Както писах по-рано тук на 14 юни (събота) бях поканен да участвам в инициативите, които се проведоха по време на Деня на репродуктивното здраве в Стара Загора. Тази година той премина под мотото “Сърце под моето сърце”. Като представители на САГБАЛ “Д-р Щерев” заедно с д-р Мария Юнакова, акушер-гинеколог, направихме презентация на репродуктивните технологии, които се прилагат в нашата клиника и извършихме консултации на двойките, изразили желание да получат специализиран съвет.  Психолог Ани Коцева от екипа на клиниката също участва със собствена презентация на тема “Да приемеш живот - психологически размисли на темата донорство на яйцеклетка.” и бе член на журито в конкурса за написана лична история “Сърце под моето сърце.”

В рамките на третото поредно издание на инициативата се събраха над 150 двойки, които се нуждаят от медицински консултации, напътствие и помощ срещу безплодие. Домакин на събитието беше регионалната библиотека ”Захарий Княжески”, а организатор сдружение “Зачатие”. Според, г-жа Анна Зашева, председател на “Зачатие”, сдружението е единствената пациентска организация на хора с репродуктивни проблеми у нас, и една от малкото в целия ЕС. Това е така, защото там няма толкова голяма нужда от подобни сдружения, тъй като във всички останали страни на ЕС, държавата финансира от 3 до 9 опита на стерилните двойки, които желаят да имат дете, докато у нас за програма ин-витро НЗОК заплаща само терапията за един опит на стойност 1650 лв.

По време на Деня на репродуктивното здраве всички присъстващи имаха възможност да се включат в изработването на общо пано със свое послание, стих или рисунка, което ще бъде връчено на Министерството на здравеопазването в знак на протест срещу бездействието на институциите в решаването на проблемите със стерилитета. По неофициални данни около 250 000 - 300 000 двойки в България страдат от някаква форма на стерилитет. Трябва обаче да се спомене, че методите на лечението на безплодието, прилагани в центровете за асистирана репродукция могат да помогнат на 50 до 70% от партньорите, т.е. българската нация разполага с потенциал за увеличение със 150 000 до 200 000 особено желани бебета, и то на фона на явната демографска криза и недостатъчните грижи на обществото към новородените.

Именно това ме провокира по време на конференцията да направя заключението, че е лесно да се правят предизборни обещания, трудно е обаче да се изработи и приложи работеща програма срещу стерилитета. Защото стратегия в тази насока има, но няма политическа воля да се заделят необходимите за нейното осъществяване средства. Всички политически сили заявяват в програмите си борба срещу демографския срив, но това не е достатъчно. Приоритет е да се заделят средства за скрининг, изследване, лечение. Едва тогава могат да се родят голяма част от тези чакани деца. Деца, които ще са обичани и истински обгрижвани.

 

Плакат на Деня на репродуктивното здраве.

Плакат на Деня на репродуктивното здраве.

Заедно с д-р Юнакова сред участниците в Деня на репродуктивното здраве.

Заедно с д-р Юнакова сред участниците в Деня на репродуктивното здраве. 

С г-жа Анна Зашева, председател на сдружение “Зачатие”.

С г-жа Анна Зашева, председател на сдружение “Зачатие”.

Презентациране на дейността на САГБАЛ “Д-р Щерев”.

Презентиране на дейността на САГБАЛ “Д-р Щерев”.

Заедно с д-р Мария Юнакова по време на безплатните консултации.

Заедно с д-р Мария Юнакова по време на безплатните консултации. 

Един коментар за “Ден на репродуктивното здраве - “Сърце под моето сърце””

  1. cygnus Says:

    Доц. Щерев, благодарим Ви за участието в инициативата на Зачатие, за нас бе чест!
    Семействата с репродуктивни проблеми оценяват вашата професионална, морална и обществена подкрепа! Искрено се надяваме все повече хора да осъзнаят сериозността и мащабността на проблема за да могат да се родят тези стотици хиляди дългоочаквани български деца.
    Поздрави и благодарности за всичко, което правите за нас!