Вчера в публичното пространство излезе интересната новина, представена на пресконференция от председателя на Националния предизборен център на левицата Евгений Узунов, че до края на месец юни ще бъдат готови проектотезисите за новата Програма на БСП и те ще бъдат внесени за обсъждане на заседание на Висшия съвет на партията. Нямаше да обърна такова внимание на тази тема, ако анонсът за съдържанието на т.нар. проектотезиси, не беше издържан в реторика, напомняща за пленумите на БКП от годините преди 1989 г. В тях например се набляга на това, че “неотменната цел на БСП е демократичният социализъм.” Най-интересният момент обаче е, че реализирането на поставените в програмата цели ще обхваща три последователни етапа - за периода 2009-2013 година трябва да се постигне ускорен растеж чрез социално партньорство; за периода 2013-2019/2020 година трябва да се достигне социална сигурност в стабилна държава и за периода 2020-2025/2030 г. да се постигне достоен живот в социална държава. Подобни общи формулировки за планирано по петилетки постигане на светлото бъдеще, могат да бъдат направени само от социалисти, наследници на една източна комунистическа традиция, но не и от нормални европейски социалдемократи. За жалост родната левица явно все още няма капацитет да предложи една нормална социалдемократическа програма и поради тази причина се задоволява основно с марксистко-ленински по звучене лозунги, подходящи за деветосептемврийска манифестация, но не и за управлението на страната.

2 Коментара за “БСП ни повежда към светлото бъдеще”

  1. Сашко Says:

    Иронията в текста е много забавна. Дето се вика вари го, печи го, комунист - за нищо не става. То тва настрана, ама и младите им кадри ги закърмват с подобно ретромислене. Социалдемокрация тук свободно не може да се пръкне, генералите следят…

  2. Мартин Says:

    БСП продължават да ни радват с майтапи. да са ни живи и здрави дето се вика още 100 години, само да ни се махнат от управлението.