Преди три седмици ви информирах за парламентарните питания, които отправих към министрите Миков и Орешарски относно бюрократичните усложнения пред българите, живеещи в чужбина, да се възползват от правото си да бъдат освободени от здравноосигурителни задължения за минал период, в който не са пребивавали на територията на страната. Г-н Миков вече отговори, а миналия петък по време на парламентарния контрол имах възможността да задам питанията и на г-н Орешарски. Неговият отговор беше, че трябва да се помисли по въпроса и че ще се потърси начин за опростяване на декларацията. В крайна сметка след две седмици отлагане за жалост г-н министърът дойде по-скоро неподготвен по темата и всъщност не даде конкретно разрешение. Въпреки това обаче не бих искал да се впускам в критика към г-н Орешарски поради този факт, уважавайки неговата прагматичност и приемайки го като един от малкото хора в настоящото правителство, който успява да внесе рационалност и да задържи социалистите от извършването на по-големи поразии. Искам да ви уверя, че ще продължа натиска и парламентарните питания, за да може г-н министърът да въздейства върху отговорните лица, които изготвят тази декларация и настоящия въпрос да бъде разрешен по един адекватен и приемлив за българите зад граница начин. През тази седмица аз ще поискам лична среща с г-н Орешарски, за да мога да го запозная в дълбочина с проблема и да дебатираме по възможни варианти за неговото решаване.

7 Коментара за “Отговор на г-н Орешарски по парламентарно питане”

 1. borissova Says:

  Благодарим за инфото, доц. Щерев. Винаги е приятно да разбереш, че забравили ангажиментите си :-)

  Наистина е жалко, че министър Орешарски е толкова зает, че не намира поне мъничко време за един сравнително прост казус предвид влезлият вече в сила Закон за електронното управление, който на практика ясно регламентира междуинституционалните отношения и съвместната им дейност в изпълнението на закона /в случая на чл. 19и от ЗЗО/. Все пак това не е личен и изолиран проблем, говорим за стотици хиляди! Дори самият мащаб би следвало да респектира г-н Орешарски и така пробемът да получи вниманието му. Уви! Отново, въпреки съзнателното ни “самонавиване”, че българските власти не са безразлични към нас емгрантите, хора като фин. министър ни доказват, че все пак грешим!

  Ще се радвам да чуя как е протекла личната Ви среща с министъра, ако все пак успеете да се преборите за вниманието му…няколко стотин хиляди души очевидно не можем!!

 2. borissova Says:

  сори за недовършеното изречение по-горе, но ме прекъснаха в офиса и съм го пропуснала..исках да кажа, че винаги е приятно да разбереш, че някои хора не забравят ангажиментите си :-)

 3. atanas Says:

  Браво! Ще чакаме новини с нетърпение.

 4. Владимир Says:

  Здравейте

  За пръв път пиша в блога, но следя темата с интерес, тъй като е важна и за мен. Тук бих искал кратко да благодаря на Атанас за ангажираността му към въпроса и информацията, която постоянно ни дава.

  Живея от юли 2002 година в Швейцария, където плащам задължително здравно осигуряване, валидно за цял свят. След приетите промени в закона изтеглих от интернет декларацията по § 19и, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби, както и заявление по чл. 40а, ал. 1 (и двете от страницата на НАП). Попълних ги, включително данните за пребиваването ми в България, които така или иначе незаконно се изискват. Кратко отклонение: от началото на 2007 година българските митничари, както и другите им колеги в Европа, не слагат печати в паспортите ни, поради което е невъзможно с копие от паспорт да се докаже кога сме били в България и кога не, а аз не си записвам тази информация специално за НАП, поради което точни данни не мога да дам, колкото и да искам.

  Да се върна на темата. В началото на месеца (юни 2008) бях за кратко в България и опитвах да подам декларацията, за да бъда освободен от миналите ми задължения и заявлението, за да нямам бъдещи такива. В НАП Красно Село почти ми се изсмяха и ми казаха, че тази процедура още не е въведена и да съм пробвал след 1-2 месеца, може би тогава ще е въведена вече. Това при положение, че законът е приет, обнародван и самите НАП са направили декларация, която аз им нося.

  Намирам това за чиста подигравка с хората, да не говорим за подигравката със законите на държавата.

  Владимир

 5. Dimitre Kolev Says:

  Dano pyk ministara da nameri vreme za edna sreshta po vaprosa sled kato ekipa mu ne e nameril takova za namirane na izhod po problema s deklaraciata. Ama v Bulgaria vinagi chakane mu e bilo maykata… i zatova prodaljava da na tova deredje.

 6. Петя Says:

  На 17 юни бях в НАП на ул. “Шести Септември” No.10 в София. Останах с впечатлението, че нашите протести срещу усложнената процедура за подаване на
  декларациа за освобождаване от задълженията ни за минал период са взети предвид. Експертът в стая No.3 (който консултира граждани по въпроси, свързани със ЗЗО) ми каза да дойда отново в средата на следващия месец, защото в момента нямало образец за интересуващата ни декларация. Излиза, че подготвят нов вариант на декларацията. За съжаление обаче изискването за справка от МВР (за пътуванията ни в чужбина) остава, защото господинът ми каза, че трябва да я приложа. В настоящия момент в НАП имат на разположение само декларации по член 40a, al.1 от ЗЗО, за бъдещо освобождаване от задължението за здравно осигуряване. Искам също да отбележа, че експертът в стая No.3, както и неговият помощник, бяха изключително любезни и добронамерени. За съжаление обаче, това не ни помага по никакъв начин. Българската администрация няма и този път да ни изненада с адекватно и бързо разрешение на елементарен въпрос, а отново ще ни кара да чакаме… Администрацията не се интересува от факта, че на някои от нас ни коства прелитане на океана, за да уредим положението си по ЗЗО.

 7. Stefan Says:

  Здравейте, Ми да се побликува номера на Така заетия за нас Министър за да му напомниме с няколко стотин СМС-а за да не забрави да се подготви следващия път за делата който стотици хиляди чакат да се натъкмат и да им стане кеф кога да отговорят по зададените им въпроси. :о))