На къде върви България? Това е нормален въпрос, който след новината за побоя над журналиста Огнян Стефанов в деня на 100 години независимост на страната ни, си задават българските граждани. Всеки би могъл да направи връзка между заканата на ДАНС за разкриване на анонимността на определени интернет сайтове и автори, коментиращи в Мрежата, и посегателството срещу главния редактор на сайта Frognews. Възможно е и тази асоциация нарочно да е била целена от извършителите на гнусния акт, за да се използва случая за компрометиране и разчистване на сметки в течащата война за разпределение на влияние между политически лобита в една водеща партия. Решението да бъде пребит по зверски начин с чукове човек на обществено място в столицата и то в относително ранен вечерен час, когато има голяма вероятност за наличието на свидетели, не е просто наказателна акция. Това е показен акт, чиято цел е да даде знак и да сплаши не само пострадалия. Без значение обаче дали тя е продукт на по-дълбок план или не, от нея лъсва един неоспорим факт - държава, в която има побой над журналисти, не може да се нарече демократична, независима и свободна.

Снощният случай не бива да се разглежда просто като посегателство над журналист заради материалите, които е публикувал. Това не е обикновено престъпно деяние на засегнатите от тези публикации, както някои вече го оприличиха. Свидетели сме на безочливо предупреждение, целящо да наложи цензура и да предизвика принудително мълчание чрез всяване на страх. Сещам се за една голяма държава на изток, където независимата журналистика е смазана под подобен страх, а убийствата и репресиите над осмелилите се да пренебрегнат предупреждението са добили чудовищни размери. Снощният акт ясно показва, че България все още се намира на кръстопът – между фасадната демокрация от руски тип и свободните обществено-политически отношения на отворените западни общества. В подобна ситуация само притеснения у демократично мислещия човек може да буди заявката на ДАНС да се бори с анонимността в интернет. Без да коментирам дали подобен контрол е допустим от либерална гледна точка, бих казал, че осъществяването на тези намерения ще бъде направо налагане на цензура. Поради тази причина намеренията на ДАНС изглеждат повече като проява на недемократичен комплекс и желание за справяне с неудобните за работещите в интернет журналисти и потребители чрез ограничаване на свободата им на изразяване. Случаят с Огнян Стефанов засега потвърждава тези опасения. За да бъдат свалени подозренията е необходимо бързо разкриване на извършителите и поръчителите на нападението срещу него и публично оповестяване на резултатите от разследването. Дори тогава обаче на дневен ред остава въпроса “Кой контролира контролиращите?” и в чий интерес работят те. На този етап не може да се отговори със сигурност, че това е интересът на българските граждани.

11 Коментара за “Quo vadis?”

 1. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ Says:

  Споделям прочетеното.Вие депутатите,трябва да вземете мерки за повече контрол над службите.

 2. Гражданин Says:

  В демократичните държави контрола над контролиращите идва от гражданите, така се получава баланс и взаимозависимост. В държави като нашата контролиращите ги контролират ченгетата

 3. Анонимен Says:

  Когато чуковете се развъртят, агнетата замълчават. Така е в държави като нашата където свободата е беззащитна.

 4. Бате Бойко Says:

  Не споделям безкрайната подкрепа за журналист от монитор, атака и новинар, който очевидно има склонност към клюкини и платени публикации и после се сърди що са го поналожили. Тая истерия около опасните е просто фрапиращо смешна. ДАНС явно са по-глупави от колкото си мислех, за да се изложат по този начин.

 5. Free Says:

  Predi godini edin drugar beshe kazal po-dobre e tankovete da doydat, sega drug drugar e kazal po-dobre chukovete da doydat. Godinite si tekat, no podhoda na drugarite si ostava ednakav.

 6. Анонимен Says:

  Главният виновник за побоя над Огнян Стефанов се нарича Георги Седефчов Първанов.Влезте и прочетете в www.realnapolitika.blogspot.com

 7. Hristian Atanasov Says:

  Pozdraviavam vsi4ki internet blogeri koito izraziha vazmustenie po slu4aia s poboia nad jurnalista. Pregledah mnogo stranici i blogove i triabva da kaja 4e internet ob6tnostta reagira pove4e ot demokrati4no i svobodomisle6to. Oba4e sam dosta razo4arovan ot reakciata an bg ob6etvoto kato cialo. Slu4aia se razglejda prosto kato niakakav skandal s prebivane na 4ovek i na pove4eto hora ne im i idva v glavite 4e vsashnost opasnostta e po-goliama ot tova da te prebiiat na ulicata.

 8. Yovko Says:

  Някой е пуснал пак съдържанието на “опасните” ама на нов адрес - http://opasninovini.wordpress.com/. Все още не могат да надвият свободата на интернет :)

 9. Сашко Says:

  Ако съдържанието на този сайт Опасните новини, който съдържа статии тип вестник ШОК са разярили новата ни политическа полиция то може да се направят два извода: или написаните там глупости са верни или тея дето са се ядосали от написаното за тях са бая тъпоглави лекоубидни комплексари.

 10. atanas Says:

  Благодаря на д-р Щерев за чудесния коментар.

  “Опасните Новини” отново онлайн

  http://www.opasnite.eu
  http://www.opasnite.org
  http://www.opasnite.info

  В началото на септември ДАНС обяви, че е разкрила авторите на анонимен интернет сайт, съдържащ класифицирана информация: opasnite.net63.net. Според тайната полиция в основата на сайта били журналиста Огнян Стефанов и бизнесменът Младен Мутафчиев, съсобственици на информационния сайт frognews.bg

  Няколко дни преди обявата на ДАНС самият Стефанов съобщи в статия във frognews.bg, че е притискан от службите, а телефоните му се подслушват. Той отрече съпричастност към сайта и авторството на материалите.

  След разкриването му от ДАНС сайтът спря да работи.

  Две седмици по-късно Огнян Стефанов беше зверски пребит от маскирани лица с чукове и метални пръти.

  Междувременно станаха ясни методите на ДАНС в акцията за затварянето на сайта :

  - подслушване на телефони на депутати, членове на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност;
  - взлом на сайт, който е чужда частна собственост, подмяна и унищожаване на съдържанието му;
  - фактически арест без мандат на системния администратор на frognews.bg Йорго Пецас и седемчасов разпит;
  - притискане на близките на Огнян Стефанов с похвати взаимствани от мафията: телефонни обаждания до непълнолетния му син.

  Оправдава ли информацията в този сайт прилагането на такива противозаконни методи? По този въпрос трябва да се сезира прокуратурата, да се проведе разследване и да се произнесе съдът.

  Това е първата причина да възстановим този сайт в максимално близък до оригиналния му вид, като веществено доказателство за разследване на неправомерните действия на тайната полиция.

  Втората причина е, че затварянето на сайта нарушава правото на информираност и правото на свободно изразяване заложени в Конституцията на Република България.

  Третата причина е в потресаващия характер на написаното в сайта. Във всеки от аналитичните текстове в рубриката “Челюсти” има данни за тежки престъпления. След като самата ДАНС твърди, че в сайта има класифицирана информация единствено прокуратурата и съдът могат да отговорят на въпроса кое е информация, кое е слух и измислица и има ли в тази информация престъпен състав. Унищожаването на текстовете и коментарите към тях е фактически унищожаване на веществените доказателства за едно такова разследване.

  Четвъртата причина е в подозрението, че опитът за убийство на Огнян Стефанов е именно заради връзката му с Опасните Новини.

  Няколко дни след спирането на сайта съдържанието му беше възстановено от кеширана информация в Google и публикувано в блога semkiibonbonki, а по-късно и на други адреси като opasninovini.worpress.com Благодарим на авторите на тези страници за бързата реакция и положения труд, без които някои статии щяха да са безвъзвратно загубени.

  Освен оригиналните рубрики Новини, Челюсти и Спорт са добавени две нови рубрики : Квак (в чест на Фрогнюз), където се публикуват реакции на журналисти по темата и Алигатори (в чест на Джефри ван Орден) с информация за главните действащи лица от текстовете.

  Апелираме към онлайн общността да добави всяка информация от сайта оpasnite.net63.net, която не е възстановена в този сайт.

  Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”,
  Атанас Чобанов в-к “Парижки Вести”,
  Богомил Шопов “Електронна Граница”

  (ако подрепяте идеята и желаете да бъдете добавени във списъка, изпратете съобщение на press [маймунка] opasnite.eu)

 11. atanas Says:

  “Опасните Новини” отново онлайн

  Вижте защо тук:
  http://www.opasnite.eu/about

  Апелираме към онлайн общността да добави всяка информация от сайта оpasnite.net63.net, която не е възстановена в този сайт.

  Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”,
  Атанас Чобанов в-к “Парижки Вести”,
  Богомил Шопов “Електронна Граница”

  (ако подрепяте идеята и желаете да бъдете добавени във списъка, изпратете съобщение на press [маймунка] opasnite.eu)