Про-европейската коалиция, водена от президента Борис Тадич, спечели парламентарните избори в Сърбия. За мнозинството сръбски и западни наблюдатели и анализатори това бе изненада предвид данните за преобладаващите настроения в страната преди вота. Очакваше се скорошното обявяване на независимо Косово и отделянето му от Сърбия да окажат най-голямо влияние върху мотивацията на сърбите да гласуват и те да се поддадат на силно националистически нагласи. За радост тези прогнози не се сбъднаха и  сръбските граждани избраха европейския път на страната пред самоизолацията. Голяма част от тях сякаш разбраха, че макар да губят нещо и страната им търпи териториални промени днес, те могат да спечелят повече в бъдеще, ако изберат европейското и демократичното бъдеще пред националистическия рефлекс и реваншизма. Нещо повече стратегическия поглед трябва да е насочен към факта, че демографските характеристики на Европа предполагат и занапред промени, които няма да бъдат драматични, защото се случват бавно, но ще са драматични по смисъла си, защото предстоят размествания на големи групи от хора. Редица прогнози и анализи предполагат, че в Европа за следващите 50 години ще има имиграция на около 250 млн. души при положение, че нейното население днес е около 500 млн. Въобще осмислянето на новите предизвикателства пред обединена Европа изискват модерно мислене, а не тяснонационално и затворено в границите на една държава.

Победата на прозападната коалиция е добра новина за всички, които вярват, че стабилността на Балканите ще бъде постигната най-добре чрез продължаване на евроинтеграцията и демократизирането на Сърбия. Излишно е да се споменава, че и България има полза от демократизиране на нейната западна съседка и да се изоставят социалистическите носталгии в страната, където най-накрая е време да започне да се води една разумна и про-западна вътрешна и външна политика. Трябва обаче да се има предвид, че сръбските хардлайнери не са напълно победени. Сега започват сложни пазарлъци, за да може изборната победа на прозападните сили да се материализира в едно демократично и про-европейско правителство.  За да се формира управлението, е нужно мнозинство от 126 депутати в парламента и математически все още е възможно радикалите, социалистите и коалицията на Кощуница да формират правителство, макар и с малко мнозинство. Тадич и неговите съюзници на този етап разполагат с едно-две места по-малко и очевидно имат нужда от подкрепа на някоя от гореизброените партии. Сръбските граждани вече показаха каква е посоката, в която искат да се развива страната им, сега е въпрос тази посока да бъде избрана и от политиците на Сърбия.

9 Коментара за “Про-западните сили спечелиха изборите в Сърбия”

 1. Наблюдател Says:

  Сърбия в действителност избра Европа , ама не чак толкова много, колкото беше нужно. Защото сте прав, че сега всичко зависи от политиците от по-малките партии. Важното е не коя партия получава най-много гласове а коя може да състави правителство.Радикалната партия на Николич,демократическата партия на Кощуница и социалистите ще имат общо 142 депутата,достаъчно мнозинство да направят стабилно антизападно правителство. Дано това не се случи

 2. Иван Says:

  Борис Тадич е достоен наследник на Джинджич - той единствен се противопоставя на пещерните шовинисти! Дано сърбите наистина най-накрая погледнат стратигически на бъдещето си, а не изолационистки и националистически.

 3. Да, ама не Says:

  Сърбия е умалено копие на бивша Югославия. Тя е своеобразна миниюгофедерация. Не бойте се деца, светлината е от идващия насреща влак. Първо - какво в действителност Сърбия е решила и какво е демократизирала. Нищо. Това са едни “проевропейски номера” от нашенски тертип /патентовани от своеобразния “сърбофоб” Р. Петк./, за да се заблуди европейското обществено мнение, че в Сърбия нещо се случва. Второ - Сърбия е принудена, т.е. бившите служби на УДБА /които контролират положението междувпрочем/ да се съобразяват, защото Сърбия търпи огромни загуби в икономически план, няма ресурс като при Милошевич, и една нова и продължаващо изолация би я действително досъсипала. Трето - Сърбия не е еднонационлана държава. Войводина е пъстра мозайка от етноси с преобладаващо унгарско присъствие и различно историческо минало, Санджак - сърби, но мюсолмани, Поморавието си го знаем. Така че, какво би останало от Сърбия в случай на ескалиращ изолоцианизъм - преигравана подкрепа на Русия /за да напазарува каквото де що е останало/, и продължаващо доразцепване на “Велика Сърбия”. И без това са много силни гласовете в парламента за ново административно деление - Войводина, Белград, Шумадия, Подринавие, Санджак и Подунавие, т.е. нашто си Поморавие с център Ниш. То хал една Шумадия, ке остане барем.

 4. Сашко Says:

  Ако Сърбия влезе в ЕС ще видим тогава, за няколко години ще дръпнат по-напред от България в ЕС. И тогава трябва да се замислим дали за всичките беди сеа ни виновни комунистите в България или пък виновен е фактът, че това са БЪЛГАРСКИ комунисти, а не чехски, полски или сръбски комунисти.

 5. Георгиев Says:

  Най-после сърбите дават знак, че искат да стават европейци. Русия само ги тегли към дъното.
  Жалко,че Либерално-демократическата партия не влиза в новия парламент.Те бяха най-естествения съюзник на проевропейската коалиция на Тадич.Сега ще му е значително по-трудно…

 6. Демократ Says:

  Браво на Тадич, спечели достойна, макар и не категорична победа. Дано да успее неговата партия да състави и по-бързо правителстово, за да се затвори черната дупка на българската западна граница, която щем не щем е препятствие към физическия ни достъп към Европа. Макар и да се изяснява европейската перспектива и на Сърбия неясен остава въпросът с българските западни покрайнини.

 7. Analizator Says:

  Na Tadic sega ne mu e lesno, baya tryabva da kotka socialistite, che da se naviyat da zastanat zad nego za formirane na ochakvanoto pro-evropeysko pravitelstvo. Kakto se znae obache sas socialisti v koalicata si e kato s bomba v gashtite - ne znaesh koga shte ti otnese …..

 8. Боян Says:

  В крайна сметка може да се окаже, “националистическия рефлекс и реваншизма” ще вземат превес в Сърбия и победилата партия на Тадич ще остане в Коалиция. Оптимистично прогнозирахте, че сърбите са избрали да превъзмогнат сегашната загуба на Косово с поглед на бъдещите ползи на страната, но това не стана по категоричен начин и сега Сърбия отново има опасност да попадне в мрак. Не вярвам, че това което сте писали се характерно за мнозинството от сърбите, защото подобно стратегическо мислене не е характерно за масовия човек, който се ръководи от емоциа и патриотарски популизъм. Бас държа че при случващото се сега в Сърбия братушките потриват доволно ръце.

 9. Srbin Says:

  Nadejda vsyaka tuka ostavete …Srbia shte si ostane drujka na SSSR