Във вчерашния брой (19 май) на в. Труд проф. Михаил Константинов прави интересна прогноза за състава на следващия парламент и анализ на възможностите за съставяне на правителство. На базата на последните данни на НЦИОМ за електоралните нагласи той преизчислява, че парламентарната конфигурация в 41 Народно събрание би била следната: ГЕРБ – 105, БСП – 62, ДПС – 34, „Атака” – 27, СДС – 12. От тези цифри стават ясни две неща – на първо място, че ГЕРБ не може да състави самостоятелно правителство, на второ, дори в следизборна коалиция със СДС, при положение, че партията прескочи прага, не се събира мнозинство за дясноцентристко управление. Заключението съвпада с мнението, което неведнъж сме изказвали с моите колеги от Българска нова демокрация, а именно, че ако Бойко Борисов в действителност няма намерение да се коалира с БСП и ДПС, той има нужда от стабилни дясноцентристки партньори в следващия парламент. Ясно е, че на този етап това партньорство не може да се осигури самостоятелно от нито една от десните партии. С други думи, следващото дясноцентристко управление на България би било възможно само при коопериране на усилията в дясното пространство извън ГЕРБ и формирането на предизборно обединение, което да мотивира подкрепата на избирателите в тази част на спектъра. Разбира се, преди да дойде време за изграждането на подобен алианс всяка от влиятелните дясноцентристки партии трябва да положи усилия чрез своите рационални политически предложения и идеи за развитие на страната да възвърне доверието и да спечели одобрението на дясномислещите хора в България, като по този начин повиши желанието им за участие на предстоящия вот. В тази връзка за мен е положително, че според изследването на Алфа Рисърч, публикувано във вчерашния брой на в. Дневник, БНД стартира своя живот като самостоятелна политическа сила с 0.9% електорален потенциал и 7% положително отношение от страна на избирателите. При това голяма част от българските граждани тепърва се запознават с характера, защитаваните принципи и програмата на новата ни формация, което значи, че предстои БНД да увеличава този потенциал.

4 Коментара за “Социологическите проучвания и възможностите за следващо дясно управление”

 1. Jojo Says:

  Сигурен съм че това за Атака няма да е точно така.Те ще имат много повече гласове на следващите избори.А това че Герб няма да може да управлява сама е така.За сметка на това едно обединение между Герб ,Атака и СДС е абсолютно възможно за да се блокират другите две партии.Освен това една промяна на конституцията е необходима и забрана на партии на етнически принцип биха абсолютно могли да бъдат забранени!И това се надявам да стане

 2. Mia Says:

  Като гледам тези резултати и като виждам колко му е акъла на Бойко Борисов и как ГЕРБ просто се крепи на един популистки балон, нищо чудно да вземат да спретнат след изборите едно коалиционно управление с АТАКА. Прав е г-н Щерев, че всичко е в ръцете, държащи бюлетини, на хората с дясно и центристко, либерално бих добавила аз, мислене.

 3. Asen Says:

  Desni hora ot vsichki kraishta na Bulgaria, obedinyavayte se, che inache losho se pishe na stranata - ide nyakoya nova magliva koalicia - ya cherveno-deseparska, ya gerbadjiysko-atakistka, ya nedasi Boje komunistichesko-gerbadjiyska :)

 4. batko Says:

  Mia Says:

  21 май, 2008 в 12:14 часа
  Като гледам тези резултати и като виждам колко му е акъла на Бойко Борисов и как ГЕРБ просто се крепи на един популистки балон, нищо чудно да вземат да спретнат след изборите едно коалиционно управление с АТАКА. Прав е г-н Щерев, че всичко е в ръцете, държащи

  И какъв му е акъла на Боико Борисов ..еи така както си гледаш да ми кажеш??!Или няма да ми кажеш а ще продължиш да гледаш…Такива дето гледат и ние сме виждали,въпроса е какво друго освен гледане ти Мия предлагаш?Ако имаш повече акъл от Боико ,що не вземеш ти да се кандидатираш ами гледаш….Да разбира се ще спретнат коалиция,…ти да не би да искаш все комита да управляват ?Мен от комунисти до гуша ми е дошло таман 50 години вече,а от такива дето само гледат ептен.