенции преди те да бъдат подписани.

  В писмото си от 28 февруари 2008, посочвам, че при положение, че коригиращите мерки описани в анекса към моето писмо не са предприети, то след 31 март, ще съм принуден да обмисля дали да не отменя решението да предоставя управлението на помощи на двете въпросни изпълнителни агенции, и да смятам договорите, сключени от решението на Комисията на 29 юни 2007 досега за такива, които не отговарят на необходимите условия за да имат подкрепата на Европейската комисия с цел да защитя интересите на Общността.
  Коригиращите мерки, взети досега, не са достатъчни. Следователно съм започнал да подготвям препоръка, според която решението от 29 юни 2007, за предоставяне на управлението в рамките на Разширената децентрализирана. система за изпълнение (на проекти) /РДСИ/ да бъде отменено. Отменянето на това решение би означавало, че отсега нататък всяка транзакция направена от двете агенции (Централното Звено за Финансиране и Договаряне и Министерството на Регионалното Развитие и Благоустройство) няма да бъдат смятани за такива, които биха могли да получат финансова помощ по програмата ФАР или Преходния Финансов Инструмент. Освен това вече сключени договори по РДСИ, чиято легалност или редовност е под въпрос, биха изисквали финансови корекции.

  В светлината на политическата воля, изразена от г-жа Плугчиева вчера по време на срещата ни, бих искал да поканя българските власти на предприемат необходимите коригиращи мерки изложени в анекса към това писмо. Бих бил благодарен, ако до 16 юни предоставите доклад, който съдържа доказателства, че проблемите във всички области са били адресирани. Този доклад ще послужи за основа на решението дали да продължим с препоръката за отменянето на решението за тези две агенции.

  Майкъл Лий

 6. Еврипид Says:

  Големият трик на правителството е трупане на фискални запаси. Царски трик. Трупат се рекордни излишъци за три месеца. После излишъците потъват с типичен комунистически трик - без отчет.
  Накрая и бейски трик - дерибейско нагло нахалство.
  Залутаният наблюдател на правителствените иширети ще се поизпоти от изобретателната дидактика и висша пилотажна вербалистика на скопеното ляво-дясно-центристко-либеално-евро-древногръцко и най-вече византийско послание.
  И този привкус към симпозиуми( дружески пир в речника) в римски стил край басейни. И все в почивните дни и тайно, по стар ЦК-обичай.
  И напълно дружелюбното мълчание на “дясното политическо пространство”, да ме прощавате и от БНД.

 7. Моньо Says:

  Може би за пръв път се вижда от ясно по-ясно, че руско-турската комбинация, която ни управлява, съботира членството в Евросъюза. Това е логично. И Русия, и Турция, които стоят зад правителството нямат интерес от стабилна и просперираща европейска България. За Русия и Турция е изгодно да сме в сивата зона между Сибир и Анадола. Само формално още не са ни разделили на две - руска губерния и турски вилает. Но за това са виновни избирателите от селата, където се печелят изборите. Отново и отново гласуват за БСП и ще гласуват пак за нея, оставяйки тройната комбина във властта и изваждайки ни от омразния им Евросъюз.

 8. Боян Says:

  Амо то е ясно, че нищо не може да се промени след така нареченото Катарино (така и не разбрах къде точно му се слага ударението и какво е това място - село, курорт, хотел ли.) Какво ли СПА РЕФОРМА ще ни предложи Коалицията ????????
  Стана на мода всички важни за страната проблеми да се решават по курортите, затова и РЕФОРМАТА е заСПАла!!!!!!!

 9. Момчил Says:

  Това за здравните вноски и въобще за промяната на осигурителната тежест е поредната глупост на комунистите. Ще увеличат вноската с 8%, но държавата ще плаща 12%. От къде ще ги вземе държавата. Да не би държавните служители през работно време да ходят да берат парите по дърветата. Всеки нормален човек би решил просто да намали вноските с 4% и тогамва ефектът ще е същият. Даже и по голям защото всяка работа с пари съдържа в себе си разход от 3%. Сега за всеки осигурен ще трябва да се прехвърлят към НОИ пари от две места, от работодател и от държава. Това значи двойно нарастване на документооборота и съответно разходите за обработка. Омръзна ми да слушам глупостите на тези малоумници. Те дори и свои език нямат, ами копират чужд. Сега за захапали Догановия социален ВЕКТОР и го размахват непрекъснато.