В програмата на Народното събрание за тази седмица се предвижда обсъждане на първо четене на два законопроекта за т.нар. конфликт на интереси. Единият с вносител Филип Димитров и група народни представители, другият – подготвен и внесен от Министерския съвет. След дискусия по двата текста с колегите ми от Българска нова демокрация стигнахме до становището, че ще подкрепим предложението на г-н Филип Димитров и ще гласуваме против това на МС. Без да влизам в юридически детайли ще кажа, че още преди няколко месеца, в представените от БНД “25 стъпки обратно към Европа” ние изведохме необходимостта от спешното изработване и приемане на Закон срещу конфликта на интереси, който ясно да дефинира понятието “свързани лица” и да спомогне за процеса на създаването на нов тип управленска и административна култура против порочната практика за използване на служебното положение за реализиране на нерегламентирани лични или семейни интереси. През последните дни медийното пространство се фокусира върху противоречията, предизвикани от законопроекта на Министерския съвет. Съмнявам се, че има народен представител, който да отхвърли един цялостен, смислен, юридически издържан и функционален текст. Предложеният от правителството законопроект обаче не е такъв. С неговата обърканост, неясни формулировки и противоречиви текстове той дори не се приближава да поставените цели, които посочих по-горе. Няма и как един законопроект, за който министърът на правосъдието се похвали, че е подготвен за три дни, да не е пълен с пропуски. Явно управляващите са искали да скалъпят набързо предложение за закон, чието предназначение е единствено да се рапортува пред Брюксел, че е свършено нещо по посочените проблемни области. Дори самите представители на мнозинството съзнават колко нескопосан е законопроектът на г-жа Тачева и че би било абсурдно той да бъде приет. Доколкото разбирам обаче, целта е той да мине на първо четене и по този начин да се замажат очите на ЕК, докато излезе мониторинговия доклад, а после да бъде оставен да отлежава в Парламента и в близко бъдеще да не бъде приет така нужния закон за конфликт на интереси.

5 Коментара за “Закон за конфликт на интереси”

 1. Василев Says:

  Няма такъв абсурд, при който от самото мнозинство си признават колко калпав е законопроекта който предлага собственото им правителство. И въпреки всичко, ако им се каже пак ще гласуват за.

 2. Сашко Says:

  Те явно управляващите толкова са бързали, че вместо закон срещу конфлитка на интереси са направили Закон ЗА конфликт на интереси.

 3. Pro-EU Says:

  Ne moga samo da razbera kak taka minaha i dvata zakonoproekta na parvo chetene. Ako ne drugo to pone ot horska srama mnozinstvoto tryabvashe da se otkaje ot predlojenieto na Tacheva, shtom ochevidno, kakto pishe po-gore dori te samite saznavat kolko kalpav e toy. Bulgaria e prosto stranata na bezmislieto.

 4. Страхил Says:

  Абе тея хора така ли не можаха да разберат, че не е нужно просто да има там някакъв закон, а той да може да работи. Тея в Брюксел може и на бройка да гледат, ама ние дето живеем в тая държава не ни дреме колко закони за това и онова има, а дали те правят така, че да живеем по-добре. С две думи имам нужда от невидимото присъствие на законите, а не просто някой постоянно да ми се бие в гърдите какви закони бил приемал. Ми приемайте си нескосаните закони, кво от това като нищо няма да се промени.

 5. Dimitre Kolev Says:

  Kakvoto im misleneto, takiva i zakonite im.