Вчера от името на парламентарните групи на Демократи за силна България и  Българска нова демокрация  в парламента беше представена декларацията “Европейската съвест и комунизмът”, приета на конференция от членове на Европейския парламент в Прага на 2 и 3 юни. Декларацията бе прочетена от лидерите на ДСБ и БНД Иван Костов и Николай Свинаров. В нея се подчертава, че Европа трябва да признае като общи последствията от комунизма и нацизма и да предизвика откровен и задълбочен дебат за престъпленията на всички тоталитарни режими през миналия век. В нея се казва също, че комунистическата идеология е използвана като инструмент в ръцете на основатели на империи в Европа и Азия за постигане на техните експанзионистични цели. Посочва се, че все още много от извършителите на престъпления в името на комунизма не са изправени пред съд и техните жертви не са обезщетени. Комунистически партии има в много държави, които все още не са се разграничили публично от престъпленията на комунистическите режими, нито са ги осъдили. В документа се казва, че различните оценки на комунистическото минало все още позволяват Европа да се дели на “Западна” и “Източна”, а комунистическата идеология носи пряка отговорност за престъпления срещу човечеството, които все още не са наказани. Пълният текст на декларацията можете да прочетете от тук.

11 Коментара за “Пражка декларация “Европейската съвест и комунизмът””

 1. Сашко Says:

  Да позная ли как са реагирали в лявата част на залата. Сигурно не са били много радостни:) Няма начин да не са се припознали в това “Комунистически партии има в много държави, които все още не са се разграничили публично от престъпленията на комунистическите режими, нито са ги осъдили.”

 2. Ален Делон Says:

  Всеки истински комунист под земята! Така ли беше оня тъп лозунг! Много са закъснели тези декларация. Що западняците не натиснаха при промените да въведем лустрация. Щото се сдушиха с комунистическия( по ново му социалдемократически) елит…
  Сега пишем декларации все тая…

 3. Антон Георгиев Says:

  Не че толкоз са закъснели подобни декларации, но те имат стойност само в общества където има поне някаква чувствителност на тема свобода и демокрация. Сиреч в България ще й обърнат внимание малцина. Дори и комунистите ни са заспали, щом и те нищо не реагират по нея. Абе драма откъдето и да го погледнеш е тука.

 4. Stamat Says:

  Komunizmyt e mnogo po-strashno prestaplenie ot nacizma dori, no e interesno kak sega primerno neonacistite gi schitat za opasni lumpeni, a neokomunistite dori im simpatizirat. Kakto svetovnite obshtestva osadiha nacizma, taka tryabva da postapayt i s komunizma, za da ne moje tazi napast da izpalzi otnovo.

 5. Десен Says:

  Комунистите не можех ги оплаши с декларации. Тях само якия бой ги оправя!

 6. BB2 Says:

  За съжаление тези декларации не минават в нашата сбирщина от турско-комунистическа сган. Декларациите за арментиците минаха ли/ Цялата работа си беше замислена да протече така и комунистите пак е ни управляват чрез техните обрзовани в англия деца. Лустрация и извинение няма да видим, тов е ясно

 7. Aspirin Says:

  Dokato EU se zanimava s declaraci v Kitai dramite prodyljavat. Evropejskite dyrjavi trqbvashe zaedno na bojkotirat Olimpijskite igri, a ne da pishat deklaracii. Udari komunistite po joba.

 8. Gergana Says:

  D-r Shterev, pozdravyavam vi, che byahte edin ot parvite v bulgarskoto internet prostranstvo, koyto pisahte po Prajkata deklaracia! Nadyavam se i drugi balgarski politici da podkrepyat tozi vajen dokument.

 9. Георги Says:

  И аз Ви поздравявам за това, че издигнахте глас в подкрепа на Пражката декларация. Продължавайте!

 10. Стефан Краев Says:

  Желая Ви успех, доц. Щерев!

  Не се отказвайте и продължавайте така и за напред!

 11. Ангел Грънчаров Says:

  Инициатива за граждански натиск върху Президента, Председателя на НС, Премиера и Кмета на София да подпишат Пражката антикомунистическа декларация

  Апелирам към всички по всякакви начини да подкрепят идеята: смисълът е огромен!