Предлагам на вашето внимание мое мнение по темата за предложенията на управляващи реформата в здравеопазването, публикувано в днешния брой на в. Пари (запазил съм заглавието, дадено от редакцията на вестника):

Нищо в областта на здравеопазването няма да се случи през 2009 г., само ще се приказва, но нищо няма да се промени. Управляващите свикнаха да поставят срокове за изпълнение в далечен период, когато те няма да са на власт. И сега е така.

От началото на следващата година щял да стартира процесът на демонополизация на НЗОК. Частните пенсионни фондове ще могат да се конкурират със здравната каса след изтичането на едногодишния гратисен период през 2010 г.

Министър Гайдарски сключи договор с консорциума БУЛ за изпълнение на информационната система на касата до юни 2008 г. Ще изчакаме и ще видим какво е готово. Няма интерес плащанията да станат прозрачни, защото това означава вземане на съвсем друг вид управленски решения, които да са в ущърб на бюрократи, да спрат парите за партийните каси и още много други неща.

Няма да коментирам идеи на парче, искам да видя цялата стратегия за реформа в здравеопазването. Защото всичко е взаимно свързано и трябват комплексни решения.
Парите, които в момента се събират от касата, стигат за едва 50% от плащания в здравеопазването. Доплащанията в болниците, т.е. това, което дават пациентите от джоба си, вече надхвърля целия бюджет за здравеопазване, който е около 1.8 млрд. лв.

Само за лекарства през м.г. са похарчени 1.45 млрд. лв., като публичните разходи – на здравното министерство, касата и болниците, са около 600 хил. лв. Толкова, колкото са били и през 2002 г. Управляващите трябва да дадат обяснение защо не растат публичните разходи за здраве.
Личното ми мнение е, че зад тези решения на коалицията в областта на здравеопазването на управляващите не им е ясно какво се случва в него.

Здравноосигурителният модел е много по-различен от пенсионния. Най-очевидното е, че вноските за здраве се събират всеки месец на солидарен принцип и се харчат веднага – в края на същия или другия месец за този, който има нужда.

Решили от 1 януари 2009 г. здравната вноска да бъде увеличена от 6% на 8%. Това нищо не променя. Парите ще изтичат като вода в пясък. Застрахователният модел, който се предлага, е за богати държави. Там парите се събират в лични партиди.

Коментарите са затворени.