До следващите парламентарни избори у нас остава по-малко от година. От начина на конфигуриране и взаимодействие на дясноцентристките формации зависи много дали те ще бъдат адекватно представени в следващото българско народно събрание. Вярно е, че при съвременните условия  в България  коалиционната култура и поведение  са изключително важни. Не по-малко важно е обаче  преди пристъпването към коалиционни проекти да се обсъдят няколко принципни позиции. От първостепенно значение за една партия  е спазването на програмните цели и задачи, придържането към нейните ценности и принципи. Отстъплението от такива прокламирани вече намерения могат да пропъдят хората, подкрепящи тази политическа сила. Компромисите от основните й цели трябва да бъдат минимални, позволяващи както обединение с други формации със сходни политически виждания, така и изпълнение на собствената й програма. Трябва да се има предвид, че неизпълнението на предизборните обещания най-много отвращава избирателя. Чрез своята обявена програма  една партия сключва договор със своите симпатизанти и избиратели в замяна на тяхната подкрепа. Това е договор за изпълнение на конкретни обществено-политически ангажименти  и нарушаването му трябва да има катастрофални последици за ръководството на партията. Опасността от отблъскването от страна на други формации със сродни програми  не е основание за изменение на водения курс. Моето виждане е, че трябва да се търсят подходи за сближаване, а не условия за политическо оцеляване на всяка цена. Българска нова демокрация (БНД)  не може да търси социал-либерални (в ляво от центъра) партньори, защото тъкмо подобна политика водеше и продължава да води НДСВ и това би обезсмислило отделянето от тях.

Ние не трябва да се заричаме - няма да се коалираме с Доган, със Станишев, не искаме да се коалираме с тях, а да  заявяваме  ясно: Не можем да изпълним нашата програма  при коалиране с БСП, ДПС, социалдемократически партии, АТАКА (крайно лява популистка партия). Ако партиите от кръга  БЗНС не споделят дясноцентристки европейски ценности, не можем да се коалираме и с тях. Впрочем  много се спекулира с това , че ГЕРБ не искали да се коалират с никого. ГЕРБ все още няма собствена физиономия. Членуването в ЕНП е добър знак, но това още не е достатъчно  ГЕРБ да бъде определена като дясна партия. Смятам, че в БНД трябва да анализираме  програмата и управленските действия  на ГЕРБ  и едва тогава да търсим близост с тях. Много вероятно е, обаче минусите да се окажат в повече. В политиката няма място за емоции, влюбване и омраза. Политическа партия Българска нова демокрация ще съществува, за да осъществява намеренията и идеите  на нейните членове, въплътени  в нейната програма. Всяко отклонение от тази цел трябва да бъде оценено като нарушаване на договора между БНД и подкрепящите я граждани. Принципната позиция  защитава интересите на почти всички членове и симпатизанти  на партията. Влизането във  властта  на всяка цена  обслужва интересите на малка част от партийните членове и такова поведение обикновено не се толерира от избирателите.
 
Защо членовете и ръководството на БНД трябва да имат и имат такова разбиране и поведение? Защото нас не ни интересува присъствието във властта завинаги и при всякакви условия. Нас ни интересува какво е управлението на страната – ние вярваме, че при демократично управление, добра бизнес среда и прозрачност в действията на управляващите и администрацията, интересите на нашите членове, а и на всички български граждани, ще бъдат по-добре защитени. Членовете и симпатизантите на БНД не чакат държавата да ги храни и да им помага. Напротив, ние очакваме от държавата да създаде добра конкурентна среда с подпомагане само на беззащитните. При такива създадени условия сме способни да просперираме и с труда и усилията си да спомагаме цялото общество да просперира също. Няма значение дали БНД ще участва във властта или не като политическа партия. Ние, нейните членове, се борим, подпомагаме и се грижим за развитието точно на тези демократични и про-пазарни процеси. Готови сме за участие в управлението на страната с подробни, ясни секторни политики. Готови сме да бъдем в опозиция, готови сме и да подпомагаме управляващите, без да сме на властови позиции, но само при изпълнение на програми, управленски действия и виждания, съвместими с ценностите и принципите, които изповядваме. В противен случай, който и да е на власт ще бъде на прицела на нашата критика и възражения от гледната точка на демократичното развитие на България в условията на пазарна икономика и интеграция на страната ни със държавите от НАТО и ЕС.

9 Коментара за “Българска нова демокрация и коалициите”

 1. Martin Says:

  Hubavo e tova za otstoyavaneto na principi i programi, ama tova v bulgarskata politika oshte ne sam go vijdal. A pak kato doyde i vreme za politichesko ocelyavane, togava cennostite minavat na zaden plan. Kolkoto i da smyatate, che v BND ne ste za ednoto vlizane v parlamenta, sam siguren, che kato doyde tova vreme mnenieto na mnozinstvoto ot kolegite vi shte vi iznenada.

 2. Клошар Says:

  Нито виждам политика, нито коалиции. Костов дори си плицика дупето на песоко нейде край Синеморец вероятно.

 3. Сашко Says:

  Принципи и политика в България скоро не съм виждал да виреят заедно. Това което пише по-горе е начина, по който трябва да се води политика, но не и начина по който тя се случва в България. Класически пример на разминаване на желаното с възможното. Реалността вероятно скоро ще го потвърди

 4. Jores Says:

  A nyakoi iskal li vi e za koalicia, che da govorite koalicii. ^to se otnasia do principi v diasno naposledak kato se pochne ot 2005 g se nagledahme na takiva bezprincipni aliansi che da ti padne shapkata

 5. Desen Says:

  Men ako pitate parvo ne tryabva da se izvajda na preden plan, a da razberete za cennostite, koito sledvate. Posle sas vsichki ostanali desni partii, koito spodelyat shodni cennosti tryabva da se postigne saglasie za obshti deystvia. Edva sed kato bade postignato da pochne izrabotvaneto na edno obshta platforma za upravlenie, zashtoto e yasno, che sledvashtoto diasno upravlenie ili shte e koalicionno ili nyama da go ima vaobshte.

 6. Danila_Sun Says:

  Интересно и позновательно, а будет еще что-то по этой теме?

 7. Василев Says:

  Политическите принципи могат да бъдат действително защитени, ако а коалиции в дясно започне да се говори още от сега, а не да се чака пак в последния момент и всичко да бъде въпрос на политчески сделки. Аз си мисля, че опозицията първо да си изработи конкретна програма за управление. И не само това, ами даже да сформират правителство в сянка. А не като получат властта да започнат да се пазарят за министерски постове,така както се спазариха БСП,ДПС и НДСВ през 2005 г. В момента програмата на опозицията е много неясна, да не кажем, че я няма.

 8. Бате Бойко Says:

  Каква ми е файдата от коалиция с БНД?

 9. Mia Says:

  Бойко наистина разправя наляво и надясно как не му трябвал този и онзи за управлението. Питам се що за държава сме, щом партия като ГЕРБ с лидер като Борисов се запътва да спечели избори без почти нито едно конкретно предложение. Някои може да кажат, че това се е случи и през 2001, ама тогава по случайност или не около Саксобурготски сред плявата службогонци се събраха все пак и доста кадърни и авторитетни хора. В ГЕРБ засега ми се струва, че най-често засега се срещат бивши полицаи,военни и третокласни апартчици напуснали други партии .