Предлагам на вашето внимание мнението ми относно решенията на БСП за реформи в здравеопазването, предложени на заседанието на ВС на партията на 7 май, което изразих пред в. Старозагорски новини през миналата седмица и бе публикувано във вчерашния брой на вестника (запазил съм заглавието на редакцията): 

Увеличаването на здравната вноска от 6 на 8 процента, предложена от министър Евгений Желев на съпартийците му завчера на заседание на ВС на БСП, е последното нещо, което трябва да се направи за една цялостна успешна реформа в здравеопазването.

Първото нещо, което трябва социалистическата партия да предложи за увеличаване – това са публичните средства за здравеопазване, формирани чрез данъците и здравноосигурителните вноски, по начин, по който БСП, ако е социална партия, да накаже богатите и да облекчи бедните данъкоплатци. Но проблемът тук е, че БСП не е социална, а олигархична партия.

Второто необходимо обстоятелство е възстановяването на диалога с Българския лекарски съюз, като на българските лекари трябва да се гледа като на равностоен партньор, а не като на подчинени на здравното министерство. Новият здравен министър д-р Желев още през лятото на 2007 год. съобщи публично, че в Националната здравноосигурителна каса не достигат 730 млн. лв. Това означава, че в момента българските лекари и медицински сестри работят поне за 730 млн. лв. по-малко.

Третият елемент от здравната реформа трябва да бъде регламентирането на доплащането в здравните заведения. В момента годишно българите доплащат 1,5 млрд лв. за оказани медицински услуги и лечение, които вместо да влизат в бюджета на съответното здравно заведение, се разпределят незнайно как. 500 хиляди пък социално слаби българи въобще нямат достъп до медицинска помощ. Регламентирането на доплащанията няма да оскъпи с повече от 10 процента лечението на пациентите.

Що се отнася до преструктурирането собствеността на лечебните заведения, то там приватизацията трябва да се извърши по пазарен начин и прозрачно пред очите на цялото население и след извършването на конкретен анализ целесъобразна и ефективна ли ще бъде тя в зависимост от мащабите и нуждите на всяко населено място.

2 Коментара за “Увеличение първо на публичните средства за здравеопазване, здравните вноски – накрая (в. Старозагорски новини)”

  1. Василев Says:

    Абсолютно съм съгласен, че “Увеличаването на здравната вноска от 6 на 8 процента, предложена от министър Евгений Желев на съпартийците му завчера на заседание на ВС на БСП, е последното нещо, което трябва да се направи за една цялостна успешна реформа в здравеопазването.”
    Относно компенсирането на тези 2 % - по идея на БСП трябва да е за сметка на фонд за гарантиране на вземанията на работници и служители при фалит на рабтодателя. Това всъщност са вече пари, които са взети от работодателите със закон и се оказва всъщност, че тези пари са неправомерно събрани. Т.е. събрани са, без да има причина. Или това увеличаване на здравната вноска, което уж не е за сметка на работниците и работодателите всъщност си е за тяхна сметка, само дето средствата са предварително събрани. В последствие на правителството му просветва, че тези пари не е трябвало да се събират, но вместо да ги върнат обратно на тези, които са ги внесли, те решават да ги похарчат, като уж правят стъпка в иначе доста поизостаналата социална политика.
    Абе тия ни имат наистина за пълни наивници и тъпанари. Ега ти наглостта!

  2. news.BPost.bg Says:

    http://news.bpost.bg/story-read-16773.php