Преди десет дни в последната публикувана статия на блога, свързана с промените в ЗЗО, в отговор на коментарите на г-жа Борисова и г-н Атанасов поех ангажимента за внасяне на парламентарно питане към министъра на финансите и министъра на вътрешните работи. В началото на миналата седмица внесох въпросите към г-н Орешарски и г-н Миков относно бюрократичните усложнения пред българите, живеещи в чужбина, да се възползват от правото си да бъдат освободени от здравноосигурителни задължения за минал период, в който не са пребивавали на територията на страната. Пълното съдържание на двете питания можете да видите от следните файлове: pitane_mikov_zzo.doc и pitane_oresharski_zzo.doc.

 Миналият петък (23 май) по време на парламентарния контрол министъра на вътрешните работи г-н Миков отговори най-общо, че трябва да се търси бързо решение на въпроса, а най-простото решение в случая е всеки български гражданин в чужбина, който иска да бъде освободен от здравноосигурителни задължения, да подава обикновена декларация, както е предвидено в променения ЗЗО. Тези, които подават неистинна декларация ще носят отговорност по чл. 313 на Наказателния кодекс за неверни данни и ако това бъде доказано по съдебен ред, правото им да се ползват от освобождаване от тези задължения ще бъде оспорвано. В действителност обаче министъра с по-голяма компетенция по темата е г-н Орешарски, но неговият отговор на парламентарен въпрос е изнесен назад във времето и може да се очаква най-рано идния (30 май) или по-следващия (6 юни) петък. Междувременно ще продължавам да ви информирам за развитието на въпроса.

9 Коментара за “Парламентарни питания към г-н Орешарски и г-н Миков”

 1. atanas Says:

  Много благодаря доц. Щерев. Този отговор на министър Миков съвпада с нашето виждане, че не са нужни доказателства към декларацията.

  Отговорът на министър Орешарски ще внесе яснота по другите въпроси за интерпретацията на закона, най-вече по точка 6, която оставя вратичка за НАП да ни иска пари за дните, когато сме се прибирали в България на почивка или за да видим роднини.

  6. Освобождаване за цялата календарна година, през която лицето е пребивавало повече от 183 дни извън страната, а не само за конкретните месеци прекарани извън страната.

  Тъй като 13 юни наближава, добре ще е да се предизвика медиен интерес към нашия случай. Законът за електронното управление е в известен смисъл революционен за администрацията и за гражданите. Ако се прилага коректно този закон ще намали бюрокрацията за потребителите на административни услуги и ще им спести пари. За съжаление имаме много примери за добри закони, които не действат поради бойкот от страна на изпълнителната власт. НАП явно има добра воля да прилага закона и натискът трябва да се концентрира върху МВР и Гранична Полиция. Аз съм умерен оптимист, че ще успеем да наложим автоматичния обмен на данни между НАП и МВР.

 2. borissova Says:

  Благодаря и от мен, доц. Щерев!

  Ще очакваме отговора на г-н Орешарски, който като министър всъщност е ендорсирал настоящата декларация на НАП.

 3. Dimitre Kolev Says:

  Blagodarnosti, che prodaljavate da ste aktiven po tazi vapros.

 4. Младежа Says:

  Благодарности и от мен:-)

 5. Paskaleva Says:

  Г-н Щерев,
  Благодаря Ви от името на голяма и активна група българи щивеещи в столицата на САЩ. Вярвям че се приближаваме все повече към възстановяване на справедливостта.

 6. Атанас Щерев Says:

  Уважаеми читатели на блога,
  Бих желал да информирам всички, които се интересуват по темата , че отговорът на г-н Орешарски по поставеното от мен питане беше отложен със седем дни и най-вероятно ще се случи по време на парламентарния контрол следващия петък (6 юни). И аз като вас изразявам надежда, че въпросът най-накрая ще получи удовлетворяващо разрешение и всички българи, пребиваващи зад граница, ще могат пълноценно да се възползват от последните промени в ЗЗО.

 7. atanas Says:

  Ето стенограмата с отговора на Министър Миков.

  http://www.parliament.bg/?page=plSt&lng=bg&SType=show&id=432

  Мисля, че всички ще се съгласят с казаното от него: да подаваме обикновени декларации без да представяме доказателства. Ако НАП се съмнява, нека проверява, нека изисква по служебен път документи от МВР.

  Трудно ми е да схвана за каква деликатна и класифицирана информация става дума, след като МВР я продава охотно срещу 10 лв на заинтересованите. Елементарно е да се поиска информирано съгласие от гражданите за служебно предоставяне. Това е един малък текст, в който пише, че лицето е съгласно МВР да отговори служебно на НАП с ДА или НЕ на въпроса дали е пребивавало повече от 183 дни в годината в чужбина. Но това не е толкова важно, колкото да се приеме принципът, че декларациите са добросъвестни и проверка се прави само в случай на съмнение. Ето това ще е истински пробив.

  Сега топката е в Мин. Орешарски. Моля, доц. Щерев, прецизирайте въпроса до г-н Орешарски по тази точка, като подчертаете, че предложението на Мин. Миков е правилно и е удовлетворява засегнатите граждани, цитирам:

  Уважаеми господин Щерев, имаме два пътя. Единият е да приемем, че всички граждани зад граница са готови информацията кога влизат, кога излизат от страната да излезе от Гранична полиция. Вторият е да приемем, че те са добросъвестно деклариращи и само в случаите когато има съмнение, че декларацията е с невярно съдържание, да се прави проверка. Тогава тази проверка би била задължение включително и на служители на Министерството на вътрешните работи и на Прокуратурата, които да докажат, че има злоупотреба чрез неправомерно теглене на пари от здравния фонд.

  Според мен презумпцията, че гражданите са добросъвестно деклариращи е характерна за правовата държава, а обратната презумпция за авторитарната. С така съставения образец на декларация до НАП и придружаващите я изисквания, Министър Орешарски и ръководството на НАП се позиционират по-скоро в лагера на авторитаризма.

 8. Anton Says:

  Най-напред благодаря за усилията и постоянството в решаването на това недоразумение. Въпросът ми е дали се предвиждат промени при подаването на заявление по 40а за тези които са заминали преди да бъде въведено. Осигуровките за 2008 вече се трупат,особено за тези извън ЕС. Не всички имат възможност да пътуват до България тази година, за да го подадат лично. Добре би било, всичко да се реши наведнаж, да не се правят пак допълнителни промени впоследствие.

 9. Атанас Щерев Says:

  Г-н Орешарски отложи отговора на въпроса за здравните осигуровки на българите в чужбина, поради това че е в чужбина.