Това, което ме предизвика да напиша следващите редове са коментарите, които посетителите на блога са оставили по няколко свързани публикации тук. Става дума за статиите “Какво още трябва да се случи”, “Парламент на светло” и “Българска нова демокрация и коалициите”. Написах първите две непосредствено след публикуването на негативния мониторингов доклад на ЕК за България и след гласуването на 6-тия вот на недоверие към кабинета на Тройната коалиция. В тях изразих своето виждане, че е необходимо взаимодействие на дясната опозиция не просто за свалянето на сегашното вредно за България правителство, а за представяне пред българските граждани на ясна управленска алтернатива на Тройната коалиция. Именно това би различавало десния интелигентен политически подход от обикновеното популистко бунтарство. Протестният популизъм може да бъде насочен срещу всяко едно правителство, основавайки се единствено на недоволството срещу управляващите по презумпция. Прагматичното политическо поведение обаче изисква, когато се критикува определен тип политика, да бъдат ясно посочени нейните неуспехи и да бъде представен алтернативен план за справяне с тези слабости. Няма как това да стане по друг начин освен чрез разписани програмни приоритети по различните сектори на държавното управление. Изхождайки от това виждане основната идея, която представих в последната от изброените по-горе статии бе, че изборната подкрепа на гражданите е в резултат на един вид договор между тях и дадена политическа сила, който се скрепява чрез предварително предложената от нея управленска програма. Без нейното наличие е равносилно да се иска от гражданите сключване на “сляпо”на споменатия договор, без информиран избор относно ангажиментите, които се поемат - само заради “хубавите очи” на някой политик, заради миналата популярност на дадена “политическата марка” или още по-лошо, единствено заради неодобрението срещу сега управляващите.

В крайна сметка, освен всичко друго, управленската програма изразява и дори е еманация на принципите и ценностите на една партия. Именно чрез нейното съдържание, а не посредством публичната самозаявка, тя получава основание да се определи като дясна или лява. Програмата представлява “превод” на тези ценности и принципи на езика на практическите и конкретни политики. Когато политическите сили, независимо от коя страна на политическия спектър са, разполагат със свои програми, те лесно могат да определят партньорите, с които смятат, че биха могли да реализират приоритети си в управлението. Тогава също така могат да се правят оправдани принципни компромиси с цел постигане на по-добро взаимодействие. Именно поради тази причина изразих мнението, че БНД трябва да подхожда към участието в коалиции не като самоцел за влизане във властта или за политическо оцеляване, а като възможност за отстояване на определен тип дясноцентристка политика. Какво дясно поведение например можем да видим в призивите на г-н Бойко Борисов да се подкрепят с държавни субсидии протестиращите млякопроизводители. Ако такова ще бъде поведението на дясноцентристката коалиция с ГЕРБ, то е по-добре БНД да не участва в нея.

Преобладаващата част от коментиращите на блога одобряват предложения подход - опозицията да разработи собствена програма, която да противопостави на сегашната политика на Тройната коалиция и да я  предложи съответно на българските граждани. Мнозина обаче заявяват, че предвид сегашната конфигурация в дясно това е трудно осъществимо и дори непостижимо. Вероятно в това твърдение те са водени от познатата максима, че политиката е изкуството на възможното. Съгласен съм, че политическите действия трябва да се съобразяват с реалността. Понякога обаче една политическа сила и нейните представители трябва да положат всякакви усилия да променят тази реалност, за да стане възможно определено развитие, което според тях ще доведе до положителен резултат за гражданите и обществото. Ако се замислим какво възпрепятства осъществяването на дясноцентристко програмно взаимодействие ще видим, че пречките са по-скоро на персонално, отколкото на идейно ниво. Българската десница не е толкова разделена заради различие в ценностите и приоритетите на отделните десни формации, (въпреки че не сме видяли ясна управленска програма от ГЕРБ), колкото заради личната непримиримост между лидерите им и отделни техни ръководни представители. Ако това продължи не само десните партии, но и гражданите с дясно мислене ще продължат да бъдат в опозиция. Най-малкото ще се оттеглят в морална опозиция на всичко, случващо се в политическата сфера, което води до окончателен отказ от участие в изборния процес. От това ще загуби не само десницата, но и цялостното развитие на България от тук нататък, защото по този начин се отваря пътя за хегемонията на определени сили и кръгове, за които демокрацията не е нищо повече от институционална фасада за зловредните им действия.

В крайна сметка трябва да се разбере, че само избирателите могат да заставят г-н Костов, г-н Юруков или лидерите на другите формации в дясно, да седнат на масата на преговорите. Това обаче не бива да блокира опитите по идейното взаимодействие за изработване на обща дясноцентристка програма за управление. В отговор на скептицизма на някои от коментиращите в блога, бих отговорил, че не виждам причина БНД да не може да предложи разписани програмни приоритети. Според мен това е необходимо, дори ако означава единствено задействане на процеса на обмен на конкретни десни идеи и визии за развитието на страната, след като никоя политическа сила в дясно все още не представя такива, а опозицията вече понася критиките на тази липса на конкретни предложения. Подобен подход е нов за българския политически живот, но и с моите колеги неслучайно избрахме да се наречем Българска нова демокрация.

8 Коментара за “Нужен е нов подход за дясно взаимодействие”

 1. Еленко Says:

  Много добро коментарче. Заради такива като ГЕРБ десницата постепенно се изпразва от съдържание. Ще останат само мускули и усмивки накрая… и хилядолетен “червен” Райх зад фасадата. Време и в политиците в дясно да се осъзнаят, а не само да лазят в краката на батя ти Бойка.

 2. Д-р Митев Says:

  Д-р Щерев, напълно съм съгласен с Вас, нужно е не само нов начин на взаимодействие, нужен е и малко акъл в действията, което изобщо не личи от пародията която нис е разиграва от новата тройна коалиция. Напънала се планинанта и родила мишка, заповед за уволнение…Балонът ГЕРБ наистина започва за издиша и няма да е чудно догодина пакда имаме социалистичеко правителство, въпреки популизма, въпреки безхаберието и корупцията. Започнаха да вадят торбата с парите, като си мислят, че това ще им върне доверието. Не, господа, управляващи, пенсионерите ще продължат да ви ненавиждат, но пак ще гласуват за вас със и без специални екскурзии и добавки. Поне не харчете парите на нас, плащащите данъци, за безумици. Дано видим нещо ново вдясно до изборите, защото иначе нищо добро не ни чака!

 3. Василев Says:

  Хубаво е човек отвреме навреме да прочете някой смислен коментар в интернет. За жалост сте прав, че ГЕРБ се крепи само на един празен имидж на ББ, но по-страшното е, че десните партии решиха да се метнат на тази ракета вместо да действат смислено и конструктивно предлагайки решения и политики. Обаче десния избирател не е като левия, него с кьорфичеци не можеш да го закараш до тъмната стаичка. ТЕзи които сега се вържат на Бойко ще бъдат неприятно изненадани на изборите.

 4. Mia Says:

  Много правилно е това за програмата като договор между партия и граждани. Именно заради това, че като се спечелят едни избори българските партии забравят клаузите в този договор досега не е имало преизбиране на едно управление в България.

 5. Бате Бойко Says:

  Е ти сега за млякото ли ще ме заяждаш… Гладни хората няма какво да ядат. Тия джипове не карат на вода от чешмата:)

  Програмите са пълна трагедия Щерев… Едва ли някой ще изкара смислена програма, което е сравнително лесно. Едва ли някой ще я прочете… И в крайна сметка едва ли някой ще я изпълни.

 6. Stefan Says:

  Prav ste che obshtite deystvia v dyasno se blokirat ne ot razlichie v principite, a ot personalni dryazgi. Izliza che v BSP sa po-umni ot desnite, zashtoto tam moje da ne se haresvat niakoi lica i da si pravyat nomera, no znaiat dokade moje da stigne tova i koga protivopostavianeto zastrashava oceliavaneto na partiata. Zaradi takiva kato Kostov i niakoi drugi stari desni lideri niama da ima sledvasto diasno pravitelstvo. Stoto dori i ako GERB speceli i uspee da napravi kabinet si predstaviam kakav turlu-guvec shte vlezne v nego. Shte e desen ta shte dranka.

 7. Jores Says:

  Dosega ne sa vidial nyakoy v bg da pecheli izbori s programi ama ako vie iskate mojete da probvate. apak ako se vidiat desnite koaliciiyki deto vleznaha v segashnia parlament kak se sabraha predi 4 god zaradi principi i shodni programi shte padne ot smiah

 8. Сашко Says:

  Лидер, Вмро и ЗНС щели да спрятат коалиция. Щяла да бъде дясно-патриотична и незнам си какви щуротии. Пази боже сляпо да прогледа. Вчера “лидерите” на някаква конференция си заплюли че ще вкарат 30 депутати, ама още не бързали да мислят за следизборна коалиция. Няма и какво да бързат те другарите отдавна са им казали. ГЕРБ омая СДС и ДСБ да вършат евтини номера с подписки и подобни без голям ефект. Като гледам този нов подход дето го предлагате е хубав, ама в десницата или има много ченгета или откровенни малоумници защото със всеки изминат ден все по-големи смехории се натворяват.